Δύο νέα τραγικά ναυάγια σε Σάμο και Φαρμακονήσι: Είκοσι μέτρα απο τις ακτές πνίγηκαν 4 βρέφη και 2 παιδιά

Δύο νέα τραγικά ναυάγια σε Σάμο και Φαρμακονήσι: Είκοσι μέτρα απο τις ακτές πνίγηκαν 4 βρέφη και 2 παιδιά

Τουλάχιστον 13 πρόσφυγες ανασύρθηκαν νεκροί - Διάσωση προσφύγων από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας

Δύο νέα τραγικά ναυάγια σε Σάμο και Φαρμακονήσι: Είκοσι μέτρα απο τις ακτές πνίγηκαν 4 βρέφη και 2 παιδιά
Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες με πρόσφυγες που εκτυλίσσονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα ξημερώματα της Κυριακής, σκάφος που μετέφερε περίπου 30 άτομα, προσέκρουσε στα βράχια στο Γαλάζιο της Σάμου και ανατράπηκε, μόλις είκοσι μέτρα από την ακτή και λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν. 

Μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός είναι 11 νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά που ανασύρθηκαν από το κουφάρι του σκάφους. Από τα θύματα, τα πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. 

Δεκαπέντε έχουν διασωθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες από το λιμενικό, ιδιωτικά σκάφη και δύτες, για τους αγνοούμενους ή για τυχόν άλλους νεκρούς.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε και περισυνέλλεξε σώους από τη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, νοτίως της Σάμου, δύο αλλοδαπούς πρόσφυγες οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σάμου.

Ωστόσο, εκτός από το Φαρμακονήσι, το δράμα συνεχίστηκε στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βορείως του Αγαθονησίου, όπου σημειώθηκε νέο ναυάγιο. 

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δύο σωροί, ενώ τρία άτομα διασώθηκαν.

Όπως ανέφερε διασωθείς, τον οποίο εντόπισε να κολυμπάει σκάφος της Frontex, λέμβος με περίπου 15 άτομα βυθίστηκε περίπου μισή ώρα μετά την αναχώρησή της από τα τουρκικά παράλια.

Επιχείρηση διάσωσης και στη Ρόδο

Στο μεταξύ το πρωί της Κυριακής στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση 150-200 προσφύγων και μεταναστών, στο νησί της Ρόδου.

Το σκάφος ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από βραχώδη ακτή στην περιοχή Ζέφυρος, στη Ρόδο και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τη διάσωση των μεταναστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη στεριά, ενώ για προληπτικούς λόγους διακομίστηκαν στο νοσοκομεία δύο άτομα, ένα κοριτσάκι 11 ετών κι ένας 50χρονος.

Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι με επιβάτες 1737 πρόσφυγες, κατέπλευσε το απόγευμα της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά, το πλοίο «Τέρα Τζετ», προερχόμενο από τη Μυτιλήνη.

Έτσι μαζί με τους 3337 που αποβιβάστηκαν νωρίτερα, από τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Νήσος Ρόδος», οι πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά είναι 5.074.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης