Στα πρόθυρα εμφυλίου και η Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Μαδούρο

Στα πρόθυρα εμφυλίου και η Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Μαδούρο

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους πολέμιούς της ότι δρομολογούν την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ένα εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στα πρόθυρα εμφυλίου και η Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές  κατά του Μαδούρο
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην σημερινή διαδήλωση στο Καράκας με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του Νίκολας Μαδούρο από την προεδρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

"Μεταξύ 950.000 και 1.1. εκατομμυρίων άνθρωποι" συμμετείχαν στην διαδήλωση σήμερα, τόνισε ο Χεσούς Τορεάλμπα, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD).
 
Την ίδια ώρα ένα άλλο γκρουπ, εξίσου μεγάλο σε όγκο, διαδήλωνε υπέρ της παραμονής του προέδρου στην ηγεσία της χώρας.



Σύμφωνα με εκτιμητές, η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, καθώς οι πολίτες είναι διχασμένοι και η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Το ένα γκρουπ διαδηλωτών ζητά την αποχώρηση του Μαδούρο με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς επί των ημερών του Νικολάς Μαδούρο, η χώρα βυθίστηκε στην οικονομική κρίση και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, μετά τις ελλείψεις ακόμη και σε βασικά είδη τροφίμων.



Από την άλλη υπήρχε το γκρουπ που υποστήριξης του Μαδούρο, το οποίο εμφανίστηκε εξίσου εντυπωσιακό σε όγκο. Οι ακόλουθοι του προέδρου της Βενεζουέλας επέρριπταν την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα στις «ξένες» δυτικές δυνάμεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει και ο ηγέτης τους, θέλουν να καταστρέψουν τη Βενεζουέλα.



Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κατηγόρησε ευθέως τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ότι δρομολογούν την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος, προκειμένου να «πέσει» ο Μαδούρο και να αναλάβουν εκείνοι την εξουσία. Η κυβέρνηση κατέκρινε την αντιπολίτευση ότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο κόσμο και «να ρίξει το Καράκας», όπως χαρακτηριστικά ήταν το σύνθημα που είχε κυκλοφορήσει τα προηγούμενα 24ωρα.



«Το έθνος έχει θριαμβεύσει. Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι είναι εδώ», δήλωσε ο Νίκολας Μαδούρο. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ωστόσο, υποστήριξαν ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον ένα εκατ. πολίτες, λέγοντας πως «καταφέραμε να δείξουμε σε όλον τον πλανήτη, πόσο μεγάλη είναι η επιθυμία του λαού μας για μία αλλαγή».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πείνα, το έγκλημα και τη διαφθορά. Δεν έκαναν τίποτα 17 χρόνια. Έφτασε η στιγμή να σταματήσει αυτό», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί.



Την προηγούμενη εβδομάδα ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Ντανιέλ Σεμπάλος, επέστρεψε στη φυλακή μετά από έναν χρόνο που βρισκόταν υπό περιορισμό στην κατοικία του. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη κίνηση, υποστηρίζοντας ότι είχε οργανώσει την απόδρασή του. Ο Σεμπάλος ήταν ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που είχαν συλληφθεί κατά τις βίαιες συγκρούσεις στις διαδηλώσεις του 2014.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης