Ομπάμα-Πούτιν προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για την Ουκρανία

Ομπάμα-Πούτιν προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για την Ουκρανία

Τι συζήτησαν οι δύο πρόεδροι - Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας, των μετάλλων, των ορυχείων, της μηχανικής και της άμυνας

Ομπάμα-Πούτιν προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για την Ουκρανία

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από την ανατολική Ουκρανία με το Κίεβο να ζητά την βοήθεια του ΟΗΕ για να τερματιστεί η κρίση, τους ρωσόφωνους αυτονομιστές να παραμένουν ταμπουρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια δέκα πόλεων στην ανατολική Ουκρανία καλώντας παράλληλα τη Μόσχα να τους συμπαρασταθεί, τους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ να παίζουν πινγκ πονγκ ευθυνών και την διεθνή κοινότητα να εναποθέτει τις ελπίδες της για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στην τετραμερή σύνοδο της Γενεύης, την ερχόμενη Πέμπτη.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρουν την χρυσή τομή που θα ηρεμήσει τα πνεύματα στην ανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να τονίσει ότι η Μόσχα δεν θέλει να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία κι ότι δεν βρίσκεται πίσω τις καταλήψεις κτιρίων από ρωσόφωνους αυτονομιστές. Υπογράμμισε επίσης πως, το αποτέλεσμα της συνόδου της Γενεύης θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμηνύει στον Μπαράκ Ομπάμα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία και τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον Ρώσο ομόλογό του να ηρεμήσει την κατάσταση, Ρωσία και ΗΠΑ ρίχνουν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της CIA, Τζον Μπρέναν, θα μεταβεί στο Κίεβο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η ανατολική Ουκρανία παραμένει καζάνι που βράζει καθώς οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές παραμένουν οχυρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια ζητώντας μία λύση τύπου Κριμαίας και η ουκρανική αστυνομία βρίσκεται με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Όσον αφορά τις εκκλήσεις για δημοψήφισμα «α λα Κριμαία», ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έτεινε χτες κλάδο ελαίας στους ρωσόφωνους αυτονομιστές δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι αντίθετος» στο να γίνει μαζί με τις προεδρικές εκλογές (στις 25 Μαΐου), ένα δημοψήφισμα με συνταγή Κριμαίας, εξέφρασε όμως την βεβαιότητα πως η πλειοψηφία θα ψήφιζε «υπέρ μίας ενιαίας Ουκρανίας".

Χτες το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα για να απαιτήσουν να αναληφθεί σθεναρή δράση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αλλά και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας , Αρσέν Αβάκοφ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ και την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Ουκράινσκα Πράβντα", οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναξαν συνθήματα όπως «Αβάκοφ παραιτήσου». Λίγες ώρες μετά την εκπνοή του τελεσιγραφου προς τους φιλορώσους αυτονομιστές, η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο διεμήνυσε ότι ξεκινά μία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» εναντίον των αυτονομιστών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης