Επιχείρηση «τάξη στο σπίτι» από τον Κυριάκο για τη ΝΔ

Επιχείρηση «τάξη στο σπίτι» από τον Κυριάκο για τη ΝΔ

«Για να μπορούμε να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα» λένε από το γαλάζιο στρατόπεδο - Ποιες καινοτομίες προωθούνται - Χαιρετισμούς από Φίλη, Θεοδωράκη και Σκανδαλίδη

Επιχείρηση «τάξη στο σπίτι» από τον Κυριάκο για τη ΝΔ
«Πρώτα βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, για να μπορούμε ύστερα να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα», είναι το βασικό μήνυμα που φιλοδοξεί να στείλει η Νέα Δημοκρατία
με το 10ο τακτικό Συνέδριο της που συγκαλείται το επόμενο τριήμερο (22 με 24 Απριλίου).

Παρουσιάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα των τριήμερων εργασιών, στις οποίες θα συμμετάσχουν 4.812 αιρετοί και ex officio σύνεδροι, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Κλείσιμο
έδωσε έμφαση στο νέο Καταστατικό του κόμματος που θα εγκριθεί, υπογραμμίζοντας ότι «γίνεται πράξη η δέσμευση του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη
, για μια «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή».

Εκτός από τις οργανωτικές αλλαγές που θα υιοθετηθούν, στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν, την Κυριακή και πριν από την εκλογή των νέων μελών της Πολιτικής Επιτροπής, οι κατευθυντήριες γραμμές του Κυβερνητικού Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ετοιμαστεί από Επιτροπή που λειτουργεί υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη. 

Το σχέδιο του νέου καταστατικού, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, «αποτελεί προϊόν της βούλησης 15.432 πολιτών» που τους δύο προηγούμενους μήνες εξέφρασαν την άποψή τους απαντώντας σε 20 ερωτήσεις. «Γιατί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανήκει στα μέλη της», σημείωσε χαρακτηριστικά και δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, σύμφωνα με τα οποία τα μέλη της ΝΔ, σε ποσοστό:

*67,4% πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη
*61,6% πιστεύουν ότι η θητεία του Προέδρου πρέπει να διαρκεί 5 χρόνια
*36,6% πιστεύουν ότι πρέπει να διοργανώνεται Τακτικό Συνέδριο κάθε δύο χρόνια
*45,3% πιστεύουν ότι ο αριθμός των συνέδρων πρέπει να είναι από 1.000 ως 2.000
*67,7% πιστεύουν ότι ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής πρέπει να είναι μικρότερος
*94,3% πιστεύουν ότι οι οργανώσεις βάσης πρέπει να συντάσσουν ψηφίσματα, ώστε αυτά να ψηφίζονται στην Πολιτική Επιτροπή
*96,9% πιστεύουν ότι πρέπει να γίνονται διαδικτυακά δημοψηφίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα
*50,2% πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις σχετικά με την συμμετοχή των γυναικών στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας
*49,5% πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει επίσημες κομματικές υποψηφιότητες σε εκλογές για ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών
*88,5% πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων
*98,75 πιστεύουν ότι πρέπει να αξιολογούνται όλα τα κομματικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης
*67,5% πιστεύουν ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να διεξάγεται κάθε έναν χρόνο.

Αλλαγές στην εκλογή προέδρου


Το σχέδιο του Καταστατικού, πάντως, περιλαμβάνει δύο σημαντικές καταστατικές αλλαγές για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, που προκαλούν ήδη συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες στη διάρκεια του Συνεδρίου.

Με την πρώτη από τις αλλαγές, ορίζεται ότι εφεξής το αξίωμα μπορούν να διεκδικούν μόνον εν ενεργεία βουλευτές, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό το μεγάλο ζήτημα και τις έντονες αντιπαραθέσεις που είχαν προκληθεί το περασμένο φθινόπωρο με την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Με την δεύτερη αλλαγή προβλέπεται ότι οι κατάλογοι των μελών της Νέας Δημοκρατίας που θα μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου, κλείνουν 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Είναι μια ρύθμιση που επίσης δίχασε προεκλογικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο τότε μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε να αλλάξει η διαδικασία, ούτως ώστε «να μη μπορεί να ψηφίσει ο κάθε περαστικός με τα τρία ευρώ», όπως έλεγε για να σχολιάσει την ισχύουσα ρύθμιση με την οποία μπορούσε κάθε πολίτης να προσέλθει στα εκλογικά τμήματα και να ασκήσει εκλογικό δικαίωμα, υπογράφοντας δήλωση συμμετοχής στη Νέα Δημοκρατία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του γαλάζιου» Συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις υιοθετήθηκαν από τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος δικαιολόγησε τη ρύθμιση να είναι υποψήφιοι αρχηγοί μόνον βουλευτές με το επιχείρημα ότι «οι πολιτικές μάχες γίνονται στη Βουλή».

Για την πρόταση, εξάλλου, που περιορίζει την συμμετοχή στην ψηφοφορία μόνον σε όσους εγγραφούν εγκαίρως μέλη του κόμματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι αυτό κατέστη δυνατόν διότι πλέον η Νέα Δημοκρατία θα έχει ενιαίο εθνικό μητρώο μελών το οποίο θα ανανεώνεται διαρκώς.

Αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η 15νθήμερη προθεσμία εγγραφής στο μητρώο πριν από τη διενέργεια της εκλογής, σημείωσε ότι η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών την ημέρα της ψηφοφορίας «δημιουργεί τεχνικά προβλήματα», όπως εκείνα που οδήγησαν στην αναβολή της ψηφοφορίας τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ «έχει και υψηλό κόστος», καθώς σε μια τέτοια περίπτωση που δεν υπάρχει σταθερός εκλογικός κατάλογος χρειάζεται συνδρομή ιδιωτικής εταιρίας για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο μιας on line εκλογικής διαδικασίας.

Το νέο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο ανοίγει τις πύλες την Παρασκευή για τα 4.812 μέλη του που, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πιστοποιήθηκαν με τους μισούς εξ αυτών να είναι αιρετοί και τους υπολοίπους ex officio.

Δίνοντας στοιχεία για τη διαστρωμάτωση των συνέδρων, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου ανέφερε ότι το 67% των αιρετών συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συνεδριακή διαδικασία, δείγμα της ανανέωσης του σώματος. Πρόσθεσε επίσης ότι το 49% των συνέδρων είναι στην ηλιακή κατηγορία των 25-45 ετών, ενώ το 50% είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απέρριψε τις αιτιάσεις ορισμένων μελών της Πολιτικής Επιτροπής καθώς και του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Φίλιππου Ταυρή σχετικά με τις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων. Τους εμφάνισε να αντιτάσσονται με την ερμηνεία της Γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος για αύξηση των αιρετών συνέδρων κατά 800. «Απορώ πως θα δικαιολογήσουν την αντίθετη άποψη που έχουν», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης επιμένοντας ότι με την ερμηνεία που υιοθετήθηκε «για πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της ΝΔ οι αιρετοί θα είναι περισσότεροι από τους ex officio συνέδρους».  

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν, την Παρασκευή, και θα κλείσουν, την Κυριακή, με ομιλίες του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το πρωί του Σαββάτου θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι από τα άλλα κόμματα που έχουν οριστεί να είναι: ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ Κώστας Ήσυχος. 

Σε εκκρεμότητα είναι ο ορισμός εκπροσώπου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης