PROTOTHEMA

Οικονομία

Προθεσμία ως τις 31 Οκτωβρίου αλλιώς χάνεται οριστικά

Κατάφεραν να κάνουν «θρίλερ» την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ

Κατάφεραν να κάνουν «θρίλερ» την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ

Με... τον αραμπά πληρώνει τα χρέη του το Δημόσιο, στην αναμονή λόγω γραφειοκρατίας συνταξιούχοι και προμηθευτές του κράτους - «Κίτρινη κάρτα» από Ρέγκλινγκ

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατάφερε να μετατρέψει σε θρίλερ μια φαινομενικά απλή διαδικασία θέτοντας σε κίνδυνο την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ (από την δεύτερη αξιολόγηση) εφόσον καθυστερεί την αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς την αγορά αλλά και την έκδοση νέων συντάξεων κρατώντας χιλιάδες δικαιούχους στην αναμονή. 


Το θέμα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις καθώς πέρα από το χθεσινό Euro Working Group στις Βρυξέλλες, η ανησυχία των Ευρωπαίων καταγράφεται και σε όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλνγκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις τις κυβέρνησης ότι τα στοιχεία θα ήταν έτοιμα ο Ρέγκλνγκ είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβρη, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες. Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε».


Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Οκτωβρίου -που με βάση το πρόγραμμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση- η κυβέρνηση θα πασχίζει για την εκταμίευση μιας υπο-δόσης που κανονικά ήταν διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του ESM από τον Ιούλιο. 

Αν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταφέρουν να απορροφήσουν το συνολικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ και να παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους αποδεικτικά στοιχεία ως το τέλος Οκτωβρίου, η δόση χάνεται. 

Διότι για να εγκριθούν τα 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο (ως μέρος του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ) αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού. 

Η χθεσινή συνεδρίαση του Euro Wroking Group είχε στόχο να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το συνολικό πακέτο των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Ρέγκλινγκ από την πλευρά του έστειλε πάντως και ένα θετικό μήνυμα: Τόνισε ότι είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι η εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία» σχολίασε. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

αει στα διάλα29/09/201712:55

Δεν βαρέθηκαν να τρώνε την μια σφαλιάρα μετά την άλλη? Δεν έχουν καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τσαπατσουλιές και δηθενιές? Και φυσικά οι βλαμμένοι δεν θα μάθουν ποτέ, αλλά εμείς οι υπόλοιποι που λουζόμαστε τα αποτελέσματα των κακών διαπραγματευτών τι φταίμε??????????????

Απάντηση
Κωστής29/09/201712:30

Να μην αγχώνονται και να μην ανησυχούν οι διεθνείς δανειστές της χώρας, εφόσον το κράτος μεριμνά για την είσπραξη δημόσιων εσόδων από ελέγχους-κυρώσεις, προς αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, περί οικονομικών παρανομιών, ασφαλιστικών παραβάσεων, κλοπών φόρων, υπεξαιρέσεων εισφορών, ληστειών δανείων, ανεξόφλητων λογαριασμών, απλήρωτων οφειλών, εργασιακών αντικανονικοτήτων, αδήλωτων κερδών, άκοπων αποδείξεων, αφορολόγητων εισπράξεων, παράνομων καταθέσεων, υγειονομικών παραβάσεων, μαύρης απασχόλησης, αδικαιολόγητου πλουτισμού, ακατάβλητων χρεών, αναφορικά με επιχειρηματίες-επαγγελματίες.

Απάντηση
Ενεργός Πολίτης29/09/201707:48

Αυτή είναι Περήφανη Διαπραγμάτευση !!! Νά τούς πληρώνεις τά φέσια,νά χαρίζεις δημόσιο πλούτο (εμείς δέν πουλάμε),αλλά Αξιοπρέπεια !!!!! Δέν θέλουμε Κύριοι τά λεφτά σας! Εμείς είμαστε Περήφανοι !!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία