Μούδιασμα στην Αθήνα, ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα μετά την εκλογή Τραμπ

Μούδιασμα στην Αθήνα, ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα μετά την εκλογή Τραμπ

Η κυβέρνηση επιμένει στην ιστορική σημασία της επικείμενης έλευσης του κ. Ομπάμα και τη σχεδιάζει ως μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός

Μούδιασμα στην Αθήνα, ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα μετά την εκλογή Τραμπ
Ψυχραιμία προσπαθεί να επιδείξει η κυβέρνηση μετά την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και ενόψει της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα τη Δευτέρα.


Εξ αντικειμένου η σημασία και το ειδικό βάρος της επίσκεψης αυτής μειώνονται, καθώς η αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον σε θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά, όπως είναι πρωτίστως το χρέος, πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τη νέα αμερικανική ηγεσία, άρα και το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί ο κ. Ομπάμα στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στη συνέχεια με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ουδείς πλέον μπορεί να πιστέψει ότι η επιρροή του απερχόμενου αμερικανού προέδρου είναι τόσο ισχυρή σε αυτές τις συνθήκες, ώστε να βοηθήσει αποφασιστικά και να καθορίσει κρίσιμες αποφάσεις για τέτοιου είδους θέματα.

Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει στην ιστορική σημασία της επικείμενης έλευσης του κ. Ομπάμα και τη σχεδιάζει ως μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός. Έτσι κι αλλιώς άλλωστε και μόνο η παρουσία του στην Αθήνα, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εξελίξεις να έχει κορυφωθεί δίνει στην επίσκεψη αυτή ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το μέγαρο Μαξίμου τονίζει επίσης και τον δεύτερο πυλώνα του ελληνικού ενδιαφέροντος σχετικά με την επίσκεψη: Αν ο πρώτος έχει να κάνει με τη συμβολή της Ουάσιγκτον στη ρύθμιση του χρέους, ο δεύτερος αφορά στην αναγνώριση της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό το στοιχείο είναι κάτι που θα λάβει έτσι κι αλλιώς υπόψη της και η νέα αμερικανική ηγεσία στην εξωτερική της πολιτική.

Η απογοήτευση πάντως είναι εμφανής στην Αθήνα από το πρωί της Τετάρτης όταν έγινε γνωστή η νίκη Τραμπ. Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στην παρουσία της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο για το χρέος. Το αμερικανικό «λόμπι», που είχε εργαστεί μέχρι τώρα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, με σημείο αιχμής την ελάφρυνση τους χρέους, θα ισχυροποιούνταν ακόμη περισσότερο, ενώ ο κ. Ομπάμα φαινόταν ότι θα κατέβαλε μία τελευταία δυναμική δική του προσπάθεια για το θέμα κατά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Ευρώπη.
Κλείσιμο

Ο κ. Τσίπρας βασιζόταν άλλωστε και στην προσωπική σχέση που είχε αποκτήσει πέρσι με το ζεύγος Κλίντον, όταν και συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Κλίντον άλλωστε ήταν εκείνος που παρενέβη και για την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές τον Ιούλιο του 2015.

Τώρα ο πρωθυπουργός οφείλει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, αν και πιστεύει ότι το αίτημα για το χρέος έχει πια γίνει αποδεκτό ευρύτερα στους κόλπους δανειστών και εταίρων.

Είναι δε ενδεικτική η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη χθες στη Βουλή, όταν και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ.

«Είμαι ανήσυχος από το αποτέλεσμα για δύο λόγους» είπε και εξήγησε: «Ο πρώτος είναι ότι οι θέσεις του εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς και η αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει κάνει κακό.

Αξίζει να δούμε την δημοσιονομική πολιτική. Η δέσμευσή του είναι την επόμενη 10ετία να δαπανήσει 1 τρις σε επενδύσεις υποδομής και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 35% σε 15% και της φορολογίας εισοδήματος από 38,9% σε 33% και της κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προφανές αποτέλεσμα στην επιδείνωση του ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ανατίμηση του ευρώ, που είναι κίνδυνος για μας. Στην προσπάθειά της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό σημαίνει απότομη μείωση ρευστότητας που είναι κίνδυνος για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης