Κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί για την kolotoumba με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί για την kolotoumba με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση «σαλπίζει» υποχώρηση με επίθεση στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Ετοιμάζεται να δεχτεί την καθυστερημένη πρόταση για ακύρωση της συμφωνίας - Απέρριψε πρόταση της ΝΔ για έρευνα από την Επιτροπή Εξοπλισμών - Με εξώδικο σε Παππά-Τζανακόπουλο αντέδρασε η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί για την kolotoumba με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία
Με προπέτασμα καπνού τη διαψευδόμενη σχέση της συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
με πρόσωπο που ο πρωθυπουργός ενέπλεξε στην σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης βλημάτων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην εμπόλεμη
Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, προετοιμάζει το έδαφος για την ανάκληση της συμφωνίας που σημαδεύτηκε από την επιχειρούμενη παράνομη εμπλοκή μεσαζόντων.

Κλείσιμο
Την επομένη της σφοδρής σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο και ενώ στην Επιτροπή Εξοπλισμών δρομολογούνταν, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη
, διαδικασίες για την ακύρωση της πώλησης, κάνοντας άμυνα στις επιθέσεις που δέχθηκε για την ανάμειξη μεσάζοντα, επέμεινε στην προσφιλή τακτική των προσχηματικών αντιπερισπασμών. 

Νωρίτερα, μάλιστα, είχε φροντίσει να απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να κληθούν σε ακρόαση όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (επιχειρηματίες,  στρατιωτικοί, διπλωματικοί, κλ.π.) ούτως ώστε να ριφθεί φως στην υπόθεση και να ξεκαθαρίσει εάν υπήρξε εμπλοκή μεσαζόντων που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2011. Ενώ, αντιθέτως, έμεινε ανοικτή προς συζήτηση η πρωτοβουλία Φίλη, που αναλήφθηκε σε συνεργασία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος ήταν και ο μόνος που είχε καταψηφίσει τη συμφωνία πώλησης ότανπέρασε από τη Βουλή με επίκληση της ανθρωπιστικής διάτασης από τη χρήση των βλημάτων που κάνουν οι Σαουδάραβες επιτιθέμενοι κατά αμάχων στην Υεμένη.    

Με προφανή στόχο να μην απαντηθούν τα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται και αφορούν κυρίως το γεγονός ότι, εφόσον η σύμβαση ήταν, κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, «καθόλα νόμιμη» και ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος  που την υπέγραψε ήταν εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας και όχι μεσάζων, τότε γιατί δεν υλοποιήθηκε και δεν εισπράχθηκαν 66 εκατ. ευρώ που ήταν το συμφωνηθέν τίμημα για τα 100.000 βλήματα, το Μέγαρο Μαξίμου προέβη σε δύο κινήσεις που, κατά την αντιπολίτευση, καταδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με «σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου»:

*Πρώτον, εξέδωσε εκτενές non paper για να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι ο φερόμενος ως μεσάζων κ. Παπαδόπουλος είναι «είναι παλιός γνώριμος της οικογένειας Μητσοτάκη», επειδή «είχε ταξιδέψει στη Μόσχα το 1991, καθώς ήταν στην επίσημη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία». Όπως και τα λεχθέντα από τον κ. Τσίπρα σύμφωνα με τα οποία «ο Έλληνας πρέσβης που δεν αναγνώριζε την εκπροσώπηση του κ. Παπαδόπουλου  δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά».  

*Δεύτερον, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους αναπαρήγαγαν δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που συνέδεαν τον κ. Σφακιανάκη με τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που υπό τύπον ερωτήματος τέθηκε και στο non paper του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης ως εξής:  «Ποια είναι η σχέση του επίδοξου μεσάζοντα, κ. Σφακιανάκη, που στο όνομα των δικών του πιέσεων έγινε όλη αυτή η φασαρία, με τη ΝΔ και ειδικότερα με τον αρχηγό της και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του;».

«Η κυρία Μητσοτάκη δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον κ. Σφακιανάκη και ήδη κινείται νομικά εναντίον των άθλιων συκοφαντών και των φερέφωνων του Μαξίμου» αντέδρασε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Αλλά παρά ταύτα το γαϊτανάκι των κυβερνητικών επιθέσεων συνεχίστηκε, καθώς ανέλαβαν να εξαπολύσουν βολές κατά της κυρίας Γκραμπόφσκι, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.



Η σύνδεση και η Endeavor
Η σύνδεση που επιχειρήθηκε είχε ως έρεισμα την αναφορά στο βιογραφικό του κ. Σφακιανάκη ότι συμμετείχε στον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Endeavor» στον οποίο επίσης συμμετείχε και η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ. 

 Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη Νέα Δημοκρατία και τη σύζυγο του αρχηγού της η Endeavor ιδρύθηκε το 1997, εδρεύει στην Αμερική και στηρίζει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με τη βοήθεια 3 χιλιάδων επιχειρηματιών και επενδυτών παγκοσμίου κύρους. Έχει γραφεία στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιανατολική Ασία και την Ευρώπη, σε συνολικά 30 χώρες ενώ στηρίζει 1563 δυναμικά αναπτυσσόμενους μικρομεσαίους επιχειρηματίες Κάθε γραφείο χτίζει και διαχειρίζεται το δικό του τοπικό δίκτυο που αποτελείται κατά κανόνα από περισσότερους από 100 ανθρώπους. 

Αναφορικά, με την Endeavor Greece, η οποία είναι μέλος του δικτύου της Endeavor, διευκρινίστηκε ότι λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) και άνοιξε τα γραφεία της στην Αθήνα το 2012. Ιδρύτρια και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου σήμερα είναι η κ. Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη της οποίας η πολυετής επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς δραστηριότητες (investment banking, συμβουλευτική, επιχειρηματικότητα) την ενθάρρυνε στην ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. H Endeavor Greece στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, στηρίζει 25 δυναμικά αναπτυσσόμενους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στους τομείς τροφίμων και ποτών, τουρισμού και νέων τεχνολογιών. Συνολικά στην προσπάθεια της Endeavor Greece συμμετέχουν πάνω από 105 άτομα. 

Όσον αφορά στη «σχέση της κυρίας Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη με τον κ. Σφακιανάκη ο οποίος φέρεται να συμμετείχε παλαιότερα στο παράρτημα της Endeavor στη Σαουδική Αραβία, ως σύμβουλος, ισχύει η δήλωση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας: η κ. Μητσοτάκη δεν τον γνωρίζει ούτε εξ όψεως», τονίζεται σε σχετικό ανημερωτικό σημείωμα.


Μαρέβα: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι… 
Η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν έμεινε αυτή μόνον στην άτυπη απάντηση με την οποία εξηγούσε τη σχέση που έχει με την Endeavor. Πήγε για πρώτη φορά ένα βήμα αποστέλλοντας εξώδικο προς όσους την ενέπλεξαν με τον κ. Σφακιανάκη. Αποδέκτες του εξωδίκου της ήταν οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι εκδότες Ιωάννης Φιλιππάκης (της εφημερίδας «Δημοκρατία») και Νικόλας Βουλέλης (της «Εφημερίδας των Συντακτών»), καθώς και ο Κώστας Βαξεβάνης.

«Είναι βιασμός και κακοποίηση της αλήθειας η διάδοση ότι γνωρίζω τον επιχειρηματία Τζον Σφακιανάκη», ανέφερε η κυρία Γκραμπόφσκι. «Ο κρουνός των στοχευμένων ψευδών  εναντίον μου δεν στερεύει ποτέ και τείνει να καθιερώνει ως επίσημη κυβερνητική πολιτική» προσθέτει» πρόσθετε. 

Ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ότι η ίδια θα διαφωνούσε δημόσια με τον σύζυγό της, «αν εφάρμοζε πολιτικές ανθρωποφαγίας σε βάρος των συζύγων των πολιτικών αντιπάλων του. Δεν πρόκειται όμως -ποτέ- να χρειαστεί να το κάνω, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης