Ιταλία: Φόβοι για περισσότερους από 300 νεκρούς στο ναυάγιο

Ιταλία: Φόβοι για περισσότερους από 300 νεκρούς στο ναυάγιο

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 130 πτώματα εκ των οποίων δυο έγκυες γυναίκες και τρία παιδιά - 155 οι διασωθέντες



Χειρουργήθηκε ο Τζιόλης
Ιταλία: Φόβοι για περισσότερους από 300 νεκρούς στο ναυάγιο
Περισσότεροι από 300 ενδέχεται να είναι οι νεκροί από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «κάτω από το πλεούμενο έχουν εντοπισθεί περίπου 100 πτώματα». Σύμφωνα με τους δύτες, ανάμεσα ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Η Κοριέρε τονίζει ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 300, ενώ η Λα Ρεπούμπλικα έγραψε ότι «τουλάχιστον τρία αλιευτικά είδαν τους μετανάστες να πνίγονται και δεν σταμάτησαν για να προσφέρουν βοήθεια», όπως επιβεβαίωσαν διασωθέντες. Τα περισσότερα θύματα κατάγονταν από τη Σομαλία και την Ερυθραία.

Κλείσιμο
Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 130 πτώματα εκ των οποίων δυο έγκυες γυναίκες και τρία παιδιά, ενώ αυτοί που επέζησαν είναι μόνο 155. Εκατοντάδες αγνοούνται, με την ιταλική ακτοφυλακή να συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους.

Νωρίτερα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, με τον οποίο συζήτησε για την φοβερή τραγωδία της Λαμπεντούζα.

Μπροστά στις τραγωδίες με θύματα αθώους είναι απόλυτη ανάγκη να αναληφθούν ενέργειες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Πέντε κεντροδεξιοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση Λέτα, σε ένδειξη πένθους για το ναυάγιο ανέβαλαν προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα εξηγούσαν γιατί διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του Σ. Μπερλουσκόνι.

«Πρέπει να έλθουν εδώ οι τηλεοπτικές κάμερες να δείξουν τα πτώματα, διαφορετικά θα είναι σαν να μη συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες», είπε η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τζούζι Νικολίνι.

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μήνυμά του στο Twitter, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τα θύματα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από μια υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη διεθνή για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι δυο διεθνείς οργανισμοί, αναφέρουν μέσω της ανακοίνωσης, ότι προστατεύουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς τους, ώστε έτσι να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια στη εργασία, καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων».

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Αφρικανική Ένωση ζητούν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα παιδιά, που είναι η πλέον αδύναμες ομάδες μεταναστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης