Έφτασε στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν

Έφτασε στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα, με τιμά η πρόσκληση, σας ευχαριστώ» οι πρώτες της δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους - Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση με τον υπ. Πολιτισμού και την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό - Μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα ξεναγηθεί στο μουσείο της Ακρόπολης

Έφτασε στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν
«Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα, με τιμά η πρόσκληση, σας ευχαριστώ». Με αυτά τα λόγια η Αμάλ Αλαμουντίν χαίρετισε τους δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο όοιυ θα καταλύσει.

Η ίδια φανερά χαρούμενη κατέβηκε από το μαύρο αυτοκίνητο που τη μετέφερε από το αεροδρόμιο συνοδευόμενη από τους δύο συνεργάτες της, τον δικηγόρο Νόρμαν Πάλμερ και τον πρόεδρο του συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ.

Κλείσιμο


Απαστράπτουσα με εντυπωσιακή φιγούρα την οποία υπερτόνιζε το μπεζ εφαρμοστό παντελόνι και το λευκό πουλοβεράκι που επέλεξε, η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ ανέβηκε τα σκαλιά του ξενοδοχείου προκειμένου να ξεκουραστεί ενόψει του αυριανού προγράμματός της.

Η Αμάλ Αλαμουντίν επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που η ελληνική πολιτεία κρατά ζωντανό από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, όταν η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού, στη γενική διάσκεψη της UNESCO για τον πολιτισμό στο Μεξικό, πρόβαλε το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.



Το αεροπλάνο της προσγειώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα και η Αμάλ Αλαμουντίν με τους συνεργάτες της έφυγε κατευθείαν για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στο κέντρο της Αθήνας. Νωρίτερα, οι στενοί συνεργάτες της, Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών και ο δικηγόρος Νόρμαν Πάλμερ, στο γραφείο του οποίου εργάζεται η κ. Αλμουντίν, την υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο.
  


Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους αναχωρώντας από το ξενοδοχείο, η Αμάλ Αλαμουντίν είναι πραγματικά ενθουσιασμένη και αποφασισμένη για την επανένωση των γλυπτών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.




Μαζί με τον νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και την Τρίτη το μεσημέρι με τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.



Συγκεκριμένα η Αμάλ θα συναντηθεί με τον κ. Τασούλα αύριο Τρίτη στις 12.00 και παρόντες θα είναι επίσης οι Βρετανοί νομικοί Ν. Πάλμερ και Τζ. Ρόμπερτσον που τη συνοδεύουν.



Την Τετάρτη η κ. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ και οι Βρετανοί νομικοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συνέχεια θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» ανέφερε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers στην επίσημη ανακοίνωσή του. 

Η Αμάλ μαζί με τους συνεργάτες της θα μείνουν στην Αθήνα έως τις 16 Οκτωβρίου. Στόχος των δύο δικηγόρων είναι να συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση για τις νομικές επιλογές που διαθέτει σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η 36χρονη δικηγόρος γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση των Γλυπτών, καθώς ήταν μία από τους έξι δικηγόρους που συνέταξαν έκθεση για το θέμα της επιστροφής των τους στη χώρα μας το 2011. Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος προσεγγίζει το ζήτημα με «τόσο συστηματικό τρόπο» και πάνω σε «βάσεις που αφορούν το διεθνές δίκαιο».

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία δυναμική παρουσία που να συμβάλει στην ανάδειξη του θέματος και ελπίζει ότι αυτή η παρουσία θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών, προωθώντας την ταινία του «Μνημείων Άνδρες». 

«Τα Γλυπτά οφείλουν να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο», είχε υποστηρίξει ο διάσημος ηθοποιός με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου μιας ταινίας που αντίστοιχα πραγματεύεται τη σπουδαιότητα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Εκτοτε, κάθε φορά που τον ρωτάνε σχετικά δίνει το όνομα της Αμάλ ως ειδικής για το θέμα, κάτι που κατά κάποιο τρόπο «ανάγκασε» την ελληνική κυβέρνηση να την καλέσει στη χώρα μας για να αναλάβει δράση. 

Έτσι, κι ύστερα από κάποιες αναβολές η Αμάλ αποδέχτηκε την πρόσκληση και καταφτάνει σήμερα στη χώρα μας για μια σειρά διαδοχικών επαφών με Ελληνες αξιωματούχους οι οποίοι θα αναλάβουν να της «παραδώσουν τον φάκελο» και να την υποδεχθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης