Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία: Σε θέση μάχης στα σύνορα ο ουκρανικός στρατός

Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία: Σε θέση μάχης στα σύνορα ο ουκρανικός στρατός

Σύγκλιση του στρατιωτικού συμβουλίου στο Κίεβο - Σε «ανοιχτή γραμμή» με τα γραφεία των Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ, Ομπάμα και Τουσκ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών - Σύσκεψη του ανωτάτου στρατιωτικού συμβουλίου συγκάλεσε και ο Πούτιν

Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία: Σε θέση μάχης στα σύνορα ο ουκρανικός στρατός
Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά στην περιοχή της Κριμαίας. Με εντολή του Ουκρανού προέδρου, ο στρατός έχει παραταχθεί σε θέση μάχης απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα, στα σύνορα της χώρας με την Κριμαία, ενώ ολόκληρο το στράτευμα έχει τεθεί σε κατάσταση ανωτάτου συναγερμού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, έθεσε όλες τις μονάδες στην περιοχή κοντά στην Κριμαία και στον ανατολικό τομέα, σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, ενώ μετακινούνται στρατεύματα και από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ συγκάλεσε ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, προκειμένου να σχεδιαστεί η δράση απέναντι στον ρωσικό στρατό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει μεταφερθεί στην Κριμαία.

Κλείσιμο


Παράλληλα, έδωσε εντολήν στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να επικοινωνήσει με το γραφείο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τους ηγέτες της Γερμανίας (Άνγκελα Μέρκελ), Γαλλίας (Φρανσουά Ολάντ), ΗΠΑ (Μπαράκ Ομπάμα), καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κινήσεις και όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Κριμαίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εμφανίζεται πρόθυμο να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της νέας μεγάλης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου.

Στρατιωτικό συμβούλιο και στη Μόσχα


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του συγκάλεσε το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις στην κρίση της Κριμαίας, «σε γη, ουρανό και θάλασσα», όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο Συμβούλιο ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η αφορμή για τη νέα κρίση


Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις εκδηλώθηκαν μετά τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί εισβολής Ουκρανών κομάντος και συμμάχων τους, στην Κριμαία με στόχο να πλήξουν το κυβερνείο των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή (FSB). Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η εισβολή, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική ενέργεια», αντιμετωπίστηκε, ωστόσο δύο Ρώσοι, ένας στρατιώτης και ένας πράκτορας, έχασαν τη ζωή τους στη μάχη που δόθηκε.

Η διάψευση του Κιέβου και η «απάντηση» του Πούτιν


Το Κίεβο διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τις πληροφορίες που δόθηκαν από τη Μόσχα στη δημοσιότητα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη (10/8), δήλωσε πως «η Ουκρανία επέλεξε την τρομοκρατία από την ειρήνη» και προειδοποίησε για αντίποινα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια»  που παίζει η Ουκρανία, αποκαλώντας τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «ηλίθια και εγκληματική».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης