Το «ύπουλο» παιγνίδι Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ με το χρέος

Το «ύπουλο» παιγνίδι Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ με το χρέος

Η συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία, είπε ο Σόιμπλε - Πώς ερμηνεύεται η ατάκα του προέδρου του Eurogroup «το έκανα επίτηδες» όταν ο Μοσκοβισί παρατήρησε ότι με όσα δήλωσε πυροδότησε τεράστια συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Το «ύπουλο» παιγνίδι Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ με το χρέος
Τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη στην «εποχή των Μνημονίων» και τι δεν έχουμε δει να σκαρφίζονται οι σύμμαχοι, εταίροι και δανειστές της χώρας για να περάσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Και να, που... ξαφνικά στο χθεσινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν ότι οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα όπως σχεδόν εκλιπαρούσε η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας να επιταχυνθεί η αξιολόγηση με σκοπό να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα από την ελληνική οικονομία. Το καλύτερο όμως για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. «Το έχουμε υποσχεθεί εδώ και καιρό και τώρα η στιγμή έχει έρθει πιο κοντά» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και μολονότι προσπάθησε να υποστηρίξει ότι οι συζητήσεις για το χρέος δεν συνδέονται με την αξιολόγηση πρόσθεσε: «υπάρχει ένας δυνατός δεσμός μεταξύ των δύο και θα αρχίσουμε τις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε την πολιτική συμφωνία».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το τελευταίο διάστημα -κατ' επανάληψη- έχει θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο οι Ευρωπαίοι απέρριπταν κατηγορηματικά. Μάλιστα ορισμένοι θεωρούσαν ότι το ΔΝΤ έβαζε σαν προϋπόθεση για να επιστρέψει στην Αθήνα την δέσμευση των Ευρωπαίων δανειστών ότι θα επωμιστούν το βάρος για την ελάφρυνση του χρέους. Χθες Δευτέρα, ανακοινώθηκε ότι το ΔΝΤ επιστρέφει στην συζήτηση με τους δανειστές στην Αθήνα παρά τις διαφωνίες των τεχνοκρατών του Ταμείου.

Κλείσιμο
Περιέργως, ενώ για την Αθήνα οι απόψεις του ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων όσο και οι εκτιμήσεις του Πολ Τόμσεν για το δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας θεωρούνται casus belli, η Αθήνα και το Ταμείο συμφωνούν στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους.

Όλως περιέργως, ανακοινώνοντας την επιστροφή της Τρόικας, ο πρόεδρος του Eurogroup άνοιξε γενικόλογα την συζήτηση για το χρέος, ικανοποιώντας τόσο την Αθήνα όσο και το ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι μόνο αν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το ελληνικό πρόγραμμα έχει πιθανότητες να πετύχει.

Πραγματική δέσμευση με ουσιαστικό περιεχόμενο ή ελιγμός των Ευρωπαίων για να κρατάνε στο παιχνίδι τόσο την Αθήνα όσο και το ΔΝΤ;

Ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία. Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει να κάνει με το πρεστίζ και όχι με την ουσία, επισήμανε πάντως ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα επιχείρημα προς τους βουλευτές της χώρας του, ή προς το λαό του ώστε να υποστηρίξει γιατί να πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητείται οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.
Ο διάλογος Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ που έπιασαν τα μικρόφωνα

Πραγματική ή προσχηματική η ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος;

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα ανοιχτά μικρόφωνα κατέγραψαν έναν «κρυφό» διάλογο μεταξύ του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ .

Οι δύο άντρες βρίσκονταν ακόμη ενώπιον των δημοσιογράφων, τους οποίους είχαν μόλις ενημερώσει για τα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup, όταν μια απάντηση που είχε δώσει προηγουμένως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προκάλεσε ένα σχόλιο από τον Γάλλο επίτροπο: «Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο Μοσκοβισί, ενώ ο Ολλανδός υπουργός απάντησε: «Το έκανα επίτηδες»! 

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, στον λογαριασμό του στο Twitter.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης