Πάνω από 500 παιδιά-στρατιώτες απελευθερώθηκαν στο Κονγκό

Πάνω από 500 παιδιά-στρατιώτες απελευθερώθηκαν στο Κονγκό

Σύμφωνα με τη Unιcef, περίπου 4.500 παιδιά έχουν στρατολογηθεί στις δυνάμεις ή τις ένοπλες ομάδες σε όλη τη ΛΔ Κονγκό, από τα οποία περίπου 1.500 παιδιά στην επαρχία Κατάνγκα

Πάνω από 500 παιδιά-στρατιώτες απελευθερώθηκαν στο Κονγκό
Περισσότερα από 550 παιδιά απομακρύνθηκαν μεταξύ του Μαρτίου και του Αυγούστου από τις τάξεις των διάφορων δυνάμεων και ένοπλων ομάδων στην επαρχία Κατάνγκα στη νοτιοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τα παιδιά να αποταχθούν από τις δυνάμεις και τις ένοπλες ομάδες κατάφερε να απομακρύνει από τις ένοπλες ομάδες 557 παιδιά μεταξύ του Μαρτίου και του Αυγούστου 2013, κυρίως από τις περιοχές Μαλέμπα, Νκούλου, Μιτουάμπα κα Πουέτο», όπως διευκρίνισε το Ocha σε ανακοίνωσή του.

Κλείσιμο
Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Κατάνγκα -το οποίο είναι φτωχό σε σχέση με το νότιο-, όπου δρουν πολλές ένοπλες ομάδες, όπως οι αυτονομιστές Μάι-Μάι.

«Οι χώροι υποδοχής στο Λουμπουμπάσι, το Καλέμιε και το Μανόνο έχουν αναλάβει την περίθαλψη 444 παιδιών, ενώ 113 ακόμη έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους», προσθέτει το Ocha.

Με την έκφραση «δυνάμεις και ένοπλες ομάδες» ο Ocha αναφέρεται και στις Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (FARDC), όμως «το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών» που αποστρατεύτηκαν μεταξύ του Μαρτίου και του Αυγούστου ήταν ενταγμένο σε ένοπλες ομάδες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Action Against Poverty έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο σε συνεργασία με τη Unicef την εκστρατεία αυτή με στόχο να αποτρέψει τα παιδιά να στρατολογηθούν σε ένοπλες ομάδες ή να τα ενθαρρύνει να τις εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τη Unιcef, περίπου 4.500 παιδιά έχουν στρατολογηθεί στις δυνάμεις ή τις ένοπλες ομάδες σε όλη τη ΛΔ Κονγκό, από τα οποία περίπου 1.500 παιδιά στην επαρχία Κατάνγκα.

Εξάλλου από το 2008, περίπου 5.400 παιδιά-στρατιώτες έχουν λάβει βοήθεια για να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης