Τέλος στην ομηρία σε ξενοδοχείο του Μάλι - Απελευθερώθηκαν οι όμηροι - 27 νεκροί

Τέλος στην ομηρία σε ξενοδοχείο του Μάλι - Απελευθερώθηκαν οι όμηροι - 27 νεκροί

Επιχείρηση ειδικών δυνάμεων - Ένας Βέλγος πολίτης και δύο από τους δράστες μεταξύ των νεκρών - Μιλούσαν αγγλικά οι ένοπλοι της «Αλ Μουραμπιτούν» που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα - Οι ισλαμιστές απελευθέρωσαν όσους διάβασαν αποσπάσματα από το Κοράνι

Τέλος στην ομηρία σε ξενοδοχείο του Μάλι - Απελευθερώθηκαν οι όμηροι - 27 νεκροί
Η κατάσταση ομηρίας στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμάκο του Μάλι έληξε λίγο μετά τις 5.30 (ώρα Ελλάδας) με 27 νεκρούς, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. 

Συγκεκριμένα το AFP, επικαλούμενο τον υπουργό Ασφαλείας της αφρικανικής χώρας, αναφέρει ότι «δεν κρατούνται πλέον άλλοι όμηροι μέσα στο ξενοδοχείο». Επίσης, με βάση πληροφορίες από μία πηγή ξένης υπηρεσίας ασφαλείας, σημειώνει ότι στη σημερινή αιματηρή επίθεση έχασαν συνολικά τη ζωή τους 18 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο από τους δράστες αλλά και ένας Βέλγος πολίτης, ο Geoffrey Dieudonne.

Ωστόσο, το Reuters κάνει λόγο για 27 νεκρούς, ενώ επισημαίνει ότι οι ειδικές δυνάμεις του Μάλι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συλλάβουν όλους τους δράστες της επίθεσης. Την τελευταία πληροφορία επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι μια ομάδα Ισλαμιστών ενόπλων παραμένει εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας μετά την απομάκρυνση όλων των ομήρων από το κτίριο.

Κλείσιμο
«Οι δράστες δεν κρατούν άλλους ομήρους. Έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους. Παραμένουν εκεί αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις του Μαλί που επιχειρούν να τους απομακρύνουν» είπε ο Αμαντού Σανγκό.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο πηγή του ΟΗΕ, οι στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του οργανισμού που μπήκαν στο ξενοδοχείο μετά τη λήξη της ομηρίας είδαν 12 πτώματα στο υπόγειο του ξενοδοχείου και άλλα 15 στον δεύτερο όροφο, ενώ δεν αποκλείεται οι νεκροί να είναι ακόμα περισσότεροι.

Σχετικά με τον Βέλγο πολίτη που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε κατά την εισβολή των τρομοκρατών στο ξενοδοχείο το πρωί, το AFP αναφέρει ότι επρόκειτο για διπλωματικό ακόλουθο, υπάλληλο του κοινοβουλίου της γαλλόφωνης κοινότητας του Βελγίου που βρισκόταν σε ειδική αποστολή στην Μπαμάκο.




Μετά τη λήξη της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των αμερικανικών και γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, η προεδρία του Μάλι, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter, συνεχάρη τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, ενώ ευχαρίστησε και τις φίλιες χώρες για τη βοήθειά τους.



Ιστορικό της επίθεσης

Η τρομοκρατική εξέλιξη βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μπαμάκο του Μάλι, στη Δυτική Αφρική. Όπως έγινε γνωστό, ένοπλοι τζιχαντιστές ανέβηκαν στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου όπου και πήραν ομήρους 170 ανθρώπους. 




Τουλάχιστον δύο ώρες μετά την εισβολή, οι δράστες απελευθέρωσαν κάποιους από τους αυτούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο γυναίκες αλλά και πέντε εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, αρχικά απελευθερώθηκαν μόνο όσοι μπόρεσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι! 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται πως αρκετοί ακόμη από τους ομήρους κατόρθωσαν να διαφύγουν με τον αριθμό των ομήρων να υπολογίζεται πριν από μερικές ώρες σε 125 πελάτες και 13 εργαζόμενους.

Τις τελευταίες ώρες, στο ξενοδοχείο διεξαγόταν μία τεράστια επιχείρηση των τοπικών αρχών, με τη συμβολή ανδρών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και τις Γαλλίας που βρίσκονται στην περιοχή. 




Αφρικανοί Τζιχαντιστες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη 


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blue ανέλαβε νωρίτερα μέσω ανάρτησής της στο Twitter μία αφρικανική ομάδα τζιχαντιστών που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα επαληθευτεί εάν οι ισχυρισμοί αυτοί ευσταθούν.

Η τοπική οργάνωση που ονομάζεται Αλ Μουραμπιτούν έχει τη βάση της στο βόρειο Μαλί και απαρτίζεται κυρίως από Τουαρέγκ και Άραβες.




Πυροβολισμοί λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έναν μάρτυρα και μία πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν πυροβολισμοί από το εσωτερικό του πολυτελούς ξενοδοχείου, καθώς οι στρατιώτες πλησίαζαν στον έβδομο όροφο, όπου έχουν «ταμπουρωθεί» οι τρομοκράτες μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων.

























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης