Στρες & υπογονιμότητα – Ένας φαύλος κύκλος!

Στρες & υπογονιμότητα – Ένας φαύλος κύκλος!

Περίπου 10 με 15 % των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας & ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό ως «η αδυναμία ενός ζευγαριού να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη μετά από ένα τουλάχιστον χρόνο συστηματικής σεξουαλικής συνεύρεσης χωρίς προφυλάξεις»

Στρες & υπογονιμότητα – Ένας φαύλος κύκλος!
Παρόλο που τα αίτια είναι οργανικά, το ψυχολογικό αποτύπωμα μια τέτοιας κατάστασης και των αποτυχημένων προσπαθειών για τεκνοποίηση, μπορεί να προξενήσουν ψυχολογικό πλήγμα.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν πρόβλημα γονιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα ένα 10% των υπογόνιμων γυναικών πληρούν τα κριτήρια μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, 30 με 35 % αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα και 66% αναφέρουν ότι αισθάνονται θλίψη μετά από μια μη επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Πολλές γυναίκες που βιώνουν το πρόβλημα το περιγράφουν ως μια από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες της ζωής του. Είναι αλήθεια ότι κάποιος που δυσκολεύεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, μπορεί να νιώθει συναισθήματα παρόμοια με κάποιον που ζει μια σημαντική απώλεια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.konstasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης