ΟΗΕ: Απόπειρα γενοκτονίας από τους τζιχαντιστές κατά των Γιεζίντι

ΟΗΕ: Απόπειρα γενοκτονίας από τους τζιχαντιστές κατά των Γιεζίντι

Οι τζιχαντιστές ζήτησαν από τη θρησκευτική μειονότητα των Γιεζίντι να επιλέξουν ανάμεσα στο Ισλάμ και στο θάνατο

ΟΗΕ: Απόπειρα γενοκτονίας από τους τζιχαντιστές κατά των Γιεζίντι
Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, δήλωσε ότι η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), εναντίον της θρησκευτικής μειονότητας των Γιεζίντι του Ιράκ, ισοδυναμεί με «απόπειρα γενοκτονίας».

Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς μίλησε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στα Ηνωμένα Έθνη, αμέσως μετά την επιστροφή του από ένα πρόσφατο ταξίδι στο Ιράκ.

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην στενή πολιορκία που υπέστησαν οι Γιεζίντι από τους φανατικούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τη διαφυγή τους στα όρη Σινζάρ, προκειμένου να διασωθούν από βέβαιη εκτέλεση από τους τζιχαντιστές, που έθεσαν στους Γιεζίντι το δίλημμα να ασπαστούν το Ισλάμ ή να θανατωθούν.

Κλείσιμο
Χιλιάδες Γιεζίντι εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές, άλλοι θάφτηκαν ζωντανοί και κάποιοι από αυτούς πουλήθηκαν ως σκλάβοι, ενώ όσοι κατάφεραν να διαφύγουν στα όρη Σινζάρ, ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα και την δίψα.

Οι τζιχαντιστές αποκαλούν τους Γιεζίντι «προσκυνητές του διαβόλου», επειδή δεν πιστεύουν στο Ισλάμ, αλλά σε μια θρησκεία που έχει τις ρίζες της στον Ζωροαστρισμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε να γίνουν αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ τον Αύγουστο προκειμένου να αποτραπεί μια επικείμενη γενοκτονία των Γιεζίντι από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είχαν ήδη καταλάβει ένα μεγάλο μέρος στο βόρειο Ιράκ.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για την «Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας», ορίζει ως γενοκτονία την πρόθεση να καταστραφεί συνολικά ή μερικά μια εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης