Η συμφωνία-«πακέτο» της κυβέρνησης «αιφνιδιάζει» το Βερολίνο

Η συμφωνία-«πακέτο» της κυβέρνησης «αιφνιδιάζει» το Βερολίνο

Αλλαγή στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης που προσβλέπει πλέον σε συμφωνία πακέτο μέσα στον Μάιο, καθώς ο χρόνος έχει περάσει και αναζητείται μία συνολική λύση - Το briefing του Σακελλαρίδη που προκάλεσε αναπάντητα ερωτήματα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών 

Η συμφωνία-«πακέτο» της κυβέρνησης «αιφνιδιάζει» το Βερολίνο
Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε σήμερα το «τέλος» της ενδιάμεσης συμφωνίας με τους δανειστές - κατά τη διάρκεια του πρώτου briefing της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - και εξέφρασε την προσδοκία συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει άγνοια για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας.

Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε ειδικότερα και σε δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».

«Η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕΜΣ πρέπει να λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση. Αρα, πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή» τόνισε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείσα αν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση, ακόμη και για ενδεχόμενη μερική εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κάπως έτσι, γεννώνται πολλαπλά ερωτηματικά και νέες ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη.
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση δείχνει να εγκαταλείπει πλέον το στόχο για μία «ενδιάμεση» ή «μικρή» συμφωνία, παρότι διαβεβαίωνε ότι αυτή ήταν κοντά και προσβλέπει σε μια συνολική συμφωνία.  

Ο κύριος Σακελλαρίδης σήμερα στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά από τέσσερα  χρόνια, επιβεβαίωσε από πλευράς της κυβέρνησης  το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι πλέον μέσα στον Μάιο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group με ενδιάμεσα βήματα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της προόδου που έχει επιτευχθεί.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «αν θέλουμε να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

Ξεκάθαρισε, επίσης, ότι «αυτό που έχουμε δείξει από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση και τοα κάνουμε με απόλυτη ευθύνη προς τους πιστωτές και προς το εσωτερικό είναι να καταβάλουμε όλες τις υποχρεώσεις στην ώρα τους. Αυτό ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση όμως εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης της απέναντι πλευράς. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πληρώσει γύρω στα 6,5 δισ. σε τόκους και χρεωλύσια και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει χρηματοδότηση προς την οικονομία ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ακόμα η θέση ότι θα προηγηθεί η καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι των δόσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό που κάνουμε είναι ό,τι μπορούμε για να μην χρειαστεί να απαντήσουμε στο δίλημμα αυτό».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ότι υπάρχει ζήτημα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ότι είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τις δεσμεύσεις μας. Κατανοούμε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πολιτικά ζητήματα στο εξωτερικό αλλά δύσκολα θα βρείτε κάποιον να σας πει ότι είναι κατορθωτά τα συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ή ότι είναι βιώσιμο το χρέος». «Το θέμα θα τεθεί όταν πρέπει να τεθεί» αποφεύγοντας να απαντήσει αν αυτό θα τεθεί στη συμφωνία του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης