«Πυρετός» επαφών για το Κυπριακό - Συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί

«Πυρετός» επαφών για το Κυπριακό - Συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί

Στόχος είναι να κλείσουν με συμφωνία τα περισσότερα θέματα που εκκρεμούν, ώστε στη Γενεύη να συζητηθούν κυρίως το εδαφικό με τη κατάθεση χαρτών και συμφωνία επί των κριτηρίων που έχουν τεθεί

«Πυρετός» επαφών για το Κυπριακό - Συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά
Ακιντζί συναντώνται σήμερα στις 10 το πρωί στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνομιλιών στη Γενεύη που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου και της διάσκεψης που θα ακολουθήσει στις 12 Ιανουαρίου.
Κλείσιμο

Αν χρειαστεί, ίσως πραγματοποιηθεί ακόμα μία συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντώνται καθημερινώς.

Στόχος είναι να κλείσουν με συμφωνία τα περισσότερα θέματα που εκκρεμούν, ώστε στη Γενεύη να συζητηθούν κυρίως το εδαφικό με τη κατάθεση χαρτών και συμφωνία επί των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Στις 12 Ιανουαρίου θα τεθούν στο τραπέζι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία).

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι στη διάσκεψη τη κυπριακή Δημοκρατία θα την εκπροσωπήσει ο ίδιος ως πρόεδρος του κράτους καθώς η όποια τροποποίηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960 απαιτεί υπογραφή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το απόγευμα ο κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ αύριο θα προεδρεύσει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου με την συμμετοχή των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναμένεται στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αύριο θα βρίσκεται στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλες επαφές για το Κυπριακό με ξένους ηγέτες και υπουργούς εξωτερικών πραγματοποιούν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης