Ο Ερντογάν έκλεισε το Twitter στην Τουρκία - Μέχρι και ο Γκιουλ αντέδρασε!

Ο Ερντογάν έκλεισε το Twitter στην Τουρκία - Μέχρι και ο Γκιουλ αντέδρασε!

Η απαγόρευση ξεπεράσθηκε στην πράξη από τους χρήστες - Κατακραυγή από τα τουρκικά ΜΜΕ - Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατήγγειλε τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση της πρόσβασης στο Twitter ως απαράδεκτο, με μήνυμά του στο ίδιο μέσο

Ο Ερντογάν έκλεισε το Twitter στην Τουρκία - Μέχρι και ο Γκιουλ αντέδρασε!
Ρήγμα κορυφής στο AKP προκαλεί η δημόσια διαφοροποίηση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος καταδίκασε την απόφαση Ερντογάν να κλείσει το Twitter.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κατήγγειλε τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση της πρόσβασης στο Twitter ως απαράδεκτο, με μήνυμά του στο Twitter. Αναφερόμενος στην επίκληση από την τουρκική κυβέρνηση δικαστικών αποφάσεων για την επιβολή της απαγόρευσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε ότι στην περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας, μόνο ο αποκλεισμός μεμονωμένων ιντερνετικών σελίδων μπορεί να γίνει αποδεκτός και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει. 

Νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

Κλείσιμο
Σήμερα το όργανο εποπτείας των τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας BTK ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στο Twitter αποκλείσθηκε με δικαστικές αποφάσεις έπειτα από αγωγές πολιτών για παραβίαση της ιδιωτικότητας από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Προηγουμένως, το BTK είχε ζητήσει από το Twitter να αποσύρει μέρος του περιεχομένου του, χωρίς ανταπόκριση, αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του τουρκικού οργάνου εποπτείας. "Επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή, η πρόσβαση στο Twitter αποκλείσθηκε, κατ΄εφαρμογήν δικαστικών αποφάσεων για να αποφευχθεί περαιτέρω θυματοποίηση πολιτών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές δεν σχεδιάζουν να αποκλείσουν την πρόσβαση και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. "Το μέτρο (για το Twitter) ελήφθη εντός του πλαισίου της εφαρμογής δικαστικής απόφασης, αφού δεν έγινε δυνατό το ξεπέρασμα του προβλήματος με τη διεύθυνση του Twittrer. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιου είδους απόφαση για άλλα μέσα, όπως το Facebook", πρόσθεσε.







Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το Τwitter είναι από τα κοινωνικά μέσα μέσω των οποίων διαρρέουν εδώ και λίγο καιρό ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερντογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.




Η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία "μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα".

"Ο Ερντογάν, παγιδευμένος από τις έρευνες για διαφθορά, επέλεξε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση", γράφει η Cumhuriyet.

Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά. Μάλιστα το συγκεκριμένο Tweet, το έκανε retweet σήμερα και ο ιδρυτής του Twitter Jack Dorsey.

"Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα", σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.






Σφοδρές αντιδράσεις στο Twitter υπό το hashtag #twitterisblockedinturkey






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης