Για πόσες ψήφους πάει η νέα κυβέρνηση;

Για πόσες ψήφους πάει η νέα κυβέρνηση;

Η ΝΔ διαθέτει 125 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 28, άρα θεωρητικά και εφόσον δεν προκύπτει κάτι απρόοπτο η κοινοβουλευτική βάση στήριξης της νέας κυβέρνησης είναι αυτοί οι 153 ψήφοι.

Για πόσες ψήφους πάει η νέα κυβέρνηση;
Υπολογισμούς για τις ψήφους που θα έχει η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εάν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης ή πρότασης μομφής στη Βουλή και εφόσον η Δημοκρατική Αριστερά επιλέξει να μην παράσχει ούτε τη λεγόμενη «ψήφο ανοχής», κάνουν στα κομματικά επιτελεία.

Η ΝΔ διαθέτει 125 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 28, άρα θεωρητικά και εφόσον δεν προκύπτει κάτι απρόοπτο η κοινοβουλευτική βάση στήριξης της νέας κυβέρνησης είναι αυτοί οι 153 ψήφοι.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, που τυπικά είναι 14, το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ελπίδες να κερδίσει το πολύ δύο με τρεις.

Απολύτως έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση φερόταν έως πριν την κρίση της ΕΡΤ ο Κώστας Μαρκόπουλος, ενώ κοντά στη λογική αυτή είναι και ο Θόδωρος Σολδάτος.

Οι βουλευτές της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης τηρούν στάση αναμονής, μία επιλογή στην οποία κατέληξαν μετά από τη νυχτερινή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος. Ναι μεν δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με τις εκλογές, αλλά επιφυλάχθηκαν να ξεκαθαρίσουν εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα προκύψει από τη νέα συνεργασία, χωρίς να αρνούνται κανένα ενδεχόμενο, ενώ παρακολουθούν τις διεργασίες με έντονο ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουν ότι εάν εξαρτηθεί από αυτούς δεν πρόκειται να επιτρέψουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και θα καθορίσουν τη στάση τους εάν και όταν έλθει μία τέτοια ώρα.

Μακριά από τη ΝΔ κινείται σταθερά ο Νίκος Νικολόπουλος, που ίδρυσε και δικό του κόμμα, ενώ σταθεροί εμφανίζονται στη διαφορετική τους, αντιμνημονιακή πορεία οι Χρήστος Ζώης και Γιάννης Κουράκος, που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μάλιστα ο κ. Κουράκος απάντησε με το εξής χαρακτηριστικό twit στις φήμες ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση: «Απορώ γιατί κανείς δεν με ρώτησε και χρησιμοποίησε το όνομα μου αυθαίρετα,στο τι θα πράξω. Επι της ουσίας παραμενω σταθερός.ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ»

Εξαιρετικά απίθανο, αν όχι εντελώς αδύνατο, είναι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Μίμης Ανδρουλάκης, απολύτως αρνητικός είναι ο Μάρκος Μπόλαρης, αλλά και ο Θόδωρος Παραστατίδης, που δεν επιθυμούν καμία πλέον σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος είναι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και βλέπουν περισσότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο τρίτος βουλευτής, που είχε αποχωρήσει από το κόμμα του κ. Κουβέλη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχει ήδη ενταχθεί και συνεργάζεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Κλείσιμο
Κάποιες ελπίδες ίσως τρέφουν ορισμένοι υπεραισιόδοξοι στο Μέγαρο Μαξίμου για τις περιπτώσεις του Γιώργου Κασαπίδη και του Νίκου Σταυρογιάννη, οι οποίοι πάντως δεν έχουν αφήσει μέχρι τώρα περιθώρια για επαναπροσέγγιση με τη ΝΔ.

Φυσικά όλα αυτά ισχύουν πάντα στην περίπτωση που δεν υπάρξουν εκπλήξεις από το ΠΑΣΟΚ, εντός του οποίου πληθώρα βουλευτών γοητεύεται με την ιδέα να ρίξει τον κ. Σαμαρά από την πρωθυπουργία, αλλά και να τερματίσει την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ. Σε περίπτωση που σημειωθούν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι προς το χειρότερο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης