Πέρασαν ξανά μαχαίρι στα δικαστήρια

Πέρασαν ξανά μαχαίρι στα δικαστήρια

Τεστ ασφαλείας στην Ευελπίδων κατέδειξε για άλλη μια φορά το διάτρητο σύστημα προστασίας, που ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένους πολίτες και λειτουργούς της Δικαιοσύνης

Πέρασαν ξανά μαχαίρι στα δικαστήρια
Αν το προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη, όπως έλεγε ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, τότε ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την ορθή λειτουργία και την απονομή της; Και ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης μπορούν ανεπηρέαστοι να ασκούν τα υψηλής σπουδαιότητας καθήκοντά τους; Η δική μας πάντως ευνομούμενη Πολιτεία φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ούτε καν ένα περιβάλλον ασφάλειας για έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας: τη Δικαιοσύνη.

Δύο αιματηρά περιστατικά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αλλά και μια αποστολή φακέλου-βόμβα, εν μέσω θέρους, στα γραφεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε διάστημα ενός έτους, αποδεικνύουν ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που συνθέτουν τα μικρά και μεγάλα γρανάζια των δικαστικών διαδικασιών ασκούν τα καθήκοντά τους σε συνθήκες φόβου και ανασφάλειας.

Πριν από έναν χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, 37χρονη Ρομά άνοιξε πυρ στο κτίριο «9» των δικαστηρίων της Ευελπίδων και από τις σφαίρες της έπεσε, έξω από το ανακριτικό γραφείο, νεκρός ένας άνδρας που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του γιου της. Το περιστατικό που αποδόθηκε, τότε, σε «τσιγγάνικη βεντέτα» καταγράφηκε στο συλλογικό κοινωνικό ασυνείδητο ως ένα ακόμη σκηνικό που κατέδειξε ότι τα δικαστήρια -χώρος συνυφασμένος σχεδόν απόλυτα με τον ανθρώπινο πόνο, την οργή, ενίοτε και την απογοήτευση- είναι ξέφραγο αμπέλι.
Τον περασμένο Ιούλιο φάκελος-βόμβα εστάλη στα γραφεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στο Πρωτοδικείο.
Κλείσιμο

Την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου, ο οποίος απενεργοποιήθηκε εντέλει, είχε αναλάβει η οργάνωση «Ανυπότακτες Επιθυμίες».
Πριν από μία εβδομάδα, νεαρός άνδρας, ιρανικής καταγωγής, επιτέθηκε με μαχαίρι σε γυναίκα γραμματέα ανακρίτριας ενώ εκείνη προσπαθούσε να τον εξυπηρετήσει. Την τραυμάτισε σοβαρά καταφέρνοντάς της μαχαιριές στην ωμοπλάτη και στο πρόσωπο.

Εξίσου ανησυχητικό όμως -ίσως και περισσότερο από τα τρία αυτά περιστατικά- είναι αυτό που έλαβε χώρα στα δικαστήρια λίγες ώρες μετά την επίθεση στη νεαρή δικαστική υπάλληλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», οι αρμόδιες αρχές του Πρωτοδικείου που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπλισαν έναν άνδρα με μαχαίρι και του ζήτησαν να περάσει την κεντρική πύλη του συγκροτήματος από την οποία εισέρχονται καθημερινά περί τα 30.000 άτομα.

Ο άνδρας κατάφερε να περάσει από την κεντρική είσοδο και από τον έλεγχο του ειδικού μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων χωρίς κανείς να αντιληφθεί το όπλο που είχε στην κατοχή του. Ηταν ένα «τεστ» των αρμοδίων του Πρωτοδικείου, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, που θέλησαν να εντοπίσουν τις «μαύρες τρύπες» στο σύστημα ασφάλειας των δικαστηρίων.
Και το Εφετείο, όμως, το μεγαλοπρεπές κτίριο των προμνημονιακών εποχών, έχει απογυμνωθεί ακόμα και από τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Τα ειδικά μηχανήματα δεν παρέχουν καμία προστασία αφού είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη στις αρχές της εβδομάδας, όπου εισερχόμενος στο κτίριο του Εφετείου από την είσοδο της οδού Λουκάρεως είπε στον αστυνομικό που βρίσκεται στην είσοδο: «Μετά απ’ αυτό που έγινε στην Ευελπίδων, περνάμε όλοι από το μηχάνημα τώρα;». Ο ανυποψίαστος μάλιστα κύριος πέρασε από τον έλεγχο, αλλά το μηχάνημα δεν χτύπησε ποτέ, αφού ήταν «χαλασμένο», όπως τον ενημέρωσε ο αστυνομικός.

Σχέδιο τρωτότητας
Και ενώ δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μέσα στη νέα σκληρή εργασιακή πραγματικότητα έχοντας να αντιμετωπίσουν πλέον και τον φόβο, σχέδιο τρωτότητας που είχε εκπονηθεί από την Ελληνική Αστυνομία στο παρελθόν ίσως και να μπορούσε να αντιμετωπίσει τα «κενά» ασφάλειας στα δικαστήρια.
Το σχέδιο αυτό έμεινε για χρόνια στο συρτάρι όμως και επικαιροποιήθηκε μόλις τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, έναν μήνα μετά, δηλαδή, το περιστατικό με τη δολοφονία του Ρομά έξω από το ανακριτικό γραφείο. Με πρωτοβουλία της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου της Αθήνας και προέδρου Πρωτοδικών κυρίας Μαίρης Τσάμη, ελήφθησαν επιπλέον μέτρα και συγκεκριμένα προστέθηκαν άλλοι 16 αστυνομικοί στη φύλαξη των κτιρίων της Ευελπίδων. Επίσης, αντικαταστάθηκαν οι κάμερες ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του χώρου.

Τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων βρίσκονται σε έκταση 35 στρεμμάτων και καθημερινά στον χώρο αυτό εισέρχονται περισσότεροι από 30.000 πολίτες. Με δεδομένο το στοιχείο αυτό, την έκταση δηλαδή αλλά και τους χιλιάδες ανθρώπους που περνούν τις πύλες της Ευελπίδων είτε για να εργαστούν είτε για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει και η πρόταση για τη δημιουργία αστυνομικού τμήματος εντός του χώρου των δικαστηρίων. Η πρόταση -με την οποία συμφωνούσαν τόσο η διευθύνουσα το Πρωτοδικείο όσο και η διευθύνουσα την Εισαγγελία κυρία Παναγιώτα Φάκου- είχε κατατεθεί από την ΕΛ.ΑΣ. τον Νοέμβριο του 2012. Ποτέ όμως δεν προχώρησε, αν και θεωρήθηκε από όλες τις πλευρές μία από τις πλέον κατάλληλες λύσεις. Εξάλλου, μετά το περιστατικό της επίθεσης σε βάρος της γραμματέως στο κτίριο «10», τέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας θέμα προμήθειας ειδικών μηχανημάτων ελέγχου και τοποθέτησής τους σε κάθε κτίριο της Ευελπίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι του υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι θα μεριμνήσουν για την προμήθεια των ειδικών μηχανημάτων.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση μέτρων ασφαλείας»
«Το ισχύον σχέδιο ασφαλείας του Πρωτοδικείου Αθηνών εκπονήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. εντός του έτους 2011», αναφέρει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Τσάμη και προσθέτει: «Η παραπάνω μελέτη τρωτότητας κτιριακών εγκαταστάσεων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας επικαιροποιήθηκε ύστερα από σειρά συσκέψεων με τα αρμόδια όργανα των υπουργείων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία μας τον Νοέμβριο του 2012. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τεχνικά και τεχνολογικά-ηλεκτρονικά σύγχρονα μέσα ασφαλείας, καθώς και τη διάθεση σημαντικού αριθμού αστυνομικών δυνάμεων που σε καθημερινή βάση εκτελούν υπηρεσία στους χώρους του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών».

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, «ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αποφάσεις του ανέθεσε στην εταιρεία Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. την υλοποίηση μέτρων ασφαλείας στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών - υλοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Ξεκαθαρίζοντας ότι πρωτεύον έναντι όλων είναι ο σεβασμός στον θεσμό της Δικαιοσύνης, η κυρία Τσάμη επισημαίνει ότι «η αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων ασφαλείας εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην πιστή εφαρμογή τους και την επιμελή τήρησή τους».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης