Μακελειό στην Άγκυρα: Τουλάχιστον 95 οι νεκροί από τις εκρήξεις

Μακελειό στην Άγκυρα: Τουλάχιστον 95 οι νεκροί από τις εκρήξεις

Στους 245 οι τραυματίες - Νταβούτογλου: Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πίσω από την επίθεση - Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για «ειρήνη και δημοκρατία» κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό - Τριήμερο πένθος στην Τουρκία

Μακελειό στην Άγκυρα: Τουλάχιστον 95 οι νεκροί από τις εκρήξεις
Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Τουρκία έπειτα από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Άγκυρα και η οποία έχει προκαλέσει θλίψη και οργή στην παγκόσμια κοινότητα, με ηγέτες από όλο τον κόσμο να εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλο τον αποτροπιασμό τους για την τραγωδία, καταδικάζοντας το διπλό βομβιστικό χτύπημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την ειρήνη.

Η τουρκική κυβέρνησή έκανε από νωρίς λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα και αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο  πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο βομβιστές-καμικάζι διέπραξαν την επίθεση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους,

Η διπλή βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε τρεις μόνο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, έγινε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, εκεί όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης. Κάλεσμα για την πορεία είχαν απευθύνει συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της αριστεράς καθώς και το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα στη χώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Κλείσιμο
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο απολογισμός είναι απλά τραγικός και δυστυχώς, από το πρωί ο κατάλογος με τους νεκρούς ανεβαίνει δραματικά.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο το απόγευμα του Σαββάτου για για 86 νεκρούς και 186 τραυματίες, ωστόσο, το βράδυ γνωστοποίησε πως οι νεκροί έφτασαν τους 95 και οι τραυματίες τους 245, 48 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. 



Εικόνες-σοκ στο κέντρο της Άγκυρας

Οι εικόνες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αμέσως μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση είναι συγκλονιστικές. Φωτογραφίες και βίντεο που σοκάρουν αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, προκαλώντας οργή για τις αθώες ψυχές που χάθηκαν ενώ διαδήλωναν για την ειρήνη στην Τουρκία.

Ανθρώπινα μέλη διάσπαρτα παντού, πτώματα καλυμμένα με σημαίες και λάβαρα, μεταξύ των οποίων και εκείνα του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κείτονταν στον δρόμο, ο οποίος βάφτηκε κόκκινος από το αίμα.

Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ εκατοντάδες άλλοι στέκονταν σοκαρισμένοι, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί. 

Πολύ σκληρές εικόνες: Τα πρώτα λεπτά μετά την σφαγή στην Άγκυρα


Νταβούτογλου:  Εχθροί της Ανθρωπότητας οι δράστες

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού ανακοίνωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα, τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, στοχοθέτησε το λαό μας», προσέθεσε ο Νταβούτογλου και επισήμανε: «Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ακόμη ότι για την ώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπέδειξε, ωστόσο, ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Μάλιστα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.



Η αιματηρή επίθεση ήρθε σε μια στιγμή όπου πολλοί ανέμεναν ότι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK θα ανακοίνωναν μια μονομερή κατάπαυση του πυρός, αποκαθιστώντας την εκεχειρία που είχε καταρρεύσει τον Ιούλιο. Μερικές ώρες μετά το μακελειό, το PKK έδωσε εντολή στα μέλη του να διακόψουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση. Μέσω του πρακτορείου Firat ανακοίνωσε ότι θα αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» την 1η Νοεμβρίου.



Τη διαδήλωση είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.



Οι σημερινές εκρήξεις εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία, όπου έχει ανοίξει νέα θερμή περίοδος στο Κουρδικό. Επιπλέον, οι επιθέσεις σημειώθηκαν τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές που στήνονται εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή της διπλής έκρηξης







Παράλληλα, μνήμες ξυπνούν από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Σουρούτς της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, που σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυμάτισε 100 ακόμα. Εκείνη η επίθεση σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση για το Κομπάνι.





Προειδοποιητικά πυρά των αστυνομικών κοντά στο σημείο των επιθέσεων

Προειδοποιητικά πυρά στον αέρα έριξε η τουρκική αστυνομία στην προσπάθειά της να διαλύσει μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί» όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.












Φωτογραφία από την ειρηνική διαδήλωση, πριν το μακελειό που προκλήθηκε από τις εκρήξεις


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης