Ξένος Τύπος: Η Τουρκία σαμποτάρει την προσέγγιση Ρωσίας - Δύσης

Ξένος Τύπος: Η Τουρκία σαμποτάρει την προσέγγιση Ρωσίας - Δύσης

Στην Άγκυρα επικρατεί δυσαρέσκεια για την συστράτευση κατά του Ισλαμικού Κράτους - Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι βοηθά άμεσα το Χαλιφάτο, εν τούτοις η χαλαρή συνοριακή πολιτική αναμφίβολα βοήθησε στην ενίσχυση των ισλαμιστών, σημειώνουν αναλυτές

Ξένος Τύπος: Η Τουρκία σαμποτάρει την προσέγγιση Ρωσίας - Δύσης
Η Τουρκία σαμποτάρει την προσέγγιση Ρωσίας-Δύσης για την δημιουργία ενός κοινού μετώπου που θα αγωνιστεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, γράφει ο διεθνής Τύπος επικαλούμενος πολιτικούς αναλυτές. Το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου Ρωσία και ΗΠΑ να χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση της Άγκυρας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

H Τουρκία σαμποτάρει τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", ενώ η Deutsche Welle επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας σαμποτάρει τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου να συσπειρώσει την διεθνή κοινότητα κατά των τζιχαντιστών. 

Η Τουρκία ξέρει ότι η Μόσχα θα  δεν θα αφήσει έτσι την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο αφού για πρώτη φορά από την δεκαετία του '50, οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ καταρρίπτουν ρωσικό αεροσκάφος. Ο Αμερικανός James Jatras, πρώην γερουσιαστής και πολιτικός αναλυτής υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του Iσλαμικού Κράτους και της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα και θέλει να ανατρέψει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, δυσανασχετεί βλέποντας τη Δύση να θέλει να συνεργαστεί με τη Μόσχα προκειμένου να εξοντώσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Μπορεί να μην υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας βοηθά τους τζιχαντιστές όμως η χαλαρή στάση της σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα σύνορά της σίγουρα τους ευνοεί, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

«Τα τουρκοσυριακά σύνορα έχουν μήκος 900 χλμ. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας είχαν ζητήσει επανειλημμένως από την Άγκυρα να εντείνει τους ελέγχους προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο εισροής μαχητών αλλά και όπλων στο συριακό έδαφος. Δεν έχουμε απτές αποδείξεις ότι η Τουρκία βοήθησε άμεσα το Ισλαμικό Κράτος, εν τούτοις η χαλαρή συνοριακή πολιτική αναμφίβολα βοήθησε στην ενίσχυση των ισλαμιστών», εκτιμά ο Άαρον Στάιν από το Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας GCSP της Γενεύης.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η γενικότερη καχυποψία του Τούρκου προέδρου έναντι των Κούρδων. Ενώ πολλοί δυτικοί σύμμαχοι στηρίζουν τους Κούρδους θεωρώντας τους το μοναδικό σοβαρό στρατιωτικό αντίβαρο έναντι του Ισλαμικού Κράτους, η τουρκική αεροπορία βάλλει κάθε τόσο κατά θέσεων του PKK στη βόρεια Συρία. «Οι τουρκικές αρχές τείνουν να βάλλουν περισσότερο κατά οπαδών του PKK παρά εναντίον υποστηρικτών του IS», υπογραμμίζει ο Άαρον Στάιν, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα υποτίμησε τον κίνδυνο που απορρέει από τους τζιχαντιστές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης