Ο Τζανακόπουλος επιβεβαιώνει την αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε

Ο Τζανακόπουλος επιβεβαιώνει την αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε

Την χαρακτήρισε ως «μία καλή βάση εκκίνησης» για να βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους προετοιμάζοντας την κυβερνητική παράταξη και την κοινή γνώμη- Η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση στο Eurogroup  της Δευτέρας

Ο Τζανακόπουλος επιβεβαιώνει την αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε
Τα γυρίζει και πάλι η κυβέρνηση σχετικά με την περίφημη πρόταση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία παρουσιάστηκε στο τελευταίο
Εurogroup της Δευτέρας και θεωρήθηκε ότι ήταν έμπνευσης  του
Κλείσιμο
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μετά τα ήξεις αφήξεις χθες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε σήμερα (μιλώντας στο STAR) τη συγκεκριμένη πρόταση ως «μία καλή βάση εκκίνησης» για να βρεθεί λύση. Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν την θεωρεί ως «πρόταση Σόιμπλε», όπως έχει αποδοθεί ευρέως, αλλά ως μία πρόταση πολλών πλευρών. «Είναι μία βάση διαλόγου» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί προβλήθηκαν, από τη συνεδρίαση του eurogroyp τη Δευτέρας, μόνο κάποιες πλευρές της πρότασης, που θεωρούνται αρνητικές και όχι και όσα περιλαμβάνονταν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους!

Το βασικό σημείο διαφωνίας της ελληνικής πλευράς, κατά τον κ. Τζανακόπουλο, είναι το γεγονός ότι αυτή η πρόταση δεν αποσαφήνιζε και δεν έδινε λύση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και υπήρχε κίνδυνος να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, εάν το Ταμείο δεν την δεχόταν. «To ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει και αυτό δημιουργεί πρόβλημα», είπε.

Υπό αυτή την έννοια προφανώς, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά, αφού την απέρριψε τη Δευτέρα δεν πρόκειται να τη δεχθεί (εννοώντας προφανώς, όχι ως είναι στην αρχική της μορφή).

Η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου στέλνει ουσιαστικά μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αποδοχή μίας λύσης για το ελληνικό χρέος, με άξονα την πρόταση Σόιμπλε (όχι ακριβώς την ίδια όμως), ή κάποια παρεμφερή. Το ίδιο είχε αφήσει να διαφανεί και χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός για να το πάρει στη συνέχεια πίσω το Μαξίμου. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας  τη χθεσινή παλινωδία, υιοθέτησε έναντι της γερμανικής πλευράς μία «σκληρή ρητορική το βράδυ μιλώντας στους Βιομηχάνους της βορείου Ελλάδας.

Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια προσδοκία της Αθήνας για θεαματική μεταβολή των δεδομένων που έχει θέσει στο τραπέζι το Βερολίνο. Ευελπιστεί μόνο σε κάποια επιμέρους βελτίωση, που κυρίως θα ξεκαθαρίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Διαβεβαίωσε δε ότι όλοι εργάζονται για μία συνολική λύση και δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε σενάριο κρίσης.

«Απαιτούμε  και δικαιούμαστε μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

Ως προς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση και να ακυρωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, σημείωσε ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τότε ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνηση να μην εφαρμοστούν ούτε τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020. Παρέπεμψε δηλαδή την όλη συζήτηση περί ακύρωσης για το 2018, αφού τότε θα ξεκαθαρίσει εάν θα εφαρμοστούν ή όχι τα μέτρα για το χρέος.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης