Θύελλα Xaver: Χάος και νεκροί στη βορειοδυτική Ευρώπη

Θύελλα Xaver: Χάος και νεκροί στη βορειοδυτική Ευρώπη

Δύο νεκροί στη Βρετανία και μία νεκρή στη δυτική Δανία - Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία - Ένας νεκρός στη Σουηδία - Δύο Φιλιππινέζοι αγνοούνται στη χώρα - Σε κατάσταση συναγερμού η Γερμανία - Άνεμοι έως και 200χλμ/ώρα δυσχεραίνουν ακόμα και την προσγείωση αεροπλάνων 

Θύελλα Xaver: Χάος και νεκροί στη βορειοδυτική Ευρώπη
Ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων από το πέρασμα της θύελλας Xaver από τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη -της σφοδρότερης θύελλας που έπληξε την ήπειρο εδώ και χρόνια- ανέρχεται σε επτά, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα εξασθενήσει.

Στη Βρετανία, όπου οι άνεμοι έπνεαν με 225 χιλιόμετρα την ώρα, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι. Στη δυτική Δανία, σκοτώθηκε μία 72χρονη που επέβαινε σε φορτηγό. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολωνία, όταν δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στα βόρεια της χώρας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη νότια Σουηδία, ενώ δύο Φιλιππινέζοι αγνοούνται στη χώρα.

Χάος στη Δανία

Στη Δανία, όπου χθες διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σήμερα τέθηκαν πάλι σε λειτουργία με περιορισμένα δρομολόγια. Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης άνοιξε εκ νέου, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός πτήσεων ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Κλείσιμο
Οι Αρχές στη Δανία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε 30.000 καταστήματα και σπίτια που επλήγησαν από τη θύελλα. Δύο τρένα εκτροχιάστηκαν στο νησί Φούνεν, με αποτέλεσμα ο ένας μηχανοδηγός να τραυματιστεί ελαφρά.

Στα νότια της χώρας, τρία άτομα τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από την πορεία του.

Προβλήματα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η οποία επίσης επλήγη σε μικρότερο βαθμό, η Lufthansa ακύρωσε σήμερα 70 πτήσεις, κυρίως εσωτερικές.

Προβλήματα προκλήθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμμές από τα δέντρα που έπεσαν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, ενώ στο Αμβούργο πλημμύρισε η ψαραγορά και ορισμένοι δρόμοι κατά μήκος του ποταμού Έλβα. Η αστυνομία ανακοίνωσε, πάντως, ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Ήδη έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα. Σύμφωνα με την Deutche Welle, τα σχολεία στην Κάτω Σαξονία και στις παραλιακές περιοχές της Σιλεσίας Χόλστάιν έκλεισαν, τα φέρυ μποτ που εκτελούν δρομολόγια προς τα γερμανικά νησιά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, οι σιδηρόδρομοι έχουν επιστρατεύσει επιπλέον προσωπικό ώστε να ενημερώνουν τους επιβάτες για την κατάσταση στο δίκτυο, ενώ στο Αμβούργο, το Κίελο και το Λύμπεκ τα σχολεία και οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές θα παραμείνουν κλειστές.

Η πυροσβεστική υπηρεσία και 1400 εθελοντές στο κρατίδια της Σιλεσίας Χολστάιν βρίσκονται επί ποδός και οι πολίτες καλούνται κατά τη διάρκεια του τυφώνα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποφεύγουν δάση και δέντρα.

«Το πραγματικά επικίνδυνο σε αυτή την καταιγίδα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα μαίνονται ακόμα για πολλές ώρες» δήλωσε Γερμανός μετεωρολόγος. «Ο κίνδυνος πλημμύρων στις παράκτιες περιοχές είναι ιδιαίτερα μεγάλος» τόνισε.

Βρετανία: Η πρώτη χώρα-θύμα της θύελλας

Η Βρετανία επλήγη πρώτη από τη θύελλα. Χθες σκοτώθηκε ένας οδηγός φορτηγού, όταν ανετράπη το όχημά του και συγκρούστηκε με άλλα σε δρόμο κοντά στο Εδιμβούργο.

Ένας άνδρας κοντά στο Νότινγχαμ της Αγγλίας σκοτώθηκε από την πτώση δέντρου.

Στη Σκωτία έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 228 χιλιομέτρων την ώρα. Οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου και του Αμπερντίν ακυρώθηκαν χθες.

Στις ανατολικές ακτές της Βρετανίας, οι Αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους περίπου 10.000 κατοίκους, καθώς η θάλασσα αναμένεται να ανέβει στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 30 χρόνια και εκφράζονται φόβοι για σοβαρές πλημμύρες

Ολλανδία - Πολωνία - Σουηδία δεν γλίτωσαν από τα πρωτοφανή φυσικά φαινόμενα

Στην Ολλανδία σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης πλημμύρες -στο Ντόρντρεχτ και το Ρότερνταμ.

Η αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε χθες δεκάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ.

Στην Πολωνία, σήμερα το πρωί έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων. Στο βόρειο τμήμα της χώρας έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σχεδόν 400.000 σπίτια, ενώ στη Σουηδία 50.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα.





















Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καταιγίδα αναμένεται να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα κύματα στις βορειοευρωπαϊκές θάλασσες εδώ και δεκαετίες.

Μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές γέφυρες, εκείνη η οποία συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, έκλεισε. Δεκάδες χιλιάδες οικίες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό μετά τα πρώτα χτυπήματα της καταιγίδας.

Στην Μπρέντενε, στη Δυτική Φλάνδρα, ο δήμος απομάκρυνε προληπτικά 2.000 κατοίκους. Οι πυροσβέστες τοποθέτησαν σάκους με άμμο και κινητά φράγματα για να περιορίσουν τις πλημμύρες, κυρίως στην Οστάνδη, το κέντρο της οποίας είχε βρεθεί κάτω από νερά ύψους δύο μέτρων το 1953.








Σε επιφυλακή οι αρχές για τα χειρότερα...

Η μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι η θύελλα Xaver θα παραμείνει στο γερμανικό χώρο μέχρι την Παρασκευή. Στα παράλια έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για τον κίνδυνο πλημμυρών. Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα και για το ενδεχόμενο black out από αυξομειώσεις της τάσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αιολική ενέργεια.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης