Σε δίκη ο Άλεξ Ρόντος και άλλοι επτά για τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»

Σε δίκη ο Άλεξ Ρόντος και άλλοι επτά για τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»

Την παραπομπή τους σε δίκη αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας

Σε δίκη ο Άλεξ Ρόντος και άλλοι επτά για τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν για υπόθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» οχτώ συνολικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Την παραπομπή τους σε δίκη αποφάσισε με βούλευμά του το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Η υπόθεση αφορά στη δράση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που είχε αναλάβει την αποναρκοθετηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα η εμπλοκή του κ. Ρόντου έγκειται στο γεγονός ότι βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπει με βούλευμα του το συμβούλιο εφετών τους Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, Αλέξανδρο - Γεώργιο Ρόντο, Νικόλαο Τσαμαδό, Νικόλαο Μπαζα, Ευάγγελο Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Οι κατηγορούμενοι πλην του Κ. Τζεβελέκου και της Μαρίας Μακρυνιώτη, αντιμετωπίζουν επίσης τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία. Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος θα δικαστεί άμεση συνεργεία στις παραπάνω πράξεις καθώς και για οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία που αποδίδεται και στη Μαρία Μακρυνιώτη. Ο Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.

Στη φυλακή

Να σημειωθεί τέλος ότι με το βούλευμα απορρίπτεται η αίτηση αποφυλάκισης του Κων. Τζεβελέκου και διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα προσωρινής του κράτησης, το οποίο παρατείνουν για έξι ακόμα μήνες. Επίσης διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης