Ζάεφ: Αυτές είναι οι τέσσερις προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων

Ζάεφ: Αυτές είναι οι τέσσερις προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων

Όπως είπε, αυτές είναι: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» - Τα Σκόπια, με νεώτερη ανακοίνωση, διευκρινίζουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι του κ. Ζάεφ, αλλά του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς

Ζάεφ: Αυτές είναι οι τέσσερις προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων
Τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της έχει προτείνει η ΠΓΔΜ
, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας,
Ζόραν Ζάεφ.

Κλείσιμο
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ προς το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ' αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ προσέθεσε: «Ναι... Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά στο όνομα)».

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει: «Φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του Συντάγματος). Όμως, πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών, διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο».

«Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή (του Συντάγματος)» είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας εντούτοις ότι δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».

«Εκείνοι (η Ελλάδα) δεν έχουν μια περιοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και εντός (της χώρας μας) το πώς θα το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν» υποστήριξε.

«Νομίζω ότι εάν διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια -κι αυτό είναι το σημαντικό- φυσικά οι πολίτες θα το στηρίξουν αυτό. Γιατί; Διότι (από αυτό) εξαρτάται η ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε.

Διάψευση από τα Σκόπια

Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του Συντάγματός της. Ο πρωθυπουργός της γείτονος, όπως διευκρινίζεται και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του Συντάγματος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει συγκεκριμένα ότι ο Ζόραν Ζάεφ, σε ερώτηση του Reuters, απάντησε πως η χώρα «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα».

Ακόμη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει πως ο Ζόραν Ζάεφ, στην ίδια συνέντευξή του, ανέφερε πως η χώρα του έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της.

Στην ανακοίνωσή σημειώνεται πως η κοινή γνώμη στη χώρα και διεθνώς γνωρίζει ότι πρόκειται για προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

«Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις αυτές υφίστανται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όμως δεν πρόκειται για προτάσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"» αναφέρεται στη σχετική διάψευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης