Νέο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας με πρόσχημα τους πρόσφυγες

Νέο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας με πρόσχημα τους πρόσφυγες

Μέρκελ, Νταβούτογλου και Ερντογάν επισπεύδουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Συνδέουν το προσφυγικό με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ - Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Βερολίνο, ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, «υπόσχεται» ο Τούρκος πρωθυπουργός

Νέο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας με πρόσχημα τους πρόσφυγες
Να συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων ροών ακόμα και προς τη χώρα της επιχειρεί... πανικόβλητη και υπό την πίεση των Γερμανών ψηφοφόρων η Άνγκελα Μέρκελ.

Λειτουργώντας περισσότερο ως ηγέτιδα και εκπρόσωπος ολόκληρης της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε την Τουρκία, κρατώντας ένα... καλάθι με δώρα: το σημαντικότερο εξ αυτών, ήταν η προσπάθειά της να συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα με τη ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, δείχνοντας μεγάλη προθυμία για επίσπευση των διαδικασιών, ενώ δίπλα της ο Αχμέτ Νταβούτογλου «μοίραζε» περισσότερο... ευχολόγια, παρά σαφείς δεσμεύσεις.

Κλείσιμο


Πιο συγκεκριμένα:

Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτωντας ωστόσο πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση.



Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.





Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;» ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες».



Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.



Η εμβάθυνση της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Τι ζήτησε από την Μέρκελ ο Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία, την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε επίσης με τη Μέρκελ την ανάγκη να «ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης