Πέτρος Πετρίδης : Διδάσκοντας ελληνικά σε Κινέζους και Άραβες

Πέτρος Πετρίδης : Διδάσκοντας ελληνικά σε Κινέζους και Άραβες

Οταν η εκπαίδευση και το επιχειρείν ενσωματώνονται στις συνθήκες της αγοράς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θεαματικό. Ενας σύγχρονος «στρατηλάτης» με μόνο όπλο τη γνώση κατακτά και εκπαιδεύει ξένους λαούς, διδάσκοντάς τους Πληροφορική και ξένες γλώσσες με ελληνικό know-how. Τόλμησε να εγκαταλείψει την ασφάλεια μιας καλής θέσης υπαλλήλου και αποφάσισε να ρισκάρει. Απλωσε σ’ ένα τραπέζι τον παγκόσμιο χάρτη και ξεκίνησε να χτίζει μικρά εκπαιδευτικά κέντρα με τη μέθοδο franchisin

Πέτρος Πετρίδης : Διδάσκοντας ελληνικά σε Κινέζους και Άραβες

Οταν η εκπαίδευση και το επιχειρείν ενσωματώνονται στις συνθήκες της αγοράς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θεαματικό. Ενας σύγχρονος «στρατηλάτης» με μόνο όπλο τη γνώση κατακτά και εκπαιδεύει ξένους λαούς, διδάσκοντάς τους Πληροφορική και ξένες γλώσσες με ελληνικό know-how. Τόλμησε να εγκαταλείψει την ασφάλεια μιας καλής θέσης υπαλλήλου και αποφάσισε να ρισκάρει. Απλωσε σ’ ένα τραπέζι τον παγκόσμιο χάρτη και ξεκίνησε να χτίζει μικρά εκπαιδευτικά κέντρα με τη μέθοδο franchising σε διάφορες πρωτεύουσες του πλανήτη. Τα αποτελέσματα στην πορεία τον δικαιώνουν: 350 εκπαιδευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.  

«Πτήση» με την αεροσυνοδό της SAS 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ΕΑΒ ήταν μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Πολλοί ήθελαν να κατακτήσουν μια θέση εργασίας εκεί. Ο Πέτρος Πετρίδης είχε τη θέση, αλλά την εγκατέλειψε. «Δέκα χρόνια δούλεψα υπό την ασφαλή σκέπη της ‘‘Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας’’. Δεν απολύθηκα. Παραιτήθηκα επειδή ασφυκτιούσα. Αισθανόμουν ότι στην επιχείρηση οι ευκαιρίες να διακριθώ ήταν περιορισμένες». Εκείνη την εποχή και η σύζυγός του «είχε να κάνει» με τα αεροπλάνα: ήταν αεροσυνοδός στη SAS. Προτίμησε όμως να εγκαταλείψει για χάρη του μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική σταδιοδρομία με ταξίδια και πολυτελή διαβίωση και να σταθεί στο πλευρό του. Ετσι, παραιτήθηκε κι αυτή. 

Και εγένετο AXON… 

Πρώτος σταθμός της οικογένειας ήταν η Θεσσαλονίκη. Εκεί ο κ. Πετρίδης αποφάσισε να εγκατασταθεί και να φτιάξει με μερικούς συνεργάτες και ελάχιστα κεφάλαια το πρώτο του φροντιστήριο. Ανθρωποι ζεστοί και εγκάρδιοι, οι Μακεδόνες τον καλοδέχτηκαν στην «αγορά». «Πίστευα ότι στην περιοχή διψούσαν για μόρφωση και οι ευκαιρίες ήταν περισσότερες. Για να καταλάβετε πώς δουλεύαμε στην αρχή, να σας πω ότι μια αίθουσα του φροντιστηρίου την είχαμε διαμορφώσει σε κρεβατοκάμαρα».

Ετσι γεννήθηκε η ΑΧΟΝ. Μικρό, εύηχο και «εύκολο» όνομα για επιχείρηση, ικανό να στηρίξει και τη διεθνή καριέρα. «Από την αρχή έλεγα ότι, εφόσον η εξέλιξη είναι θετική στην Ελλάδα, τότε θα μπορούσα να κάνω σχέδια και για επέκταση έξω από τα ελληνικά σύνορα». Ετσι κι έγινε. Μετά την Ελλάδα, πρώτοι σταθμοί του ήταν η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τσεχοσλοβακία, η Αλβανία και η Αίγυπτος. Τώρα τα σχέδια φτάνουν ακόμη πιο μακριά, ως τη μακρινή Κίνα!  

Κλείσιμο

«Οι Κινέζοι ξέρουν πιο πολλά από μας…» 

«Οι Κινέζοι γνωρίζουν περισσότερα από τους Ελληνες για τον ελληνικό πολιτισμό. Τελευταία μάλιστα φλερτάρουν πολύ με την ελληνική γλώσσα και έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία», λέει ο ιδρυτής της AXON.

Μπορεί ο τζίρος και τα κέρδη από τον χώρο της εκπαίδευσης να μην είναι θεαματικά όπως σε άλλους τομείς από τον χώρο των υπηρεσιών, αλλά το να σε παρακαλούν οι Κινέζοι και οι Αραβες να τους μάθεις ελληνικά δεν είναι και λίγο. Οταν μάλιστα είσαι ικανός να προσφέρεις γνώσεις, να υποστηρίζεις την επιχείρηση με καινοτόμο μεθοδολογία, με οπτικοακουστικό υλικό και με εκπαιδευτές οι οποίοι διαρκώς ενημερώνονται μέσα από πρωτοποριακά συστήματα και, το σπουδαιότερο, να προσαρμόζεις τις μεθόδους σου στα δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, τότε ο στόχος του να γίνεις «Νο 1 της παγκόσμιας αγοράς» ίσως δεν είναι ανέφικτος. 

Γνώση «ραμμένη» στα μέτρα κάθε χώρας 

Αυτό ακριβώς «πουλάει» ο κ. Πετρίδης στις ξένες χώρες. Γνώση προσαρμοσμένη στα μεσογειακά, στα ασιατικά ή στα αραβικά χαρακτηριστικά. Ανοίγει τις πόρτες των ελληνικών γραμμάτων ανά την υφήλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στην Αίγυπτο, σε διάστημα δύο ετών, έχει αναπτύξει περισσότερα από 50 εκπαιδευτικά κέντρα και προγραμματίζει σύντομα να ξεπεράσει τα 150.

Τον παρακολουθώ παρασυρμένο από τον ενθουσιασμό της δουλειάς του να μου περιγράφει την απήχηση που έχει η προσπάθειά του να εξαπλωθεί σε ξένες χώρες.

Ισως στις επιχειρηματικές εκδηλώσεις που γίνονται τελευταία στο Κάιρο οι Ελληνες τραπεζίτες να μην τον γνωρίζουν ακόμη, όμως οι Αιγύπτιοι ξέρουν καλά τον Ελληνα Πετρίδη που τους «ανοίγει τις πόρτες της γνώσης», όπως λένε. «Στην Αλεξάνδρεια το κέντρο των επιχειρήσεών μας στεγάζεται στο πατρικό σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ντέμης Ρούσσος. Η αγορά της Αιγύπτου είναι τεράστια .Ο κόσμος από την πρώτη στιγμή μας αγκάλιασε και μας ζήτησε να εντάξουμε και την ελληνική γλώσσα στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, κάτι που μας έκανε να αισθανθούμε ιδιαίτερα περήφανοι. Και όπως όλα δείχνουν, οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές για τον ευρύτερο αραβικό χώρο. Ξέρετε, έχουν χαθεί επαγγελματικές ευκαιρίες επειδή πολλοί επιχειρηματίες στο παρελθόν αναγκάζονταν και χρησιμοποιούσαν διερμηνείς οι οποίοι στην πορεία αξιοποιούσαν τα στοιχεία για να ενημερώνουν και τον ανταγωνισμό», μας λέει, και δηλώνει ότι, αν και στο «ενεργητικό» του είναι εγγεγραμμένοι 15.000 σπουδαστές και 800 εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα εκπαιδευτικά κέντρα ανά την υφήλιο, νιώθει σαν να βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Ταξίδι στον χωριό του Πάπα 

Ο κ. Πετρίδης είναι άνθρωπος που έχει ταυτίσει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή του. Μέσα από τα ταξίδια και τις επισκέψεις για δουλειές ξεκλέβει από τον χρόνο για να επισκεφτεί τα φημισμένα αλατωρυχεία στην Πολωνία, το χωριό του Πάπα, να ανταλλάξει εντυπώσεις. Κάτι που ο ίδιος επιδιώκει σε όσους συνεργάτες το επιθυμούν είναι να εντάξει την ελληνική γλώσσα στα προγράμματα των σπουδών τους.

Ομως, από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Παιδείας -παρά τις προσπάθειες που ο ίδιος έκανε –η προσπάθεια για στήριξη από την Πολιτεία μιας ανάλογης πρωτοβουλίας περνά αδιάφορη. Ισως γιατί δεν «πουλάει» προς τα μέσα.

 «Με ενοχλεί όταν φίλοι και γνωστοί με χαρακτηρίζουν απλώς τυχερό. Ο,τι πέτυχα δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανοτήτων και σκληρής δουλειάς. Οταν εγκαταλείπεις το σίγουρο και παίρνεις ρίσκο, ο μόνος δρόμος να επιβιώσεις είναι η επιτυχία. Και τότε αναγκαστικά παλεύεις γι’ αυτό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης