Κριμαία: Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση, μετά την κατάληψη των αεροδρομίων

Κριμαία: Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση, μετά την κατάληψη των αεροδρομίων

Ο ρωσικός στόλος αρνείται εμπλοκή στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό των αεροδρομίων στην Κριμαία


Κριμαία: Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση, μετά την  κατάληψη των αεροδρομίων
Με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να «βράζουν» μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, η Κριμαία, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστών και φιλορώσων, έχει γίνει θέατρο έντασης.

Μετά την εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής Βουλής το πρωί της Πέμπτης από ομάδες ενόπλων, οι οποίοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία», τα ξημερώματα της Παρασκευής ομάδα ενόπλων με στρατιωτικές στολές κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης και ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.

Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ένα βίντεο, από αδιευκρίνιστη πηγή, το οποίο δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.

Κλείσιμο


Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το "Kievpost", αξιωματούχος του Μινσκ έσπευσε να διαψεύσει ότι οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντα προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχουν ζητήσει άσυλο στην Λευκορωσία. Επιπλέον τo ουκρανικό Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Eντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κάλεσε επίσης τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε την κυβέρνηση τουτ Βλαντιμίρ Πούτιν «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας (και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».
 
Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, κατηγορώντας τη Μόσχα για στρατιωτική εισβολή και κατοχή που «παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», ενώ απηύθυνε έκκληση για διάλογο.

Μέσω της σελίδας του στο Facebook ο Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε ακόμη ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων μελών των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ένοπλοι που προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.



Από την πλευρά του πάντως ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. "Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το "KievPost", που επικαλείται τη νέα ουκρανική ηγεσία, η συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου Κιέβου - Βρυξελλών, πρέπει να υπογραφεί πριν τις 25 Μαίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία αλλά και του δημοψηφίσματος στην Κριμαία το οποίο θα κρίνει το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας.



Τι γίνεται στη Συμφερόπολη

Με βάση αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον τρία οχήματα KamAZ χωρίς πινακίδες έφτασαν στο αεροδρόμιο με περίπου 50 ένοπλους άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξοπλισμός τους είναι παρόμοιος με εκείνον της ομάδας των «ταγμάτων αυτοάμυνας» Ρώσων εθνικιστών που ζουν στην περιοχή και που την Πέμπτη πήραν τον έλεγχο υψώνοντας σημαίες της Ρωσίας στο Κοινοβούλιο της Κριμαίας και σε άλλα κτήρια.

Οι ένοπλοι οι οποίοι ανέλαβαν σήμερα τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Κριμαίας, περιπολούν τους χώρους του αλλά δεν έχουν μετακινηθεί προς τους τερματικούς σταθμούς των επιβατών και φαίνεται να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.



Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι άνδρες, οι οποίοι φέρουν πλήρη εξοπλισμό μάχης και κρατούν πολυβόλα και αυτόματα όπλα, κινούνται ελεύθερα εντός και εκτός του πύργου ελέγχου.

Ένας από αυτούς, ονόματι Βλαντίμιρ, είπε ότι είναι εθελοντής και τους βοηθάει.

«Είμαι μαζί με την Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές... Βρισκόμαστε εδώ στο αεροδρόμιο για την τήρηση της τάξης. Θα καλωσορίσουμε τα αεροπλάνα με ένα ωραίο χαμόγελο -το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά», είπε.



Ο Βλαντίμιρ πρόσθεσε ότι παρότι ο ίδιος και άλλοι εθελοντές υποστηρίζουν τις πράξεις των ενόπλων, δεν γνωρίζουν από που προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεργαστεί με το Κίεβο, το ΔΝΤ και την G8

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η ανακοίνωση προσθέτει ακόμη ότι ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της νότιας περιοχής της Ουκρανίας--της Κριμαίας--για ανθρωπιστική βοήθεια.

Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του Γιανουκόβιτς

Τη στιγμή, λοιπόν, που η Ουκρανία βυθίζεται συνεχώς στη δίνη της διχοτόμησης, ο έκπτωτος  πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, φαίνεται να χαλαρώνει στο Resort Spa που προτιμάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -ο οποίος επιμένει ότι παραμένει νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας- αναμένεται να παραχωρήσει το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης