Ισόβια στον Σμπώκο για το σκάνδαλο με το σύστημα «Ερμής»

Ισόβια στον Σμπώκο για το σκάνδαλο με το σύστημα «Ερμής»

Και αποζημίωση €26,5 εκατ. υπέρ του Δημοσίου - Κανένα ελαφρυντικό στον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών επί Τσοχατζόπουλου - Κάθειρξη 25 ετών στον Αντώνη Κάντα με αναστολή και 20 ετών στο Νίκο Λεονταρίτη, πρώην στέλεχος της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών

Ισόβια στον Σμπώκο για το σκάνδαλο με το σύστημα «Ερμής»
Την ποινή των ισοβίων χωρίς αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Ιωάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου για την σκανδαλώδη υπόθεση του συστήματος Επικοινωνιών του Στρατού Ξηράς «Ερμής». Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους τρεις κατηγορούμενος να καταβάλλουν αλληλεγγύως  και είς ολοκλήρου αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου για τη ζημία που υπέστη ύψους 25 εκ. ευρω. Ακόμη υπέρ του Δημοσίου επιδικάσθηκε και 500.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη για έκαστο  εκ των τριών κατηγορουμένων (Σμπώκου, Κάντα, Λεονταρίτη). Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο υποστεί ζημιά 25 εκ ευρώ (8 δισ. δραχμών).
Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις του έπληξαν το κύρος του ελληνικού δημοσίου
Τώρα με την απόφασή του δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Ιωάννη Σμπώκο, ήδη καταδικασμένο για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών και έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού και απέρριψε το σχετικό αίτημα που υπέβαλλε η πλευρά του κατηγορουμένου ως μη νόμιμο.
 
Αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου

Παραλλήλως το δικαστήριο που νωρίτερα σήμερα έκρινε επίσης ενόχους τους άλλους δύο κατηγορούμενους Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη, προσδιόρισε και τις ποινές που τους επιβάλλονται. Στον Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών και στο Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών την εποχή Τσοχατζόπουλου, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Οι ποινές στους κυρίους Κάντα και Λεονταρίτη έχουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Το δικαστήριο επέβαλε στους δυο καταδικασθέντες κυρίους Κάντα και Λεονταρίτη τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, τρεις και δυο φορές το μήνα αντίστοιχα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ακόμη, επέβαλλε στους κατηγορούμενους στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι κύριοι Κάντας και Λεονταρίτης θα βρεθούν με βάση την απόφαση του δικαστηρίου εκτός φυλακής.
Κλείσιμο

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στους κυρίους Κάντα και Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει. 

Το χρονικό της υπόθεσης «Ερμής»


Στις 24 Ιουνίου του 2010, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινικές διώξεις -σε βαθμό κακουργήματος- μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο με το σύστημα επικοινωνιών του στρατού «Ερμής», τμήμα του οποίου είχε αναλάβει να κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία «Siemens».

Οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί περιελάμβαναν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Τις επόμενες ημέρες, η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.

Το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει στοιχεία της σκανδαλώδους υπόθεσης με το πρόγραμμα Ερμής σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από το 2008 και το 2009, τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης, ανατροφοδότησαν τη δικαστική έρευνα και περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, η εισαγγελία Πρωτοδικών επιχείρησε να «ξεκλειδώσει» το τραπεζικό απόρρητο του πριγκιπάτου του Μονακό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαδρομή του μαύρου χρήματος που διοχέτευε η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Siemens στην Ελλάδα πέρασε και από τις προμήθειες του Πενταγώνου. Με πυξίδα την κλασική αρχή «follow the money», οι εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο των χρημάτων που μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων στο Μονακό πέρασαν σε υπεράκτιες εταιρείες και από κει κατέληξαν σε άγνωστα –επί του παρόντος- ταμεία.

Τι είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ

Για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών «Ερμής ΙΙ», υπεγράφησαν συνολικά έξι συμβάσεις συνολικού ύψους 275.218.040 ευρώ, από τα οποία 165.130.824 ευρώ (σχεδόν του 60% του προϋπολογισμού) έχουν μεταφερθεί από τους λογαριασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και στη συνέχεια στις υποκατασκευάστριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Siemens.

Η υπόθεση του «Ερμής ΙΙ», θεωρείται παρακλάδι της υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, δεδομένου ότι η Siemens έχει αναλάβει την κατασκευή υποσυστημάτων του στρατιωτικού συστήματος επικοινωνιών ως υπεργολάβος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Αν και το έργο είχε δοθεί με ανάθεση, καταβλήθηκαν «προμήθειες», οι οποίες όμως –όπως προέκυψε από την ανάκριση στη Γερμανία- δεν δικαιολογούνταν από τη φύση του έργου ούτε και από τις υπηρεσίες που περιγράφονται στα τιμολόγια.

Το «ΘΕΜΑ» στις 3 Μαϊου 2009 αποκάλυψε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα οποία βεβαιώνονται ανεξήγητες υπερτιμολογήσεις. Ένα από τα σημεία του δημοσιεύματος που εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές αφορούσε την παραγωγή καρτών «MINC», οι οποίες θεωρούνται «η καρδιά» του μεταγωγέα του Ερμή, και παραδόξως κοστολογήθηκαν σε δύο διαφορετικές συμβάσεις και συνεπώς πληρώθηκαν δύο φορές από το ελληνικό δημόσιο, προκαλώντας ζημία περίπου 1,8 εκατ.ευρώ! Κι ενώ τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν εις διπλούν με τη σιωπηρή συναίνεση του ελληνικού δημοσίου, αυτό που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι το Πεντάγωνο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα τον ποινικό και διοικητικό έλεγχο της υπόθεσης. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί ελεγκτές από το 2005 είχαν συντάξει έκθεση (την οποία έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ») όπου απαριθμούσαν συγκεκριμένες και κυρίως ανεξήγητες υπερκοστολογήσεις υλικών. «Ποινικές ευθύνες κατά περίπτωση» είχε εντοπίσει ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών του Πενταγώνου κ. Γιώργος Ζορμπάς, ενώ τις υπερτιμολογήσεις είχε αποδεχθεί και ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Εκτός από την… κωμωδία με τις κάρτες MINC, ελέγχεται επίσης η προμήθεια ρυμουλκούμενων οχημάτων η οποία «σαλαμοποιήθηκε» ανάμεσα σε δύο εταιρείες. Κι αυτό διότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) εμφανίζεται να προμηθεύει το Πεντάγωνο με τα συγκεκριμένα οχήματα αξιώνοντας τιμή τριπλάσια από αυτήν που αγόρασε επισήμως τα ίδια οχήματα η ΕΑΒ!

Μαντζουράνης: Με την επιστροφή 12 εκατ.ευρώ στο Δημόσιο, ο Κάντας μείωσε τις συνέπειες των πράξεών του


«Παρά το αυστηρόν της επιβληθείσης στον Αντώνιο Κάντα ποινής, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στον δεύτερο βαθμό, επειδή του αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση ότι μετενόησε εμπράκτως και μείωσε τις συνέπειες των πράξεών του με την επιστροφή 12 εκατ.ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και την παροχή πληροφοριών στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές για πλείστα όσα πρόσωπα και αξιόποινες πράξεις που κατέληξαν σε ποινικές διώξεις και προφυλακίσεις πολλών κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκλήματα περί τα εξοπλιστικά προγράμματα» επισημαίνει με δήλωσή του ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος του Αντώνη Κάντα. 



«Η εν λόγω ισορροπημένη απόφαση του δικαστηρίου εκπέμπει μήνυμα προς άλλους κατηγορουμένους, ή υποψήφιους κατηγορούμενους, προσωρινώς κρατούμενους ή μη, ότι η συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην απόδωση ευθυνών, η επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο και η εν γένει συνεργασία με τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές βρίσκει ανταπόκριση και ανταμοίβεται από την ελληνική δικαιοσύνη» καταλήγει ο κ. Μαντζουράνης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης