Πούτιν μαινόμενος στη G20: Ψεύτης ο Κέρι, ποιος ασχολείται με τη Βρετανία!

Πούτιν μαινόμενος στη G20: Ψεύτης ο Κέρι, ποιος ασχολείται με τη Βρετανία!

Προσβολές και ψυχροπολεμικό κλίμα για τη Συρία – Απίστευτη προσβολή για Βρετανία από εκπρόσωπο του ρώσου προέδρου – Εξαλλος ο Κάμερον - To καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα επανέλαβε ο Ομπάμα

Χρυσοχοϊδη είδαν οι ακτοπλόοι για την Αδριατική
Πούτιν μαινόμενος στη G20: Ψεύτης ο Κέρι, ποιος ασχολείται με τη Βρετανία!
Ενώ ήταν αναμενόμενο ότι το κλίμα στη G20 λόγω της Συρίας θα ήταν ψυχροπολεμικό, κανείς δεν περίμενε ότι οι ηγέτες θα έφταναν να τσακωθούν αγρίως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πούτιν, αν και οικοδεσπότης της Συνόδου, έφτασε στην Αγία Πετρούπολη με άγριες διαθέσεις και έφτασε σε σημείο να εκτοξεύσει προσβολές κατά των παρισταμένων. Η συνάντηση διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και όπως μεταδίδει το NBC ο Ομπάμα επέστρεψε στο ξενοδοχείο του τα ξημερώματα.

Η σημερινή ημέρα άρχισε νωρίς το πρωί με πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έγινε γνωστό ότι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα συναντηθεί εντός του πρωινού με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας. Από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε να ασκεί πιέσεις επί του Κονγκρέσου υπερασπίζοντας πολιτικά τη θέση του υπέρ της χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εν όψει της 9ης Σεπτεμβρίου και της σύγκλησης των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων που θα κληθούν να δώσουν στην έγκρισή τους στην επιλογή αυτή. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί στην πολιτική εκστρατεία αυτή να βασισθεί στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ , αφού μόνο ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει σαφώς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Κλείσιμο
Απίστευτη προσβολή για Βρετανία από εκπρόσωπο του ρώσου προέδρου

Ισως το πιο εξωφρενικό σχόλιο που ακούστηκε αφορούσε τη Βρετανία και ήταν το εξής: «Η Βρετανία είναι ένα μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς, παρά μόνο οι ολιγάρχες που αγοράζουν την Τσέλσι!».



Η ατάκα φέρεται να ανήκει στον εκπρόσωπο του Πούτιν και έγινε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, δεν άργησε όμως να φτάσει στα αυτιά του Κάμερον.

Το σχόλιο έκανε έξαλλο τον βρετανό πρωθυπουργό, που αποχώρησε από τις εργασίες εμφανώς ταραγμένος, όπως μεταδίδουν τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης.

Και η Ρωσία δε σταμάτησε εκεί... Ο ίδιος ο Πούτιν αποκάλεσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «ψεύτη» που παραπλάνησε το Κογκρέσο για να πάρει το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία όταν άκουσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να λέει ότι η Ρωσία «κωλυσιεργεί επίτηδες» στο θέμα της Συρίας.



Συγκεκριμένα ο Πούτιν κατηγόρησε τον Κέρι ότι ψεύδεται όσον αφορά την ανάμιξη της Αλ Κάιντα στον πόλεμο της Συρίας. "Λένε ωραία ψέματα, φυσικά. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του Κογκρέσου. Ένας γερουσιαστής ρώτησε τον Κέρι αν η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη Συρία και εκείνος λέει: Όχι, σας δηλώνω υπεύθυνα πως όχι", είπε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές "τον ξάφνιασαν και τον δυσαρέστησαν" γιατί οι Αμερικανοί "γνωρίζουν" ότι οι μονάδες της Αλ Κάιντα είναι η βασική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο Κέρι είχε ρωτηθεί από έναν γερουσιαστή αν αληθεύει ότι στη συριακή αντιπολίτευση με τον καιρό "έχει διεισδύσει η Αλ Κάιντα" και εκείνος απάντησε ότι "αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι ουσιαστικά λάθος".

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο απέρριψε ως "παράλογη" τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.

"Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις", σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στη θητεία του Κέρι στο Βιετνάμ. "Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση" των λεγομένων του, πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Πούτιν ήρθε αφού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προσπάθησαν να τον πείσουν ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλαβε να παρουσιάσει στοιχεία για τη χρήση του θανατηφόρου αερίου σαρίν λέγοντας πως βρέθηκε σε δείγμα από χώμα από το σημείο της επίθεσης στη Δαμασκό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς ερευνητές στο Πόρτον Ντάουν, ενώ όπως αναφέρει ο Guardian τα δείγματα από ρούχα, αίμα και χώμα είναι διαφορετικά από τα δείγματα που ερευνήθηκαν στις ΗΠΑ.

Πάντως για το κλίμα μίλησε κομψά και ο ιταλός πρωθυπουργός που έκανε λόγο για διαίρεση στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία.



Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λέτα «το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».

Ψυχροπολεμικός αέρας περασμένων εποχών φυσά από τη Μόσχα στην Ουάσινγκτον, όπως σημειώνουν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με το Reuters να υπενθυμίζει το πρόσφατο σχόλιο του Ομπάμα για τον Πούτιν ότι στη Σύνοδο των G8 τον περασμένο Ιούνιο στη Βόρεια Ιρλανδία ο Ρώσος ηγέτης «έμοιαζε με πιτσιρικά που βαριέται στα πίσω θρανία της τάξης».

Γράφουν ότι το κλίμα οξύνθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με ανταλλαγές προσβολών και σχολιάζουν ότι η «απάντηση» του Ομπάμα στα χτυπήματα του Κρεμλίνου δίνεται σήμερα, Παρασκευή με τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με εκπροσώπους οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία όπου θα εξετασθεί, κυρίως, το ζήτημα των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων.

Παραμένει σίγουρος ο Ομπάμα ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών
Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε και στη συνάντησή με τους ηγέτες της G20 ότι οι συριακές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της διεθνούς απαγόρευσης της χρήσης των όπλων αυτών, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε για μια ακόμα φορά την απόλυτη πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε 1.429 ανθρώπους» ανέφερε ο Ρόουντς σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο αμερικανός πρόεδρος είπε στους ηγέτες της G20 ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης των χημικών όπλων και υπογράμμισε το «κλίμα παράλυσης» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ρόουντς κατηγόρησε, τέλος, για μια ακόμα φορά τη Μόσχα ότι «αρνείται να ενεργήσει» στον ΟΗΕ κατά του καθεστώτος της Δαμασκού και ότι θέλει «να αποφύγει τα σοβαρά προβλήματα» αυτής της υπόθεσης.





Διχασμένη η G20 για το συριακό 

 
ΗΠΑ: υπέρ ενός πολέμου
 
Γαλλία:
στο πλευρό των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ.  
 
Βρετανία:  Μετά το "όχι" του βρετανικού κοινοβουλίου στην πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, το Λονδίνο , αν και είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ μίας στρατιωτικής επέμβασης, ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στον πόλεμο όπως , για παράδειγμα, εξοπλίζοντας τους αντάρτες της Συρίας.
 
Σαουηδική Αραβία και Τουρκία:
γείτονες της Συρίας και μέλη του ΝΑΤΟ , έχουν ανακοινώσει πως το οπλοστάσιό τους θα είναι στην  στην διάθεση των ΗΠΑ .
 
Καναδάς και Αυστραλία: πολιτική στήριξη και όχι στρατιωτική προσφέρουν στους Αμερικανούς και τους Γάλλους.
 
Ιταλία: υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.
 
Γερμανία: προσφέρει πολιτική στήριξη καθώς έχει να ασχοληθεί με τα του..οίκου της (εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου).
 
Μεξικό: αποτελεί εξαίρεση στη Νότιο Αμερική καθώς είναι η μόνη χώρα που βλέπει θειτκά μία επέμβαση.
 
Αργεντινή : υπέρ μίας ανθρωπιστικής επέμβασης.
 
Βραζιλία: μόνο με απόφαση του Σ.Α του ΟΗΕ θα ενέκρινε μία στρατιωτική επέμβαση.
 
Ισπανία : κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την Βραζιλία. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα ,  να βγάλει πρωτ΄απ΄όλα τη χώρα από την κρίση.
       
Κίνα - Ρωσία:
υπέρ μίας πολιτικής λύσης στη Συρία. Από την αρχή του εμφυλίου στη Δαμασκό, Πεκίνο και Μόσχα στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως θα μπορούσε να δώσει την συγκατάθεσή του για τον πόλεμο άπαξ και έχει την έγκριση του Σ.Α του ΟΗΕ κι έχει αποδειχθεί η χρήση χημικών από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
 
Ε. Ε. : κατά μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης