Μήνυση Βενιζέλου για Novartis: Η κυβέρνηση είχε προφητική γνώση της δικογραφίας

Μήνυση Βενιζέλου για Novartis: Η κυβέρνηση είχε προφητική γνώση της δικογραφίας

Ενώ οι ανώνυμοι μάρτυρες άρχισαν να καταγγέλλουν το Νοέμβριο του 2017, οι καταθέσεις τους είχαν προαναγγελθεί από τον  πρωθυπουργό ένα χρόνο πριν - Τι λέει για τις καταθέσεις με διαφορετική γραμματοσειρά και τυπολογία

Μήνυση Βενιζέλου για Novartis: Η κυβέρνηση είχε προφητική γνώση της δικογραφίας
Στη δικαιοσύνη προσέφυγε για την υπόθεση Novartis ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το πρωί της Τρίτης, καταθέτοντας μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

«Στα περιλαμβανόμενα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφα (δικαστικά υπομνήματα) βεβαιώνεται ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εμφανίστηκαν και άρχισαν να καταθέτουν -ό,τι και όπως κατέθεσαν- από το Νοέμβριο του 2017 και μετά απευθείας στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που πιθανώς ζήτησαν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών να εκδώσει διατάξεις υπαγωγής των μαρτύρων στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Αξίζει να διερευνηθεί το ερώτημα ενόψει του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ προαναγγέλλουν σχεδόν ένα χρόνο πριν τη βεβαιούμενη εγγράφως πρώτη εμφάνιση των ανώνυμων μαρτύρων ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επίκουρών της εισαγγελέων» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος στο κείμενο της μήνυσής του εναντίον του αώνυμου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».
Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις ανώνυμες καταθέσεις εννέα μήνες πριν ληφθούν...

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων», αφού -όπως λέει ο κ. Βενιζέλος- ο Αλέξης Τσίπρας από τον Φεβρουάριο του 2017 είχε αναφερθεί σε λεπτομέρειες των καταθέσεων που έγιναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες εννέα μήνες μετά (οι καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017).
Κλείσιμο

«Η υπόθεση Νοβάρτις διατυμπανίζεται από την κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Ο πρωθυπουργός στην αγόρευση του ενώπιον της Βουλής την 1.2.2017, ένα χρόνο πριν τις ανώνυμες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση Νοβάρτις. Τη συνδέει ευθέως με τα «παλαιά» πολιτικά κόμματα και τα κομματικά ταμεία, αναφέρεται με βεβαιότητα σε αποδεικτικά στοιχεία και αποκαλύπτει έτσι την ύπαρξη οργανωμένης προσπάθειας να εμφανιστεί αποδεικτικό υλικό» υπογραμμίζει στην 22 σελίδων μήνυσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στο καθεστώς προστασίας που απονεμήθηκε στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες επιχειρηματολογώντας ότι θα έπρεπε η Βουλή να αποφασίσει για την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας.

«Αν μάλιστα ο μάρτυρας ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας για να καταθέσει για πρόσωπα υπαγόμενα στην ποινική δικαιοδοσία της Βουλής,το σχετικό αίτημα έπρεπε να τεθεί ενώπιον της Βουλής και να κριθεί από αυτήν που ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δε εισαγγελέας είχε υποχρέωση αμελλητί διαβίβασης στη Βουλή κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.
Καταθέσεις ανωνύμων μαρτύρων με διαφορετική γραμματοσειρά...

«Στις 18.1.2018, ο ανώνυμος μάρτυρας -όπως βεβαιώνεται στο σχετικό δικαστικό υπόμνημα- καταθέτει από ώρα 12:30 έως ώρα 15:40, δηλαδή επί τρεις συνεχόμενες ώρες και δέκα λεπτά και η κατάθεσή του αποδίδει ενιαίο κείμενο 1,5 σελίδας. Στο τέλος και πάλι της κατάθεσης αυτής γίνεται αναφορά στο όνομά μου. Οι αναφορές στο όνομα του κ. Κουτρουμάνη και το δικό μου είναι οι συντομότερες που κάνει ο ανώνυμος μάρτυρας. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι δυο εκθέσεις, αυτή της 15.1.2018 και αυτή της 18.1.2018 έχουν καταγραφεί με διαφορετική γραμματοσειρά και τυπολογία» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος στο κείμενο της μήνυσής του.


Το χρονικό της εμπλοκής Βενιζέλου

Το όνομα του κ. Βενιζέλου περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή μαζί με άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηρίσει την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης ως «ακραία θεσμική αθλιότητα».

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, η μήνυση στρέφεται κατά του ενός εκ των τριών ανώνυμων μαρτύρων που «ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή» αλλά και κατά των αυτουργών και συνεργών «μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα».


Η δήλωση Βενιζέλου μετά την κατάθεση μήνυσης σε βάρος του «Μάξιμου Σαράφη»:

«Κατέθεσα σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα.

Η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο.

Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση.

Αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον  πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί. 

Πρόκειται για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής.

Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας.

Τα υπόλοιπα αύριο  στη Βουλή».

Διαβάστε εδώ τη μήνυση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» και κατά των αυτουργών και συνεργών του




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης