Γιανουκόβιτς: Η χώρα έχει καταληφθεί από νεοφασίστες

Γιανουκόβιτς: Η χώρα έχει καταληφθεί από νεοφασίστες

«Έφυγα από την Ουκρανία γιατί κινδύνευε η ζωή μου» υποστήριξε - Κάλεσε τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα - Ζήτησε νέες εκλογές και συνταγματική αναθεώρηση, είπε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα μετάσχει στην εκλογική διαδικασία της 25ης Μαΐου - Παραμένω ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας, υπογράμμισε

Γιανουκόβιτς: Η χώρα έχει καταληφθεί από νεοφασίστες
Φορώντας μπλε σκούρο κοστούμι, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μιλώντας στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στη νότια Ρωσία, τόνισε ότι θα αγωνιστεί για την πατρίδα του.

Υποστήριξε ότι την ηγεσία της χώρας την ανέλαβε μία φασιστική μειοψηφία και ότι η Δύση έχει ταυτιστεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Τους διαδηλωτές αυτούς, δε, τους κάλεσε να παραδώσουν τα όπλα.

Κλείσιμο
Ο Γιανουκόβιτς επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές, αλλά και να υπάρξει νέο Σύνταγμα. Υποστήριξε ωστόσο ότι η τωρινή Βουλή δεν είναι νόμιμη και ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς, επειδή δεν ήταν ισχυρός.

Όσο για το λόγο της φυγής του από την Ουκρανία, είπε ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή του. «Όπως βλέπετε, όμως, είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Αν ένας πρόεδρος είναι ζωντανός και δεν παραιτηθεί οικειοθελώς, τότε δεν παύει να είναι πρόεδρος» συμπλήρωσε σχετικά ο Γιανουκόβιτς.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η Κριμαία πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, διατηρώντας μία διευρυμένη αυτονομία, ενώ επισήμανε πως δεν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια.

Μιλώντας για την παραμονή του στην περιοχή Ροστόφ, εξήγησε πως επέλεξε τον προορισμό αυτό, γιατί «ένας παλιός φίλος μένει κοντά. Ήρθα να τον δω και να βρω προσωρινό καταφύγιο».

Σχετικά με την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Ουκρανία, δήλωσε πως θα το αποφασίσει μόλις οι συνθήκες για την ασφάλειά του, καθώς και την οικογένειά του, το επιτρέψουν.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της ασφάλειάς του, τόνισε ότι χάρη στους «πατριώτες αξιωματικούς» έφτασε στη Ρωσία, καθώς εκείνοι έκαναν το καθήκον τους και «με κράτησαν ζωντανό».

Παρόλα αυτά, τόνισε πως δεν συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, μόλις έφτασε στη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι θα συναντηθούν, «μόλις έχουμε τη δυνατότητα, αλλά δε γνωρίζω πότε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η χώρα έχει καταληφθεί από «νεο-φασίστες» και ότι θα αγωνιστεί για το μέλλον της.

Διευκρίνισε, δε, ότι την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα έχουν κακοποιά στοιχεία που έδρασαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, προσθέτοντας ότι οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου δεν είναι νόμιμες, τονίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.

Συμπλήρωσε, δε, ότι εξαιτίας των εκρηκτικών επεισοδίων και των αποφάσεων των ιθυνόντων για την κρίση η Ουκρανία έχασε ένα σημαντικό σύμμαχο, όπως η Ρωσία.

Όσο για τα βίαια επεισόδια στην πλατεία Ανεξαρτησίας και την αστυνομική καταστολή των διαδηλωτών, υποστήριξε ότι δεν έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να ανοίξουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι δεν υπήρχε κανένας άλλος που να ήθελε να αποτραπεί η αιματοχυσία, περισσότερο από τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να τερματιστεί η κρίση στη χώρα ειρηνικά, αλλά τόνισε ότι «το σενάριο των γεγονότων έχει γραφεί στο εξωτερικό».

Εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι, με την πάροδο του χρόνου, «ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια», ενώ αποκάλυψε ότι επιχειρεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος, τον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, εμφανώς ενοχλημένος επανέλαβε ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι, παρότι δεν μπορεί να ορίσει εκείνος τις κινήσεις της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, η Μόσχα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σχετικά με όσα συμβαίνουν στη χώρα.

«Δε δέχομαι καμία παρέμβαση για να διαρραγεί η κυριαρχία της Ουκρανίας. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση στη χώρα» επισήμανε ακόμη.

Όσο για τους λογαριασμούς του, που «πάγωσαν» στο εξωτερικό, δήλωσε πως δε διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό και ότι στην κατοχή του έχει μόνο την κατοικία του, την οποία ανακαίνισε.

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης Τύπου, απευθύνθηκε στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να παραιτηθούν, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω βία.

«Σκεφτείτε το διπλά. Εγκαταλείψτε τις θέσεις σας. Μην επιτρέψετε άλλη βία» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας συγγνώμη από τον ουκρανικό λαό που υποφέρει και τονίζοντας ότι θα είναι πάντα στο πλευρό των πολιτών. 

Για την Τιμοσένκο

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναφέρθηκε και στην πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε προ ημερών.

Ο έκπτωτος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί το κακό της, αλλά η συμφωνία που υπέγραψε είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε χρέος 20 δισ. δολαρίων η χώρα και πιστεύει ότι ο λαός θα αποφασίσει αν η «πορτοκαλί» επαναστάτρια θα εμπλακεί και πάλι στην πολιτική ή όχι.

Παρόλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν τρόποι για να εξέλθει η χώρα από την κρίση, καλώντας τη Δύση να αναλάβει την ευθύνη της για την αποτυχία των ειρηνευτικών διαδικασιών.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης