Γαλλία: Σάρωσε η ακροδεξιά Λεπέν στις δημοτικές εκλογές

Γαλλία: Σάρωσε η ακροδεξιά Λεπέν στις δημοτικές εκλογές

Εξίσου θεαματική ήταν και η υποχώρηση της γαλλικής αριστεράς - Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατόρθωσε για πρώτη φορά να εκλέξει δήμαρχο απο τον πρώτο γύρο σε κοινότητα μεγαλύτερη των 10.000 κατοίκων

Γαλλία: Σάρωσε η ακροδεξιά Λεπέν στις δημοτικές εκλογές
Χαστούκι για την αριστερά, πρόοδος για τη δεξιά και θρίαμβος για το Εθνικό Μέτωπο (ΕΜ) της Μαρίν Λεπέν, είναι τα αποτελέσματα από το χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

Η χλιαρή και όχι ιδιαίτερα πετυχημένη εκλογική εκστρατεία δεν έπεισε ιδιαίτερα τους Γάλλους να μετακινηθούν για να ψηφίσουν με συνέπεια ένα ρεκόρ αποχής, που έφθασε το 36%.

Η αποδυνάμωση της κυβερνώσας πλειοψηφίας είναι σαφής αφού κινδυνεύει να χάσει πολλές πόλεις που είχε κατακτήσει στις προηγούμενες εκλογές του 2008.

Κλείσιμο
Η εκπληκτική επιτυχία του Εθνικού Μετώπου σηματοδοτήθηκε από χθες το βράδυ, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, με την κατάκτηση του δημαρχείου της πόλης Ενέν-Μπομόν βόρειο-δυτικά, στην περιοχή του Πα-ντε-καλέ. Την πόλη είχαν οι σοσιαλιστές από το 1950, ύστερα όμως από πέντε προσπάθειες, ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου Στιβ Μπριουά, κατόρθωσε να την κερδίσει με 50, 26%. Η αρχηγός του ΕΜ, Μαρίν Λεπέν, μίλησε για «ιστορική αναπάντεχη νίκη, που υποδηλώνει το τέλος της πόλωσης της πολιτικής ζωής από τα δύο πρώτα κόμματα» και υπογράμμισε το ρόλο που έχει να παίξει πλέον το ΕΜ στη Γαλλία.

Πολλές ήταν και οι λίστες του ΕΜ κάτω από την ετικέττα «Μπλε-Μαρίν» που επέτυχαν να προηγηθούν ιδιαίτερα στη νότιο Γαλλία: Στην πόλη Μπεζιέ, ο Ρομπέρ Μενάρ πρώην πρόεδρος των «Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα» έφθασε το 44% με την υποστήριξη του ΕΜ. Ο πολύ γνωστός δικηγόρος Ζιλμπέρ Κολάρ επικεφαλής της λίστας «Μπλέ-Μαρίν» στην πόλη Σεν-Ζιλ (Γκαρ) προηγείται των υποψηφίων της δεξιάς και της αριστεράς.

Την πρωτοπορία έχουν οι ακροδεξιοί υποψήφιοι και σε άλλες πόλεις όπως: Αβινιόν, Περπινιάν, Φορμπάκ, Φρεζίς, Μπρινιόλ, κ.α.

Επίσης σε περίπου 200 πόλεις οι λίστες «Μπλε-Μαρίν» έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό 10% που τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν στο δεύτερο γύρο, παίζοντας ένα ρόλο-κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναμέτρηση την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι «τριγωνική» ανάμεσα στους υποψηφίους της δεξιάς αντιπολίτευσης UMP, των σοσιαλιστών και του ΕΜ.

Ανάμεσα στις σημαντικές πόλεις στις οποίες αναμένεται να έχουμε «τριγωνική» αναμέτρηση, είναι και πολλές τις οποίες είχαν κατακτήσει οι σοσιαλιστές το 2008, όπου σήμερα όμως, προηγούνται οι δεξιοί υποψήφιοι:

-Στη Λίλλη η δήμαρχος Μαρτίν Ομπρί, βασικό στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος προηγείται με 34,8% έχοντας όμως χάσει 10 μονάδες συγκριτικά με το 2008. Θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Κυριακή τους υποψηφίους των κομμάτων UMP και ΕΜ.

- Στο Στρασβούργο η δεξιά υποψήφιος Φαμπιέν Κέλερ προηγείται του σοσιαλιστή απερχόμενου δήμαρχου Λοράν Ρις ο οποίος την είχε ανατρέψει το 2008. Το Εθνικό Μέτωπο συνεκέντρωσε 10,9%.

Τριγωνικές θα έχουμε και στις πόλεις: Αμιένς (15,5% για το ΕΜ), Σεν Ετιέν(18,3% το ΕΜ), Μες (20% το ΕΜ).

Παρομοίως και στη Μασσαλία αφού το Εθνικό Μέτωπο πέρασε στη δεύτερη θέση με 22,7%. Ο δεξιός δήμαρχος Ζαν- Κλωντ Γκοντέν, για τρίτη φορά υποψήφιος, προηγείται με 38,2% ενώ ο σοσιαλιστής Πατρίκ Μενουτσί δε κατόρθωσε να ξεπεράσει το 21%. Με δεδομένη την σαφή υποστήριξη που είχε δεχθεί από κυβερνώντα στελέχη, η αποτυχία Μενουτσί έχει αντίκτυπο στην ίδια την κυβέρνηση.

Στο Παρίσι, η ευχάριστη έκπληξη ήταν χθες για τη δεξιά υποψήφιο Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ (ΝΚΜ), αφού παρά τις ενδείξεις πολλών σφυγομετρήσεων, κατόρθωσε τελικά να προηγηθεί με 35,8%, στα συνολικά αποτελέσματα των 20 διαμερισμάτων της πρωτεύουσας έναντι 34,5% για τις λίστες της σοσιαλίστριας αντιπάλου της Αν Ινταλγκό.

Ας σημειωθεί και οι δύο υποψήφιες για το δημαρχείο των Παρισίων δεν μπόρεσαν να κερδίσουν στα αντίστοιχα διαμερίσματα όπου είναι (ως είθισται) προσωπικά υποψήφιες, η ΝΚΜ στο XIV και η Ινταλγκό στο XV διαμέρισμα και είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν τον αγώνα για το δεύτερο γύρο.

Η τελική εκλογή της Δημάρχου Παρισίων, θα εξαρτηθεί από τη συνολική επιτυχία των λιστών που έχουν οι ίδιες καταρτήσει στα 20 παρισινά διαμερίσματα.

Από σήμερα ξεκινάει επομένως η εβδομάδα των έντονων διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για συμμαχίες ή αποσύρσεις, εν όψει του δεύτερου γύρου της ερχόμενης Κυριακής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης