Κομισιόν: Σε ύφεση (-0,3) και το 2016 η Ελλάδα - Στο 3,1% το έλλειμμα

Κομισιόν: Σε ύφεση (-0,3) και το 2016 η Ελλάδα - Στο 3,1% το έλλειμμα

Ανακοινώθηκαν οι επίσημες προβλέψεις της ΕΕ - Αναμένει έλλειμμα 3,1% το 2016 και 1,8% το 2017 - Ανάπτυξη 2,7% το 2017- Στο 24.7% η ανεργία το 2016, στο 23.6% το 2017

Κομισιόν: Σε ύφεση (-0,3) και το 2016 η Ελλάδα - Στο 3,1% το έλλειμμα
Με τη φράση «η Κομισιόν περιμένει το ελληνικό πρόγραμμα να επιτύχει», αναφέρθηκε ο Επίτροπος Μοσκοβισί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με αυτές η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη απ' ότι προβλεπόταν στις χειμερινές προβλέψεις με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,3% έναντι της πρόβλεψης για πτώση 0,7%. Και αυτό καθώς οι αρνητικές συνέπειες των capital controls στην ελληνική οικονομία κατά το β' εξάμηνο του 2015 ήταν μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων.


Κλείσιμο



Προϋπόθεση για τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι τα  μέτρα ύψους 5,4 δισ ευρώ, που έχει συμφωνήσει ήδη η Αθήνα. 

-1,8 δισ ευρώ θα προέλθει από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
-1,8 δισ ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά
-περίπου 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
-περίπου 1,3 δισ ευρώ από προσαρμογές στο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις στη φορολογία των οχημάτων, των καυσίμων, των οινοπνευματωδών, των τσιγάρων

Η Κομισιόν επιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει απ' το β' εξάμηνο της χρονιάς και με την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο ρυθμός της ανάπτυξης θα επιταχύνει το 2017 με το ΑΕΠ να αυξάνεται 2,7%.

Επίσης, προβλέπει ότι η ανεργία το 2016 θα διαμορφωθεί στο 24,7% και τον επόμενο χρόνο στο 23,6%. Ακόμη, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός (-0,3%) το 2016) και θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2017 (+0,6%).

Σύμφωνα με την Κομισιόν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα βοηθήσει στην σταδιακή χαλάρωση των capital controls και θα τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις.

Έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων δημόσια οικονομικά το 2015 και το επιπρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που οριστικοποιείται με τους θεσμούς, οι ισορροπίες της Γενικής Κυβέρνησης θα βελτιωθούν περισσότερο, εκτιμά η Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι θετικό φέτος καθώς οι προηγούμενες και οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Aναμένει ότι το 2016 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 στο 1,8%, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται στο 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και στο 178,8% το 2017.

Η Κομισιόν πάντως υπογραμμίζει στις προβλέψεις της πως οι αβεβαιότητες παραμένουν μεγάλες. Η προβλεφθείσα ανάκαμψη εξαρτάται απ' την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς και στηρίζεται σε θετικές εξελίξεις στις χρηματαγορές και το εμπόριο.

Οι θετικές εκπλήξεις θα μπορούσαν να έρθουν από μία ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάταση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Από την άλλη οι αρνητικές εκπλήξεις σχετίζονται με την αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, έναν μεγαλύτερο των εκτιμήσεων αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και τον τουρισμό, καθώς και από μία επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Παράλληλα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή και αναγκαία, απάντησε ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτηση σχετικά με τη συνεδρίαση του Εurogroup της 9ης Μαίου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για επανάληψη της κρίσης του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, για το πακέτο της αξιολόγησης που αφορά το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και άλλες μεταρρυθμίσεις έχει επιτευχθεί συμφωνία που φτάνει στο 99% των θεμάτων.

Για το δεύτερο πακέτο των εφεδρικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, είπε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα προβλέπει την ενεργοποίηση μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομικό κενό, που δεν επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.

«Πρέπει να βάλουμε όλη την ενέργειά μας, μια συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, είναι βάσιμα αισιόδοξος για αυτή τη συμφωνία, χωρίς να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα θέμα εύκολο», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος επιστροφής στο περσινό σενάριο, όπου τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης