Και η Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα-Τραμπ

Και η Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα-Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον διάδοχό του για το ταξίδι του τις επόμενες ημέρες που περιλαμβάνει στάση στην Αθήνα

Και η Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα-Τραμπ
Η Ελλάδα και το επικείμενο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα
στην Αθήνα ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν
στα περίπου 90 λεπτά της συνάντησής τους το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ με τον
Ντόναλντ Τραμπ
Κλείσιμο
.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου ο κ. Ομπάμα ενημέρωσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό - στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού - με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι μετά τη συνάντηση «ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη του» στο γεγονός ότι η μετάβαση ανάμεσα στις δύο προεδρίες θα γίνει ομαλά με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ελληνική υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει ψυχραιμία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
καθώς αναγνωρίζεται ότι πλέον η επιρροή του απερχόμενου αμερικανού προέδρου δεν είναι τόσο ισχυρή σε αυτές τις συνθήκες, ώστε να βοηθήσει αποφασιστικά και να καθορίσει κρίσιμες αποφάσεις για θέματα όπως το χρέος στο οποίο είχε επενδύσει πολλά η Αθήνα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «φανταστική» την ημέρα που πέρασε στην Ουάσινγκτον και έκανε λόγο για «καλή χημεία» με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ σχολίασε και τη συνάντηση της συζύγου του Μελάνια με την Μισέλ Ομπάμα γράφοντας ότι «η Μελάνι συμπάθησε πολύ την κυρία Ομπάμα».





Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες μετά τη συνάντησή τους Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν πως είχαν διάλογο σχετικά με θέματα που αφορούν στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συνομιλία τους «εξαιρετική».

Ο Ομπάμα δήλωσε, επίσης, πως η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας, ώστε ο Τραμπ να γίνει ένας επιτυχημένος πρόεδρος. «Αν επιτύχει ο πρόεδρος, η χώρα θα επιτύχει», είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Μιλήσαμε για οργανωτικά θέματα για τη συγκρότηση του Λευκού Οίκου. Μιλήσαμε για την εξωτερική πολιτική. Μιλήσαμε για την εσωτερική πολιτική. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι τους ερχόμενους δύο μήνες να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε μία μετάβαση που διασφαλίζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρός μας να είναι επιτυχημένος και με ενθάρρυνε πολύ το ενδιαφέρον του νεοεκλεγέντα προέδρου να θέλει να εργαστεί με την ομάδα μου γύρω από πολλά ζητήματα που αυτή η σπουδαία χώρα αντιμετωπίζει. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων μας να ενωθούμε, να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις. Η Μισέλ καλωσόρισε την μέλλουσα πρώτη κυρία και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι εδώ. Κύριε πρόεδρε θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να πετύχετε, γιατί αν πετύχετε, η χώρα θα επιτύχει».

Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε πως έχει «σεβασμό για τον πρόεδρο» και πρόσθεσε ότι παρότι η συνομιλία είχε προγραμματιστεί μόνο για δέκα λεπτά, τελικά συζήτησαν επί μιάμιση ώρα για «υπέροχα, αλλά και δύσκολα πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις».

Στη συνέχεια, είπε: «Πρόεδρέ μου, ήταν μεγάλη τιμή να είμαι μαζί σας και προσμένω να είμαι μαζί σας πολλές ακόμα φορές στο μέλλον».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θα ζητήσει συμβουλή από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Τραμπ απάντησε: «Είναι πολύ καλός άνθρωπος».

Χαριτολογώντας και ενώ οι δημοσιογράφοι έθεταν ερωτήματα, ο Ομπάμα απευθύνθηκε στον Τραμπ και του έδωσε την πρώτη συμβουλή: «Να ένας καλός κανόνας, μην απαντάς στις ερωτήσεις όταν αρχίζουν να φωνάζουν».

Βέβαια, η αμηχανία ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν έκδηλη με την χειραψία τους να προδίδει το πόσο άβολα ένιωθαν, αν σκεφτεί κανείς όσα πυρά εκτόξευαν ο ένας στον άλλο κατά την προεκλογική περίοδο.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το CNN, χαρακτήρισε πάντως απίστευτο το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ζητήσει τη «συμβουλή» του Ομπάμα καθώς κανείς στο Λευκό Οίκο δεν έχει αλλάξει γνώμη για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ παρά την δηλωμένη δια στόματος Ομπάμα δέσμευση για ομαλή μετάβαση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης