Το ΥΠΟΙΚ παίζει με τον πόνο των πολιτών για το σπίτι τους

Το ΥΠΟΙΚ παίζει με τον πόνο των πολιτών για το σπίτι τους

Μετά τις ουρές του αίσχους έξω από τα Ειρηνοδικεία με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ναι μεν από την 1η Ιανουαρίου συνεχίζει να προστατεύεται η α΄ κατοικία αλλά με τα πιο αυστηρά κριτήρια που προκαλούν τρόμο στους «κόκκινους» δανειολήπτες

Το ΥΠΟΙΚ παίζει με τον πόνο των πολιτών για το σπίτι τους
Με τον πόνο των χιλιάδων πολιτών που έχουν «κόκκινα» δάνεια
και δέχονται προειδοποιητικές επιστολές από τις τράπεζες για να σπεύσουν να διακανονίσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους παίζει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις ουρές του αίσχους που σχηματίζονται έξω από τα Ειρηνοδικεία.

Ενώ οι δανειολήπτες τρέχουν να προλάβουν έστω και την τελευταία στιγμή να υπαχθούν στο «νόμο Κατσέλη» με τις παλαιές ρυθμίσεις ενόψει της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων προστασίας της α΄ κατοικίας, το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του φροντίζει να τους επαναλάβει ότι οι προϋποθέσεις γίνονται όντως πιο ασφυκτικές από την πρώτη ημέρα του 2016.

Κλείσιμο
Το κείμενο της ανακοίνωσης ξεκινά με τη φράση ότι «Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, διαβεβαιώνει ότι οι νέες διατάξεις του Νόμου 4346/2015 που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2016, προστατεύουν αποτελεσματικά, και ως προς την πρώτη κατοικία, τους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία - για τη διευκόλυνση των οποίων άλλωστε, τέθηκε σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος
».

Αμέσως μετά, όμως, έρχεται η... κρυάδα για τους δανειολήπτες που και την παραμονή Πρωτοχρονιάς στήθηκαν έξω από τα Ειρηνοδικεία μέσα στο κρύο ενώ παράλληλα μετρά αντίστροφα ο χρόνος των 47 ημερών προκειμένου να υποβάλουν τα 17 δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει, λοιπόν, με την υπενθύμιση των προϋποθέσεων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου:

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής: 
 
Α. Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη), το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% (οικογενειακό εισόδημα –δύο ενήλικες– από 23.500 έως 46.500 ευρώ – δύο ενήλικες με τέσσερα παιδιά), τότε η πρώτη κατοικία προστατεύεται, καθώς ο νόμος προτρέπει την αναδιάρθρωση των δανείων με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και προσφέρει πλήρη δικαστική κάλυψη.
 
Β. Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις (αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 120.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών, δυνατότητα που δεν προβλεπόταν κατά το προγενέστερο καθεστώς.

 
Την ίδια ώρα οι δανειολήπτες των οποίων η αίτηση υπαγωγής στο νόμο εκκρεμεί πρέπει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2016 να προσκομίσουν στο δικαστήριο τα αναγκαία δικαιολογητικά ώστε να μην χάσουν τη ρύθμιση, ενώ σε περίπτωση που χάσουν τις προθεσμίες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή μετά από δύο χρόνια.

Για όσους δεν προστατευτούν από το νόμο Κατσέλη, υπάρχει η λύση της απευθείας προσφυγή τους στην τράπεζα, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του δανείου μέσω μείωσης δόσεων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης