Ιρακινός ισλαμιστής ο συλληφθείς για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ

Ιρακινός ισλαμιστής ο συλληφθείς για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ

Οι βόμβες περιείχαν καρφιά και αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και είχαν ακτίνα δράσης 100 μέτρων  - Έρευνα σε σπίτια δύο υπόπτων, ένας εκ των οποίων είναι Γερμανός, που φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με ισλαμιστές - Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η UEFA

Ιρακινός ισλαμιστής ο συλληφθείς για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ
Ένα άτομο ιρακινής καταγωγής έχει τεθεί υπό κράτηση και οι οικίες δύο υπόπτων, ένας εκ των οποίων είναι Γερμανός, που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με ισλαμιστές, έχουν έως τώρα ερευνηθεί σχετικά με τη τριπλή βομβιστική επίθεση κοντά στο λεωφορείο της ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, στη Γερμανία, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι Αρχές.

Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση. Οι βόμβες περιείχαν αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και είχαν ακτίνα δράσης περίπου 100 μέτρα. Μάλιστα, ένα από τα μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκε μπηγμένο μέσε σε καρέκλα του πούλμαν της ομάδας.

«Θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ μεγαλύτερη καταστροφή», σύμφωνα με την Εισαγγελέα Φράουκε Κέλερ.  Η ανώτατη εισαγγελέας δήλωσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται πλέον στο σενάριο να είναι ισλαμιστές πίσω από την βομβιστική επίθεση. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα κίνητρα του ή των δραστών δεν είναι ακόμη γνωστά. Το ενδεχόμενο να βρίσκονται πίσω από τη επίθεση αντι - ναζί θεωρείται απίθανο, πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Σοκαρισμένη η Μέρκελ
«Η Άνγκελα Μέρκελ έχει συγκλονιστεί από την κατάπτυστη πράξη...  Τηλεφώνησε στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και τους προπονητές της για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη της», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.  

«Η Καγκελάριος  δεν θα είναι σήμερα στο γήπεδο», πρόσθεσε.  Τον αγώνα ποδοσφαίρου Mπορούσια-Ντόρτμουντ έναντι Μονακό θα παρακολουθήσει  ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Τόνισε επίσης πως η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γερμανίας έχει αναλάβει την έρευνα η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

«H Μέρκελ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη χθεσινή επίθεση σε πούλμαν που μετέφερε παίκτες της Μπορούσια Ντόρτμουντ», δήλωσε ο εκπρόσωπός της και πρόσθεσε: 
«Χθες το βράδυ η καγκελάριος, όπως και ο κόσμος στο Ντόρτμουντ, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι παντού στον κόσμο, συγκλονίστηκε από την επίθεση στο πούλμαν... Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες».

Επαινώντας οπαδούς της Ντόρτμουντ που φιλοξένησαν οπαδούς της Μονακό, μετά την αναβολή για σήμερα το βράδυ, του αγώνα των δύο ομάδων, στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως οι ερευνητές κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες. 

O υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ραλφ Γέγκερ, κάλεσε τους οπαδούς που θα σπεύσουν στο γήπεδο σήμερα το απόγευμα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Μπορούσια Ντόρτμουντ - Μονακό να προσέλθουν νωρίτερα στο γήπεδο και να μην έχουν μαζί τους σακίδια.

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας η UEFA
Η UEFA ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, όπου χρειαστεί, σε όλη την Ευρώπη, λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση στο πούλμαν της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους αγώνες που θα διεξαχθούν σήμερα και θα τα ενισχύσει παντού όπου είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της UEFA υπό καθεστώς ανωνυμίας , δεν έχει στην διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία για επαπειλούμενη απειλή αλλά ζητά από τους οπαδούς να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

O Tζόρτζιο Μαρτσέτι, διευθυντής αγώνων της UEFA, δήλωσε στο πρόγραμμα 4 του BBC ότι, η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα της UEFA κι ότι θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία όπου διεξάγονται αγώνες.

Θα υπάρξουν πιθανότατα και νέες επιθέσεις ύστερα από την βομβιστική επίθεση εναντίον της Μπορούσια - Ντόρτμουντ, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική "Τagesspiegel". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης