Τουρκία: H πλατεία Ταξίμ είναι η ασχημότερη στον κόσμο, δήλωσε ο Νταβούτογλου
Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη είναι το σημείο αναφοράς για εκατοντάδες Τούρκους διαδηλωτές, όχι όμως και για τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου
Τον Μάιο του 2013 η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη είχε γίνει το σύμβολο και το σημείο αναφοράς μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της καταστροφής του παρακείμενου πάρκου Γκεζί, που είχε σχεδιάσει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου χωροταξικού σχεδίου, η τότε κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Ερντογάν.
Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν επιτεθεί κατά των διαδηλωτών με αντλίες νερού και δακρυγόνα.
Κλείσιμο
Ίσως, αυτός να είναι ο λόγος που ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε την Κυριακή σε ομάδα δημοσιογράφων που τον συνόδευσε σε επίσημη επίσκεψη του στην πόλη Αμάσεια, κατά την επιστροφή τους στην Άγκυρα, ότι η πλατεία Ταξίμ είναι η «ασχημότερη πλατεία του κόσμου»!
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή τους στην Άγκυρα και τόνισε ότι ο ίδιος έχει επισκεφθεί την πλατεία της Βενετίας (Αγίου Μάρκου) και του Ισφαχάν (παλιά πρωτεύουσα στο Ιράν) και δεν μπορεί να τις συγκρίνει με την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, που είναι «η πιο άσχημη στον κόσμο» και το ίδιο «άσχημα» είναι, τόσο το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (ΑΚΜ), που δεσπόζει επί της πλατείας Ταξίμ, όσο και τα γύρω ξενοδοχεία!
Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, που μεταδίδει την είδηση, αναφέρεται ότι ο Νταβούτογλου υποστήριξε πως η πλατεία Ταξίμ δεν θα ήταν καν πλατεία, αν εκεί δεν είχαν κατασκευαστεί στρατώνες και έκανε μνεία επίσης στο νεκροταφείο των Αρμενίων, που υπήρχε στην περιοχή κατά το παρελθόν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι στρατώνες δεν θα έπρεπε να έχουν κατεδαφιστεί, επειδή ήταν ένα δείγμα αρχιτεκτονικής μιας άλλης εποχής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για τις διαδηλώσεις που έγιναν στην πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά του 1977, όταν τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυροβολισμούς αγνώστων, δίνοντας σε εκείνη την ημέρα την ονομασία «Ματωμένη Πρωτομαγιά».
Πάντως, σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για την χρόνια αστικοποίηση της Κωνσταντινούπολης, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να μην επιτρέψουν την αλλοίωση των αστικών υποδομών της Πόλης λόγω εμπορικών συμφερόντων.
Για 40 ημέρες, τα γραφεία της Kaizen Gaming μπήκαν σε ρυθμό FIFA World Cup 2026™. Τύμπανα και ποδοσφαιρικά anthems στην Αθήνα, watch parties από τη Λισαβόνα μέχρι το Μπουένος Άιρες, PS5 tournaments, sticker challenges, δώρα, συναυλίες και μια ξεχωριστή εμπειρία ποδοσφαιρικής προσβασιμότητας συνέθεσαν μια μεγάλη γιορτή που ταξίδεψε σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
Η ιστορία ενός εκπαιδευτικού θεσμού που συνδέει ευρηματικά τα παιδιά με την τεχνολογία και την καινοτομία και αποτελεί μια οργανωμένη πλατφόρμα δημιουργικής σκέψης που εξάγει την ελληνική ρομποτική στον κόσμο.