Προσγειώνει την Αθήνα η Λαγκάρντ: Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά

Προσγειώνει την Αθήνα η Λαγκάρντ: Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά

Έκτακτη συνάντηση της ισχυρής κυρίας του ΔΝΤ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου - Μοσκοβίσι: Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση - Λιου: Βρείτε λύση για να μην υπάρξει νέα κρίση με την Ελλάδα -

Προσγειώνει την Αθήνα η Λαγκάρντ: Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά
Τις ελπιδοφόρες δηλώσεις της κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα «αποδόμησε» η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ
σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο από την Ουάσινγκτον. 

Το μήνυμα της κυρίας Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Αθήνα: Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα με την Ελλάδα, δήλωσε, τονίζοντας ότι οι στόχοι και τα μέτρα που θα επιτευχθούν πρέπει να είναι βιώσιμοι. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης και αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κρίθηκε σημαντικό να υπάρξει ένας νέος έκτακτος γύρος συνομιλιών (τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) μεταξύ της επικεφαλής του Ταμείου και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Κλείσιμο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περνά από έλεγχο προκειμένου να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ

Νωρίτερα πάντως, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χαμηλώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες για άμεσο αποτέλεσμα. Υποστήριξε παρόλ' αυτά ότι η συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική.

Η κυρία Λαγκάρντ, ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ταμείο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, ενώ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκε στην Ελλάδα πρόσφατη συνέντευξη του Πολ Τόμσεν, υποστήριξε ότι εκείνος δεν υπερασπίστηκε τη λήψη νέων μέτρων, αλλά εξήγησε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στον οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι, η χώρα θα πρέπει να υποστεί νέα μέτρα λιτότητας.

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους πιστωτές διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, που θα γίνει στο Άμστερνταμ.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σημειώθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

Υπογράμμισε δε ότι «θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο». 

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, τόνισε ότι δεν κάνει λόγο για δεκαετίες, αλλά «αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε.


Λιου: Βρείτε λύση για να μην υπάρξει νέα κρίση με την Ελλάδα

Να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση ζήτησε από ΔΝΤ, ευρωπαϊκούς θεσμούς και Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον, είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν έναν από τους θεσμούς που εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», αλλά είναι μέρος της συζήτησης εδώ και πολύ καιρό και έχουν «καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, έχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

«Όλα τα μέρη με διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος στην συζήτηση, από έξω, παρόλο που θεσμικά δεν είναι ο ρόλος μας, εύχομαι να είμαστε βοηθητικοί και να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Λιου αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα».

Προειδοποίησε δε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν».

«Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν» τόνισε.

«Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν με ισχυρή αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν σύντομα διότι νομίζω ότι είναι στο καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας σε μια συγκυρία, στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διαφορά. Θα είναι πολύ καλό να αποφύγουμε αυτό να συμβεί, να υπάρξει ένα σημείο αστάθειας».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης