Αντώνης Σαμαράς: “Προσκλητήριο ενότητας σε όσους θέλουν να χτίσουν τη νέα Ελλάδα”

Αντώνης Σαμαράς: “Προσκλητήριο ενότητας σε όσους θέλουν να χτίσουν τη νέα Ελλάδα”

Αρχή θετικών ειδήσεων η συμφωνία για τον ΤΑΡ – Δέσμευση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας τηλεόρασης – Γιατί τόνισε πως δικαιώθηκε ο Κ. Καραμανλής – Ευθείες βολές προς Τσίπρα - που είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων από το 2009 - Προτιμώ να κερδίζει η χώρα και να στεναχωριέται ο κ. Τσίπρας

Αντώνης Σαμαράς: “Προσκλητήριο ενότητας σε όσους θέλουν να χτίσουν τη νέα Ελλάδα”
Με μια ανοικτή πρόσκληση προς “όλους εκείνους που θέλουν να χτίσουν τη νέα Ελλάδα” και με τη δέσμευση πως χρέος της κυβέρνησής του είναι να οικοδομήσει ακριβώς αυτή τη νέα χώρα, τη νέα κοινωνία, πάνω από κόμματα και προσκόμματα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του από το βήμα του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ένα “προσκλητήριο ενότητας”, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στις συντεχνιακές τακτικές τις οποίες με σαφή τρόπο περιέγραψε ότι υποθάλπει η αριστερή αντιπολίτευση.

Ευθεία επίθεση επιφύλασσε και για τους νεοναζί, όπως τους χαρακτήρισε, λέγοντας πως “ιδεολογία τους είναι το μίσος και εκθέτουν την Ελλάδα. Και τα δύο άκρα εύχονται να αποτύχει η Ελλάδα. Σήμερα τους το λέμε ξεκάθαρα δεν θα τους αφήσουμε”.

Παρά το γεγονός πως ο κ. Σαμαράς ταλαιπωρείται εδώ και μέρες από μια ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία σε συνδυασμό με την εξάντλησή του από το ιδιαίτερα βεβαρυμένο πρόγραμμά του, τον ανάγκασε να διακόψει για λίγο την ομιλία του, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία, σύντομα επανήλθε στο βήμα και τόνισε: “Η νέα Ελλάδα που οικοδομούμε είναι πάνω από κόμματα και θα την πετύχουμε όλοι μαζί. Αυτή η παράταξη ανοίγει τα φτερά της. To χρέος μας έχει όνομα και είναι νέα Ελλάδα" και έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας τους στίχους του Πάμπλο Νερούντα: "Θα σε υποχρεώσουμε πατρίδα θα σε υποχρεώσουμε Ελλάδα να κάνεις θαύματα γιατί μέσα μας βρίσκεσαι εσύ με την ελπίδα και το θαύμα".

Νωρίτερα είχε αναφερθεί διεξοδικά τόσο στα θετικά της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ που περιέγραψε σαν την πιο θετική οικονομική είδηση της τελευταίας δεκαετίας ενώ επέμεινε στην απόφασή του να κλείσει την "αμαρτωλή ΕΡΤ": “Καταργήσαμε την ΕΡΤ για να αποκτήσουμε πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον έναν χρόνο της τρικομματικής αναγνωρίζοντας την συμβολή των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: "Στις κρίσιμες στιγμές αν η πατρίδα το απαιτεί ένα κόμμα οφείλει να υπηρετεί την πατρίδα" είπε ο κ. Σαμαράς σε μία έμμεση αναφορά για την παρούσα συγκυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε ότι στόχος της δικομματικής πια κυβέρνησης είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία. "Η σωτηρία της Ελλάδας σημαίνει παραμονή στην Ευρώπη και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε όλοι μαζί. Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε την διακυβέρνηση με μία τρικομματική συνεργασία σε συνθήκες δραματικές. Μέσα σε ένα χρόνο διαψεύσαμε όλα τα σενάρια της καταστροφής. Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την αναγγελία του αγωγού ΤΑΡ βάζουμε την χώρα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, την καθιστούμε πόλο επενδύσεων δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ήταν η καλύτερη είδηση τα τελευταία δέκα χρόνια και θα υπάρξουν περισσότερες. Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Προσπαθούμε να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα να ανακουφίσουμε τον κόσμο και να βγούμε από τα μνημόνια. Ξέρουμε ότι για να ξεφύγεις από τους δανειστές σου πρέπει να πάψεις να έχει ανάγκη από δανεικά. Η Ελλάδα γίνεται ελκυστική για επενδύσεις, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ ενώ το πρόβλημα με την ΔΕΠΑ γρήγορα θα ξεπεραστεί. Κάποιοι βιάστηκαν αλλά δεν ήξεραν ότι ερχόταν πίσω ο ΤΑΡ. Προτιμώ να κερδίζει η χώρα και να στεναχωριέται ο κ. Τσίπρας. Αύριο θα γίνει και παραγωγός ενέργειας η χώρα μας".

Κλείσιμο
Κάνοντας απολογισμό ο κ. Σαμαράς είπε ότι από τις εξελίξεις δικαιώθηκε και ο κ. Κώστας Καραμανλής που είχε ζητήσει μέτρα από το 2009 και ο ίδιος για την αρχική του κριτική στο μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός, περιέγραψε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα λέγοντας ότι "είναι για μία χώρα που θα βασίζεται στις δυνάμεις της και όχι σε δανεικά και να αξιοποιεί τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού της. Δεν θα πάει χαμένο κανένα μυαλό κανένα ταλέντο. Δεύτερον θέλουμε μία χώρα που να υπερασπίζεται τα εθνικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει συμμετέχοντας στα διεθνή δρώμενα και μπορεί να γίνει μαζί με την Κύπρο παράγοντας σταθερότητας στην Μεσόγειο και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Δεν αναζητούμε υιοθεσία από κανέναν, μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων. Τρίτον πηγή δύναμης είναι η δημοκρατία μας αλλά δημοκρατία δεν είναι το κομματικό κράτος και τα προνόμια των συντεχνιών. Δημοκρατία είναι σταθερότητα και δημοκρατική τάξη όπου κανείς δεν εκβιάζει και στο δημόσιο συμφέρον υποτάσσονται τα πάντα και οι πάντες. Πηγή δύναμης στην Ελλάδα που χτίζουμε είναι ο πολιτισμός μας, ο ελληνικός πολιτισμός είναι η μήτρα του σύγχρονου πολιτισμού. 

Συνεχίζοντας την ομιλία του έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση.

Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της παράταξης για κατοχύρωση της ασφάλειας του πολίτη και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία. "Στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς μας αξίζει καλύτερη μεταχείριση" είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι "η χώρα μας υπέστη μία άοπλη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Απελπισμένοι άνθρωποι από διάφορες ταραγμένες περιοχές του κόσμου αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη και παγιδεύονται. Τους βλέπουμε με συμπάθεια αλλά δεν τους αντέχει ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά η χώρα μας. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, απλώς δεν γίνεται. Μέσα σε ένα χρόνο μειώσαμε την είσοδο στο ελάχιστο ενώ τους προωθούμε στις χώρες τους αλλά είναι δύσκολο έργο".

Οι τοποθετήσεις των στελεχών
“Δε συγκρουστήκαμε με την ιδεολογία που επέβαλε η συντηρητική και λαϊκιστική αριστερά”, δήλωσε ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης, στο Συνέδριο.

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι αντίπαλοι περιγράφουν το πρόβλημα δεν προτείνουν λύσεις γιατί δεν έχουν λύσεις. Σκεφτείτε πού βρισκόμασταν πέρυσι και πού είμαστε εφέτος, το στοίχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κερδηθεί, το ζήτημα τώρα είναι η ανάπτυξη και η λύση είναι μία να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, που θα τονώσει την οικονομία και θα αντιμετωπίσει την ανεργία. Η οικονομία όμως πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνία και πρέπει από τον πλούτο που παράγει ο ιδιωτικός τομέας να ανακουφίζουμε την κοινωνία».

Στόχος και ευχή όλων των Ελλήνων είναι να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της να επανέλθουμε στην Ανάπτυξη ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί όπως οι αντίπαλοί μας που είναι καρικατούρες ενός λαϊκιστικού ύφους που επικράτησε στην μεταπολίτευση, το ρεσιτάλ ανευθυνότητας της Αριστεράς δεν βρίσκει ανταπόκριση. Η ΝΔ είναι η παράταξη που έχει την ευθύνη να βάλλει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να ανατάξει την οικονομία να υπερασπιστεί την δημοκρατία. Σήμερα είναι η αφετηρία μίας νέας εποχής το συνέδριο πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση της μεγάλης ευρωπαϊκής παράταξης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η παράταξη έχει αποδείξει ότι δεν παίζει με το μέλλον της πατρίδας. Παρά την κριτική στο ΠΑΣΟΚ από το 2009 και τις ενστάσεις όταν κλήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες έπραξε το καθήκον. Είναι αλήθεια ότι η χώρα διέρχεται περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης, αλλά τον τελευταίο χρόνο η χώρα σταθεροποιείται και περνά στην περίοδο των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων. Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν υπάρχει εύκολη οδός για την ανάπτυξη και την κοινωνική αξιοπρέπεια. Απαιτείται εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου που να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά να υπερβαίνει τα μνημόνια. Απαιτείται ένα σύγχρονο κράτος που θα διασφαλίζει την λειτουργία της αγοράς και την δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος. Χώρος και χρόνος για λαϊκισμό και ψευδαισθήσεις δεν υπάρχει. Η ΝΔ αποτελεί δύναμη ευθύνης και προοπτικής».

«Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του 9ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Εξάλλου, τόνισε: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Έθνους». Επιπλέον, έκανε λόγο για μεγάλη σύγκρουση και μεγάλη αναμέτρηση με την αριστερά. «Θα κρατήσουμε τα ιδεολογικά νάματα. Τον ευρωπαϊσμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την αφοσίωση στις αξίες της ελευθερίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την επανίδρυση του Κώστα Καραμανλή, τη νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά» συνέχισε και επεσήμανε πως για να πετύχει οριστικά η ανάκαμψη και η ανάπτυξη προϋπόθεση είναι μια μεγάλη ιδεολογική νίκη και μια μεγάλη ιδεολογική ήττα. «Ήττα της αριστεράς και νίκη της παράταξής μας» σημείωσε.

Τέλος, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, στη δικιά του τοποθέτηση.

Σήμερα Κυριακή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού το μεσημέρι, οπότε και θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης