Με αναδίπλωση της κυβέρνησης η εκεχειρία με την Εκκλησία

Με αναδίπλωση της κυβέρνησης η εκεχειρία με την Εκκλησία

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κλείσει μέτωπα, παρά να συντηρεί αντιπαραθέσεις - Ιερώνυμος: Θα διδάσκεται το παλιό βιβλίο, μέχρι να συμφωνηθούν οι αλλαγές - Φίλης: Δεν έχουμε δογματική αντίληψη, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σπουδών

Με αναδίπλωση της κυβέρνησης η εκεχειρία με την Εκκλησία
Με τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση από τη μια και την ιεραρχία από την άλλη, να δηλώνουν παρασκηνιακά ότι κέρδισαν στην αναμέτρησή τους για το μάθημα των Θρησκευτικών, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις σχέσεις τους μοιάζει περισσότερο με μία εκεχειρία ανάγκης, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει, παρά για μία πραγματικά στέρεη και βιώσιμη συμφωνία για την περαιτέρω πορεία.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία ζήτησε εσπευσμένα ο
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Ιεραρχία και αποδέχθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, επέφερε έναν αναγκαστικό, πρόσκαιρο συμβιβασμό, με τον οποίο όλοι τηρούν τα προσχήματα και προετοιμάζονται για το μέλλον συγκεντρώνοντας δυνάμεις.

Κλείσιμο
Η μεν κυβέρνηση αναδιπλώθηκε σημαντικά από την αρχικά σκληρή στάση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος είχε εμφανίσει ως «τελειωμένο» το θέμα των Θρησκευτικών και είχε επιτεθεί σφόδρα στην Εκκλησία, δεχόμενη πλέον να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα και ουσιαστικά συμφώνησε να συμβάλλει και η ιεραρχία στη διαμόρφωση του μαθήματος.

Η δε εκκλησιαστική ηγεσία άφησε κατά μέρος τις ακραίες απαιτήσεις της για αλλαγές από φέτος των κυβερνητικών σχεδίων για το μάθημα, αποδέχθηκε τα φετινά προγράμματα σπουδών, αλλά και το ρόλο του κ. Φίλη, τον οποίο είχε αποκλείσει από τις επαφές της. Ο υπουργός Παιδείας ήταν κανονικά στη συνάντηση του Μαξίμου.

Ουσιαστικά εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν υπήρχε η πολυτέλεια για να τραβήξουν κι άλλο το σχοινί. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει αυτή την ώρα να κλείσει μέτωπα, παρά να συντηρεί αντιπαραθέσεις από τις οποίες μόνο φθορά έχει, όπως αυτό με την Εκκλησία. Ήδη οι συγκρούσεις σε κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, που συσσωρεύσει η κυβέρνηση είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Κρίσιμο ρόλο διαδραμάτισε στην επιλογή της καταλλαγής με την εκκλησία η πίεση που άσκησε ο Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζητά εδώ και μέρες να γίνουν δεκτές οι θέσεις της εκκλησίας και έθεσε βέτο για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά εάν δεν συμφωνήσει και η ιεραρχία. Μάλιστα επέβαλλε την παρουσία του στη χθεσινή συνάντηση, καθώς αρχικά ήταν να δει χωριστά την ιεραρχία, μετά την επαφή Τσίπρα - Ιερώνυμου.  

Από την πλευρά του ο Aρχιεπίσκοπος αντιλήφθηκε, μετά τις σκληρές επιθέσεις που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση ότι η επιμονή σε μία ακραία γραμμή, έστω κι αν αυτή ικανοποιεί τους αντίστοιχους κύκλους της εκκλησίας, με τους οποίους δεν θέλει κόντρα αυτή την περίοδο, διαμορφώνει εξαιρετικά βαρύ κλίμα και σπάει τους δεσμούς του με τον πρωθυπουργό, δυσκολεύοντας την όποια συνεργασία στην πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ιερώνυμος πήρε μαζί του στη συνάντηση τους μητροπολίτες Σπάρτης, Μεσογαίας και Φθιώτιδος ώστε να μην κατηγορηθεί από την ιεραρχία ότι κάνει μόνος του συνεννοήσεις και συμβιβασμούς με τον κ. Τσίπρα.

Η «συμφωνία» του Μαξίμου, απλώς ρίχνει τους τόνους, μεταθέτει τη λύση του προβλήματος για αργότερα και δίνει περιθώριο να βρεθούν κάποιες φόρμουλες συνεννόησης, ώστε και οι δύο πλευρές να ικανοποιηθούν, χωρίς να εκτεθεί η μία για χάρη της άλλης. Άλλωστε καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι το κύριο θέμα στις σχέσεις Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής δεν είναι στην πραγματικότητα τα Θρησκευτικά. Το μέτωπο αυτό αναγκάστηκε να το συντηρήσει ο κ. Ιερώνυμος επειδή πιέστηκε από τους «σκληρούς» της Ιεραρχίας. Τα κύρια προβλήματα σχετίζονται περισσότερο με θέματα όπως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ή την εμπέδωση του ρόλου της εκκλησίας γενικότερα.

Οι δηλώσεις

Στις δηλώσεις του ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο διάλογος για το μάθημα θα συνεχιστεί, σε πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι στην παρούσα φάση στα σχολεία θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά εγχειρίδια και η προσπάθεια διορθώσεων θα αρχίσει από τώρα, ώστε να διαμορφωθούν μετέπειτα τα νέα βιβλία.

Οι παρεξηγήσεις λύθηκαν, το κλίμα της συζήτησης ήταν πολύ καλό και ο διάλογος συνεχίζεται, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας ότι δεν μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών και επιβεβαίωσε ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία, που έχουν ήδη διανεμηθεί στα σχολεία.

«Εκκλησία και Πολιτεία προχωράνε μαζί» είπε ο κ. Καμμένος.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί.

Η συνάντηση η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ήρθησαν δύο παρεξηγήσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών και η δεύτερη αφορούσε επίσης μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία για τις δηλώσεις Φίλη. Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν, εδραιώνουμε σχέσεις αλληλοκατανόησης επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Ιερώνυμος: Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις 
 

Φίλης: Ο διάλογος με την Εκκλησία θα συνεχιστεί


Καμμένος: Εκκλησία και Πολιτεία προχωράνε μαζί 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης