Κύκλωμα ζημίωνε ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου με εικονικές ασφαλίσεις

Κύκλωμα ζημίωνε ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου με εικονικές ασφαλίσεις

Την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος διευκόλυνε ανθυπαστυνόμος, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα, θέτοντας σε αυτά τις σφραγίδες της Υπηρεσίας του

Κύκλωμα ζημίωνε ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου με εικονικές ασφαλίσεις
Κύκλωμα που προέβαινε συστηματικά σε εικονικές ασφαλίσεις ατόμων, ζημιώνοντας ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γυναίκες 36 ετών, που διατηρούν λογιστικό γραφείο σε περιοχή της Αττικής. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προέβαιναν, έναντι χρηματικής αμοιβής, στην εικονική ασφάλιση ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών, στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τουλάχιστον από το 2011.

Οι δύο κατηγορούμενες υπέβαλαν ηλεκτρονικά ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εργαζομένων, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία και ζημίωσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου, τουλάχιστον κατά 153.000 ευρώ.

Κλείσιμο

Σημειώνεται ότι ασφάλισαν εικονικά 157 άτομα. Την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος διευκόλυνε ανθυπαστυνόμος, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα, θέτοντας σε αυτά τις σφραγίδες της Υπηρεσίας του.

Μέσω των εικονικών ασφαλίσεων πολλοί αλλοδαποί κατάφεραν, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα, να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής στη χώρα (εξακριβώθηκαν 47 περιπτώσεις), ενώ σε άλλα περιστατικά ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κατέβαλαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία περί επιλογής του ασφαλιστικού φορέα. Οι δύο λογίστριες χρησιμοποιούσαν δύο δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριότητα τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων και τήρησης λογιστικών βιβλίων καθώς και τέσσερις άλλες επιχειρήσεις, δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών.

Οι κατηγορούμενες δρούσαν οργανωμένα και λάμβαναν αυξημένα μέτρα για την απόκρυψη των παράνομων δραστηριοτήτων τους από τις διωκτικές αρχές. Μάλιστα, άλλαζαν συχνά διάφορα στοιχεία των επιχειρήσεων, υποβάλλοντας πλαστές και ψευδείς αναφορές στις αρχές σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών, τις έδρες των επιχειρήσεων και την έναρξη ή διακοπή των εργασιών τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έντυπα αναγγελίας προσλήψεων, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ατομικά βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών και ανάγλυφα γράμματα και αριθμοί για κατασκευή εντυπωμάτων σφραγίδων.

Σε βάρος των δύο 36χρονων γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και τη νόθευσπ, πράξεις τελεσθείσες κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Παράλληλα, σε βάρος του αστυνομικού, που κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και νόθευση, κινείται η διαδικασία της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης