Τραπεζίτης της Goldman Sachs προσέλαβε πόρνη για να κλείνει συμφωνίες

Τραπεζίτης της Goldman Sachs προσέλαβε πόρνη για να κλείνει συμφωνίες

H 25χρονη Ρωσίδα, ονόματι Michella, πληρωνόταν με 500.000 λίρες το χρόνο

Τραπεζίτης της Goldman Sachs προσέλαβε πόρνη για να κλείνει συμφωνίες
Ιδιωτικά τζετ, πεντάστερα ξενοδοχεία ακόμη και πόρνες φέρεται να πλήρωνε η Goldman Sachs για να κλείσει επενδυτικές συμφωνίες στη Λιβύη του Gaddafi, ενώ οι συναντήσεις των στελεχών της με τους υποψήφιους πελάτες γίνονταν σε υπερπολυτελή γιοτ.

Μάλιστα, η πόρνη που φέρεται να προσελήφθη από έναν τραπεζίτη της Goldman Sachs για να κοιμηθεί με έναν πελάτη, είναι μια 25χρονη Ρωσίδα που κερδίζει 500.000 λίρες το χρόνο.

Η πόρνη, γνωστή και ως Michella, λέγεται ότι προσελήφθη από την Goldman Sachs και συγκεκριμένα από το στέλεχος Youssef Kabbaj σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει ένα επενδυτή από την Λιβύη πριν από την εξασφάλιση μιας συμφωνίας.

Κλείσιμο


Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν σε βρετανικό δικαστήριο τη Δευτέρα, στην εκδίκαση της προσφυγής του επενδυτικού ταμείου Libyan Investment Authority (LIA) κατά της τράπεζας, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση 1,2 δισ. δολαρίων. Οι δικηγόροι της LIA κατηγορούν την Goldman Sachs για τις απώλειες που υπέστη το επενδυτικό ταμείο με το οποίο πραγματοποίησε εννέα συναλλαγές το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2008.

Στις συναλλαγές αυτές, το LIA έχασε σχεδόν ολόκληρο το κεφάλαιο που είχε επενδύσει υπό την καθοδήγηση της Goldman Sachs, ενώ από τις ίδιες συναλλαγές η ίδια έβγαλε τεράστια κέρδη που ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. δολάρια.

Η LIA συστήθηκε το 2006 με αντικείμενο τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας αλλά, σύμφωνα με τον διακεκριμένο δικηγόρο του ταμείου, Roger Masefield, είχε στελεχωθεί χωρίς διαφανείς διαδικασίες και τα στελέχη της δεν είχαν γνώση των σύνθετων προϊόντων της αγοράς, όπως τα επενδυτικά σχήματα «jumbo» και «elephant». Όπως δήλωσε στο δικαστήριο ο Roger Masefield, δικηγόρος του LIA, μόλις άρχισε το fund να καταγράφει ζημιές, η Goldman Sachs λειτούργησε σαν μια «τράπεζα μαφιόζων».



Στην υπερασπιστική της γραμμή, η Goldman ισχυρίζεται ότι η ίδια δεν ρευστοποίησε κέρδη προτού ωριμάσουν οι συναλλαγές και ότι το LIA «έπεσε θύμα μιας πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης και όχι των εσφαλμένων ενεργειών της». Στα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο, η LIA σημειώνει ότι η είχε χαρακτηρίσει το ταμείο «μηδενικής εξειδίκευσης» στα χρηματοοικονομικά προϊόντα και ανέφερε ως παράδειγμα κάποιο στέλεχος του ταμείου που «έδωσε δομημένα μοχλευμένα δάνεια σε κάποιον που ζούσε στη μέση της ερήμου με τις καμήλες του».

Σύμφωνα με τον Masefield, η Goldman Sachs είχε συμβουλεύσει τότε το στέλεχός της, Youseff Kabbaj, να μείνει πολύ στην Τρίπολη. «Είναι σημαντικό να είσαι πάρα πολύ κοντά στους πελάτες, καθημερινά. Δίδαξέ τους, εκπαίδευσέ τους, βγάλε τους για φαγητό». Η Goldman δέχθηκε, μάλιστα, για πρακτική τον Haitem Zarti, αδερφό του Mustafa Zarti –πρώην αναπληρωτή διευθυντή του LIA– σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει δεσμούς που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του επενδυτικού ταμείου.



Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που παρουσίασε στο δικαστήριο το LIA, ο Kabbaj πήγαινε συχνά τον Haitem Zarti διακοπές στο Μαρόκο, ενώ τον είχε πάρει μαζί του και το Ντουμπάι σε ένα συνέδριο. Στα ταξίδια αυτά, οι δύο «συνεργάτες» ταξίδευαν business class και έμεναν σε πεντάστερα ξενοδοχεία που πλήρωνε η Goldman Sachs. Τα έξοδα του Kabbaj στα ταξίδια χλιδής που διοργάνωνε με τον Λίβυο Zarti έφταναν και τις 22.000 δολάρια, τα οποία κάλυπτε η Goldman Sachs. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, μάλιστα, ο Kabbaj δεν δίστασε να διοργανώσει με τα χρήματα της τράπεζας «ψυχαγωγική βραδιά» με δύο πόρνες.

Στην αγωγή του, το LIA κατηγορεί την επενδυτιική τράπεζα για «κατάχρηση εμπιστοσύνης, κατάχρηση επιρροής και έμμεσες διαπραγματεύσεις».

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης