Τρακτέρ και «γραβάτες» σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση

Τρακτέρ και «γραβάτες» σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση

Ανοιχτό μόνο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα το τελωνείο του Προμαχώνα - Τρακτέρ και στην Αθήνα - Στο πλευρό των αγροτών οι ελεύθεροι επαγελματίες

Τρακτέρ και «γραβάτες» σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση
Ανοιχτό μόνο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα είναι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ύστερα από πολύωρο «μπλοκάρισμα» που διήρκεσε μέχρι τις 18.00 το απόγευμα.

Αντίστοιχη θα είναι και η εικόνα την Πέμπτη, με πολύωρο κλείσιμο του τελωνείου από τις 12 και για έξι τουλάχιστον ώρες, ενώ αναμένεται να απαγορευτεί η κυκλοφορία στις νταλίκες.

Τα μπλόκα που συντάσσονται με τη συνάντηση της Σίνδου παραμένουν κλειστά από τις 18.00 έως τις 21.00, ενώ σε ορισμένα σημεία σημειώνονται μικρότερης διάρκειας αποκλεισμοί.

Κλείσιμο
Την Πέμπτη, τα μπλόκα που συντάσσονται με τη συνάντηση της Σίνδου δεν θα προχωρήσουν στους προαποφασισμένους αποκλεισμούς από τις 12.00 έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι και από τις 18.00 έως τις 21.00 το βράδυ, καθώς, όπως σημειώνουν οι αγρότες, θα μεταβούν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, θα εγκαινιάσει την 26η Διεθνή Έκθεση Agrotica, στις 19.00 το βράδυ.

Τα μπλόκα έδωσαν ραντεβού στις 15:00 στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν με τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής από τα Μουδανιά, μέχρι και την Κατερίνη, ενώ απεργία και συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο εξήγγειλαν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.



Από τη συνάντηση στη Σίνδο αποχώρησε το μπλόκο των Τεμπών, μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία και όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Καλογιάννης «εμείς δεν συμμετείχαμε στις τελικές αποφάσεις και άρα δεν τις αναγνωρίζουμε». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παραμένουμε ενωμένοι ως κλάδος γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μεγάλο». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε «περιμένουμε το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης των Τεμπών που ξεκινά στις έξι και στη συνέχεια θα συζητήσουμε εκ νέου με τα παιδιά. Δεν μας χωρίζει τίποτα».

Η πλευρά της Νίκαιας εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της σημαντικά, με πολύωρους -άνω των έξι ωρών- πλέον αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και λιμανιών. «Οσοι σκέφτονταν να ταξιδέψουν, καλύτερα να το αναβάλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα.

Την ίδια ώρα περισσότερα από 10.000 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα παραμένουν στους δρόμους της χώρας.

Δείτε αναλυτικά 


Στο νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη και το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση στην κεντρική πλατεία.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς μισάωρους αποκλεισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί αποχωρούν και κατευθύνονται στο μπλόκο που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Εκεί η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ.
 
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Στο νομό Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων. Και αυτοί οι αγρότες συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.
Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα. Όλα τους ακολουθούν τη «γραμμή» που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά. Χθες στήθηκε και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν προτίθενται να προβούν σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο θα δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, λίγα μέτρα πιο πάνω, έχει στηθεί το μπλόκο του αεροδρομίου “Μακεδονία”, που θα “μπλοκάρει” το δρόμο από τις 19.30 και για μία ώρα.

Στο νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στο 1ο χιλιόμετρο Πολυγύρου Θεσσαλονίκης, είναι δυναμικότητας άνω των 700 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τρακτέρ τα οποία βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα γίνονται αποκλεισμοί». 

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό, έχουν αποκλείσει αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες παραμένουν στις περιοχές όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ και συγκεκριμένα στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου (στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων), στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου, στον 'Αγιο Νικόλαο και στην Κανδήλα της Βόνιτσας.

Στην Αχαΐα, αγρότες παραμένουν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, και στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης στην περιοχή Σταυροδρόμι.

Τέλος στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν μαζί με τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.


Στο πλευρό των αγροτών οι ελεύθεροι επαγγελματίες


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και δηλώνουν ότι μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες «θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία».

Σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δύο ημέρες μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό και την επομένη της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, σε συνάντηση των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων και ελεύθερων επαγγελματιών εκφράστηκε και πάλι η κατηγορηματική αντίθεση των επιστημόνων της χώρας στις αόριστες προτάσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Οι επιστημονικοί φορείς  της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.
Παράλληλα, ζητούν από τη Κυβέρνηση να  δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει – κατά δήλωση των εκπροσώπων της - στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ακόμη, κατηγορηματικά οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι:

-  Συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και είναι  σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων μας το επόμενο διάστημα.

-  Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούν να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, θα οι επιστημονικοί φορείς  θα συμμετέχουν δυναμικά στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016, ενώ καλούν τα μέλη τους και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις της 4ης Φεβρουαρίου 2016.
Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν   oι εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων: 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
OIKONOMIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης