Ο Τσίπρας «ξενάγησε» τον Σουλτς στο δράμα που δημιούργησε η πολιτική για τους μετανάστες

Ο Τσίπρας «ξενάγησε» τον Σουλτς στο δράμα που δημιούργησε η πολιτική για τους μετανάστες

«Να σταματήσει το έγκλημα», ζήτησε ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του για τα «συμπαθή νεκρά παιδιά» - Είπε «όχι» σε πτώση του φράχτη στον Έβρο γιατί υπάρχουν νάρκες - Σουλτς: Είδαμε ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα - Τι απάντησε ο Τσίπρας σε προσφυγόπουλο που ζήτησε λεφτά

Ο Τσίπρας «ξενάγησε» τον Σουλτς στο δράμα που δημιούργησε η πολιτική για τους μετανάστες
Εν μέσω καταλήψεων και διαδηλώσεων έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στη Λέσβο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με στόχο να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη των συνθηκών που επικρατούν και των προσπαθειών που καταβάλλουν οι τοπικές αρχές και οι εθελοντικές οργανώσεις για την υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στη Λέσβο, οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς επισκέφτηκαν το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό στον Καρά-Τεπέ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε πως «το έγκλημα πρέπει να σταματήσει» λίγες ημέρες μετά την ατάκα του που προκάλεσε αίσθηση στη Βουλή για «τα νεκρά παιδιά που είναι συμπαθή». Υπογράμμισε επίσης πως το ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ώστε να συγκρατήσει τις ροές και να συμβάλει στην καταγραφή των προσφύγων.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η χώρα μας πρέπει να φτιάξει τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά και στην ενδοχώρα, αλλά, όπως ανέφερε, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις δύσκολες, καθημερινές προσπάθειες των εθελοντών, που ακούραστα βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο.

Βίντεο από το lesvospost.com: Διάλογος Τσιπρα με πρόσφυγα στο hot spot της Μοριας


Μάλιστα, αποκάλυψε είπε ότι την ώρα που έφτανε στο νησί με τον κ. Σουλτς, είδαν μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες να προσεγγίζει την παραλία και έκανε λόγο για μια διαδικασία «εγκληματική» από την πλευρά των διακινητών.

«Αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα με αυτοσχέδιες σαμπρέλες», τόνισε. 

Οι δηλώσεις Τσίπρα και Σουλτς
 

«"Όχι"σε πτώση του φράχτη, στον Έβρο υπάρχουν νάρκες»

Όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το να πέσει ο φράχτης  «είναι μια καλή ιδέα που εκφράζεται από εκείνους που δεν έχουν ιδέα, διότι λόγω ελλιπούς γνώσης, αγνοούν ότι υπάρχουν νάρκες και ότι αποτελεί μία μονομερή ενέργεια».

Φωτογραφία από την τοπική ιστοσελίδα emprosnet.gr


«Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράχτες, τείχη και σύνορα. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει σύνορα με τα άλλα κράτη, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είδαμε βάρκες να φτάνουν και ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα»


Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς είπε πως είμαστε αντιμέτωποι  καθημερινά με δραματικές καταστάσεις, ενώ όπως και ο κ. Τσίπρας, μίλησε για τις βάρκες με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είδαν να καταφτάνουν στο νησί.



«Είδαμε καράβια να έρχονται. Είδαμε ανθρώπους να πηδάνε στο νερό και να πηγαίνουν στην παραλία», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, μίλησε για τους κατοίκους του νησιού, τις αρχές και τους εθελοντές, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι στο νησί συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες με καλό και διακριτικό τρόπο.



Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απεργία της ΠΝΟ, τονίζοντας πως εξαιτίας της χιλιάδες μετανάστες δεν μπορούν να φύγουν από το νησί και έτσι, «προστίθενται οι δραματικές καταστάσεις». 



Το προσφυγόπουλο, που ζητούσε «money» από τον Σουλτς και το σχόλιο του Τσίπρα

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, κατά τη διάρκειας της επίσκεψης των δύο αντρών στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια, ένα προσφυγόπουλο πλησίασε τον Μάρτιν Σουλτς και του είπε κοιτώντας τον, «money» (δηλαδή λεφτά). Εκείνη τη στιγμή, ο κ. Τσίπρας, γελώντας γύρισε και είπε στα ελληνικά «και εγώ τόσο καιρό αυτό ζητάω», εννοώντας προφανώς τα κονδύλια που ζητά από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού (δείτε εδώ).

Εκρηκτική η κατάσταση στο νησί

Η κατάσταση, πάντως, στο νησί είναι εκρηκτική στο νησί καθώς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, στο νησί βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί και ενώ οι νεκροί των ναυαγίων παραμένουν άταφοι. 

Νωρίς το πρωί διαδηλωτές κατέλαβαν το δημαρχείο Μυτιλήνης και ανάρτησαν ένα μαύρο πανό που γράφει «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών», ενώ κατά τη διάρκεια της κατάληψης πέταξαν φέιγβολάν και σωσίβια με διάφορα συνθήματα όπως «Go back κύριε Τσίπρα».



Δι
αμαρτυρία πραγματοποίησαν, όμως και οι εθελοντές του Χωριού τού Όλοι μαζί στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με το l
esvospost.com, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας μπροστά από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μια διμοιρία των ΜΑΤ από την Αθήνα προσπάθησε να απομακρύνει με τη βία τα δέκα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν την ώρα εκείνη οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς.



Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του φράχτη στον Έβρο, όταν ξαφνικά τα ΜΑΤ άρχισαν να τους σπρώχνουν, σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα.




Η κατάσταση με τους πρόσφυγες

Από τους εγκλωβισμένους στο νησί πρόσφυγες, όσοι διαθέτουν χρήματα διαμένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής και οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες και παιδιά μένουν στους δρόμους, σε δημόσιους χώρους και πάρκα και σε σκηνές στο λιμάνι της πόλης.

Σε δηλώσεις του στο ο Δήμαρχος Λέσβου δήλωσε πως ενώ αντιλαμβάνεται το δίκαιο των αιτημάτων των ναυτεργατών, εν τούτοις δεν μπορεί να είναι όμηροι των αιτημάτων τους ούτε οι χιλιάδες των μεταναστών, ούτε οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών. Εν τω μεταξύ η ροή των προσφύγων συνεχίζεται, όπως και οι διάσωση των προσφύγων. Την Τετάρτη 11 πρόσφυγες διασώθηκαν όταν ξύλινο ιστιοφόρο που παρασύρθηκε από τον άνεμο προσάραξε σε βραχώδη ακτή νότια της Μυτιλήνης. Με παρέμβαση δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της Frontex διασώθηκαν οι 11 επιβαίνοντες πρόσφυγες ενώ συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι διακινητές. 

Το πρωί της Τετάρτης οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς παρακολούθησαν την πρώτη αποστολή προσφύγων από το Ελευθέριος Βενιζέλος στο Λουξεμβούργο και φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά των προσφύγων. Στην συνέχεια ο κ. Σουλτς επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής στο Γαλάτσι όπου και πάλι οι συνθήκες είναι ανθρώπινες και τα πράγματα ελεγχόμενα. Δεν είναι βέβαια καθόλου έτσι στην Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά όπου φθάνουν οι πρόσφυγες και οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι τραγικές, με τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών να σηκώνουν το βάρος με πολύ μικρή βοήθεια από το κράτος. Μέχρι στιγμής η επίσκεψη του κ. Σουλτς ήταν μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων προκειμένου να προβληθεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. 

Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον θετικό ρόλο της ελληνικής κοινωνίας και το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η χώρα. Στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου, συνέδεσε το προσφυγικό με την οικονομική κρίση λέγοντας: «Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας».

«Θέματα που εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ...Τα έξοδα που κάνουμε γι' αυτούς τους ανθρώπους ξεπερνούν κατά πολύ τα κονδύλια της ΕΕ”. 

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συμφώνησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα και αναφέρθηκε «στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ότι «σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας, τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές». 

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία και σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ. Στις επαφές του κ. Σούλτς με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας-ΕΕ, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της χώρας μας στο προσφυγικό ζήτημα. 

Βίντεο από την τοπική ιστοσελίδα lesvosnews.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης