«Κλείνει» τα σύνορα για τους πρόσφυγες η Ουγγαρία

«Κλείνει» τα σύνορα για τους πρόσφυγες η Ουγγαρία

Σχεδόν 1.500 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, εισέρχονται παράτυπα σε καθημερινή βάση από τα σύνορα με τη Σερβία – Υψώνεται φράκτης μήκους 175 χιλιομέτρων – Αυστηροποιείται η νομοθεσία για το άσυλο

«Κλείνει» τα σύνορα για τους πρόσφυγες η Ουγγαρία
Την απόφαση να «κλείσει» τα σύνορά της στους πρόσφυγες έλαβε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο, όπως εξελίσσεται πρόβλημα της μετανάστευσης από τις χώρες της εμπόλεμης ζώνης της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε καθημερινή βάση εισρέουν στη χώρα περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα σύνορα με τη Σερβία, όπου έχουν κατασκηνώσει χιλιάδες άνθρωποι, περιμένοντας τη... σειρά τους.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε δέσμη μέτρων προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο, ξεκινώντας από την κατασκευή φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, ο οποίος θα εκτείνεται σε απόσταση 175 χιλιομέτρων! Παράλληλα, ψηφίστηκε η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί ασύλου, ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες απέλασης των παράνομων μεταναστών. Επίσης, η Ουγγαρία αρνείται την επιστροφή των μεταναστών στη χώρα της, ακόμη και όταν οι διεθνείς κανόνες επιβάλουν κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν συνέδεσε σε πρόσφατη ομιλία του την έλευση των προσφύγων με την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας, καθώς και την τρομοκρατία και δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα ενεργήσει ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως τόνισε, δεν προσφέρει καμία λύση στο μείζον αυτό θέμα.

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης συνετέλεσαν καθοριστικά οι φωνές αγωνίας που ακούστηκαν από τις επαρχίες στα σύνορα με τη Σερβία. Χαρακτηριστική είναι η ομολογία της 50χρονης Όλγας, στην οποία αποτυπώνεται το έντονο ξενοφοβικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα: «Οι άνθρωποι εδώ έχουν πάθει πολλά. Μεγάλες ομάδες προσφύγων εξακολουθούν και διέρχονται την περιοχή. Τα σκυλιά μου γαβγίζουν όλη τη νύχτα. Φοβάμαι να αφήσω τα παράθυρα ανοικτά. Φοβάμαι για τις κόρες μου. Φοβάμαι να πάρω το ποδήλατο και να μεταβώ στο χωριό για προμήθειες».
Κλείσιμο

Από την άλλη, ομάδα πολιτών οργανώνεται μέσω διαδικτύου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης