Μήνυμα Ασαντ προς Ομπάμα: «Θα βγούμε νικητές»

Μήνυμα Ασαντ προς Ομπάμα: «Θα βγούμε νικητές»

-«Δικαιολογημένο» το χτύπημα, ακόμη και χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, λέει το Λονδίνο
-Για 14 επιθέσεις με χημικά από το 2012, κάνει λόγο η Επιτροπή Πληροφοριών της Βρετανίας
-Η Μόσχα στέλνει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο
-Δεν έχω πάρει ακόμα την απόφασή μου, δηλώνει ο Ομπάμα

Μήνυμα Ασαντ προς Ομπάμα: «Θα βγούμε νικητές»
Κλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο καταγράφεται τις τελευταίες ώρες γύρω από το θέμα της Συρίας με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Θέλοντας να τονώσει το ηθικό του στρατού και των οπαδών του ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα αλ-Ακμπάρ του Λιβάνου, είπε ότι η χώρα του θα βγει «νικήτρια» από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ. Μιλώντας ενώπιον Σύρων αξιωματούχων ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι «από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί. Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές».

Το Σάββατο αποχωρούν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ
Κλείσιμο
Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού που βρίσκονται στη Συρία προκειμένου να πιστοποιήσουν αν έχει ή όχι γίνει χρήση χημικών στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε προάστια της Δαμασκού, θα επιστρέψουν το Σάββατο. Θέλοντας, μάλιστα, να δείξει το μεγάλο ενδιαφέρον του ΟΗΕ για τα αποτελέσματα - καθώς σε περίπτωση που είναι θετικά ίσως αποτελέσουν το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της επίθεσης - διευκρίνισε ότι η ομάδα θα αναφερθεί πρώτα στον ίδιο.

Λονδίνο: «Δικαιολογημένο» το χτύπημα, ακόμη και χωρίς έγκριση του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ήταν νόμιμη, εκφράζει η βρετανική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετικό και ρητό ψήφισμα από το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα είναι η ανθρωπιστική παρέμβαση. Στόχος είναι η ανακούφιση της ταλαιπωρίας των πολιτών με την αποτροπή ή τη διακοπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων», λέει επίσημη ανακοίνωση.

«Ο Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών 14 φορές από το 2012»

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Πληροφοριών της Βρετανίας, όπως η ισραηλινή Χααρέτζ, αναφέρει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως την περασμένη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού έγινε επίθεση με χημικά και ότι είναι «πολύ πιθανό» το συριακό καθεστώς να βρίσκεται πίσω από αυτό.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τζον Ντέι, γράφει ότι η εκτίμησή τους είναι ότι ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε 14 περιπτώσεις από το 2012.

Η επιστολή αναφέρει , ακόμη, ότι «η εκτίμηση αυτή λήφθηκε με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας έπειτα από μια εξαντλητική έρευνα».

«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν και άλλες επιθέσεις με χημικά, αν και δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης στα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σαφής, πάντως, η τάση του καθεστώτος Άσαντ να κάνει χρήση χημικών», προσθέτει.


Ρωσία και Βρετανία προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

Κινητικότητα παρατηρείται, παράλληλα, και σε στρατιωτικό επίπεδο καθώς η Ρωσία (που αντιδρά στο ενδεχόμενο επίθεσης) αποφάσισε να στείλει στη Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, η Μόσχα θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της «γνωστής κατάστασης». Πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει «να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές» στη ναυτική μας παρουσία.

Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε δια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι ανέπτυξε έξι μαχητικά τύπου Typhoon στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου ως «προληπτικό μέτρο προστασίας των βρετανικών συμφερόντων». Όπως διευκρινίστηκε, ωστόσο, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη «δεν τοποθετούνται για να λάβουν μέρος σε μια στρατιωτική ενέργεια».

«Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απάντηση (στη Συρία) και η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή πριν την άμεση στρατιωτική εμπλοκή» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Δεν έχω πάρει απόφαση» δηλώνει ο Ομπάμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (PBS) δήλωσε ότι «δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν» στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Επανέλαβε, όμως, ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κυβέρνηση της Συρίας προχώρησε σε επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών και επεσήμανε πως δεν πιστεύει πως οι αντάρτες χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους χημικά όπλα.

«Ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας:  «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια».

Τέλος, τόνισε πως «ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική απάντηση», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται διεθνής υποστήριξη για κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ ζητά, ωστόσο από τον Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Αμετακίνητη η Ρωσία

Έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις Ομπάμα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε την Πέμπτη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ότι τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις ρυθμίσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα σχέδια για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία που αναγγέλλονται από ορισμένες χώρες αποτελούν πρόκληση στις θεμελειώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στο στάδιο αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά πολιτικο-διπλωματικά μέσα και πριν από όλα να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να φέρουν εις πέρας την έρευνά τους για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα και να καταθέσουν τα αποτελέσματά της στον ΟΗΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης