Συμφωνία για τα ραδιοτηλεοπτικά με τη χώρα που κλείνει εφημερίδες και πρακτορεία

Συμφωνία για τα ραδιοτηλεοπτικά με τη χώρα που κλείνει εφημερίδες και πρακτορεία

Και λουλούδια στην ημέρα της γυναίκας στην Τουρκία, όπου η ζωή της γυναίκας είναι άνευ σημασίας - Πώς ο Τσίπρας «έπεσε» θύμα της απίστευτης τουρκικής προπαγάνδας

Συμφωνία για τα ραδιοτηλεοπτικά με τη χώρα που κλείνει εφημερίδες και πρακτορεία
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει την Τρίτη συμφωνία συνεργασίας με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε μια χρονική περίοδοπου η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχονται επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Γερμανία και την Γαλλία ότι παραβιάζουν την ελευθερία του Τύπου και θέλουν να ποδηγετήσουν την εημέρωση.

Δεν είναι μόνο ότι με προκάλυμμα δικαστική απόφαση η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου έβαλε λουκέτο στην τουρκική εφημερίδα Zaman και σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan, Μέσα Εημέρωσης που ανήκουν στην εταιρία μέσων ενημέρωσης Feza Gazetecilik, αλλά και ότι η γενικότερη αντίληψη της Άγκυρας για το ρόλο των δημοσιογράφων δέχεται επικρίσεις από τον δυτικό κόσμο.

Το λουκέτο στην εφημερίδα Zaman, η οποία πλέον τέθηκε υπό τον έλεγχο του τουρκικού κράτους και στα τελευταία τρία πρωτοσέλιδά της αποθεώνει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και την κυβέρνηση Νταβούτογλου χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτο, αντιβαίνων στις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και μη αποδεκτό. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ερό ο οποίος επέκρινε την Άγκυρα πως δεν μπορεί να θέλει να πλησιάσει στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να μη σέβεται τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης.

Κλείσιμο


Για την τουρκική κυβέρνηση και τον κ. Νταβούτογλου που δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει... μέλος της ΕΕ, προφανώς είναι μια συνηθισμένη υπόθεση το λουκέτο σε εφημερίδες ούτε και σημαίνει τίποτα το γεγονός πως αδιαφορεί και δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κατέχει σημαίνουσα θέση.

Κι όμως. Σε αυτή την χρονική συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του 4ου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία στα ραδιοτηλεοπτικά.

«Εδώ στη Σμύρνη, στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο, μια ιστορική πόλη που φέρνει στις μνήμες τον πόνο, την καταστροφή και την προσφυγιά αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου το απόγευμα της Τρίτης στην Σμύρνη.

Τη συμφωνία συνεργασίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, από ελληνικής πλευράς υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.

«Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με τους τουρκικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα πρακτορεία ειδήσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λες και έκανε επίδειξη σαρκαστικού χιούμορ την ώρα που σε όλο τον κόσμο στηλιτεύονται οι πρακτικές της τουρκικές κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης στην Τουρκία.



Νωρίτερα, λίγη ώρα αφού ο κ. Τσίπρας αφίχθηκε στην Σμύρνη, μαζί με τον κ. Νταβούτογλου μοίρασε τριαντάφυλλα σε Τουρκάλες δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο. Αφορμή; Η ημέρα της γυναίκας. Προφανώς αντιλαμβάνεστε με ποιου το μέρος -ή ποια Μέσα Ενημέρωσης εκπροσωπούσαν- οι Τουρκάλες δημοσιογράφοι που λίγες ώρες αφού μπήκε «φίμωτρο» και κρατικός διαχειριστής στην εφημερίδα Zaman και στο πρακτορείο ειδήσεων δέχθηκαν να λάβουν τριαντάφυλλα απότον κ. Νταβούτογλου και να γίνουν μέρος του σκηνικού αυτοαποθέωσης που έστησε το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο.
Δυστυχώς, με την συμμετοχή του στο σόου Νταβούτογλου και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε σαν να επικροτεί τις τακτικές της Άγκυρας για τον έλεγχο του Τύπου.

Παραλλήλως βέβαια και προφανώς για να καταδείξουν την σημασία που αποδίδεται στην συνεργασία με την κυβέρνηση Νταβούτογλου για τα ραδιοτηλεοπτικά, το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) στη σελίδα του στα τουρκικά είχε πρώτο θέμα τις συνομιλίες Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Το ΑΠΕ μάλιστα, στο λογότυπό του γράφει Turk αντί για Turkce, δηλαδή «Τουρκία» αντί «τουρκικά», παραπέμποντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN Turk.



Την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκική σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ως είδηση την συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι ψευτο-μουφτήδες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης