Η «μάχη» της Βουλής - Δείτε τις ομιλίες

Η «μάχη» της Βουλής - Δείτε τις ομιλίες

Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Βενιζέλος, Κουτσούμπας, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης

Η «μάχη» της Βουλής - Δείτε τις ομιλίες
Μεγάλο ήταν το πλήγμα για την κυβέρνηση από την ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο με το κυβερνών κόμμα να μετρά πλέον συνολικά 47 απώλειες καθώς 32 κυβερνητικοί βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, που το απόγευμα της Πέμπτης έκανε λόγο για έναν αριθμό ανάμεσα στους 38 και τους 41, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός προτίθεται θα ζητήσει την σύγκλιση της Ολομέλειας στις 20 Αυγούστου και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.




Κλείσιμο
Η συζήτηση για τη νέα συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές της είχε, πάντως, ένταση, όπως επίσης και οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και πολλών βουλευτών και υπουργών οι οποίοι έδωσαν μια πολύωρη «μάχη» στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω που διάλεξα συμβιβασμό, αντί για το χορό του Ζαλόγγου

Απαντήσεις προς την κριτική που ακούστηκε από διάφορες πλευρές, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Ξεκινώντας είπε ότι σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης διαδικασίας. Διαπίστωσε ότι η χώρα είναι εκτός αγορών, ενώ εξαντλήθηκε το εξάμηνο, κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Τόνισε ότι οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο και έτσι η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή

Ανέλυσε ότι βρέθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία, αλλά όπως είπε το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή.

Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος πιστεύοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.

Αναγνώρισε πως πήρε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα που φανερώνει την αντιπαράθεση στις συντηρητικές και προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ανέλαβε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό «να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα».

«Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε που αποφάσισα των συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» είπε. Διαβάστε περισσότερα εδώ



Μεϊμαράκης: Εμείς θα σταματήσουμε την πλήρη διάλυση της χώρας

Με αναφορές στην Πρόεδρο της Βουλής ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρατηρώντας ότι «εμείς από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι τώρα βλέπουμε την Πρόεδρο της Βουλής να μιλάει και να μην σταματάει»

«Έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμεις το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και του κοινοβουλίου και «όπως πάμε, πάμε για πλήρη διάλυση της χώρας».

«Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα την σταματήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Θα χάσουμε 2-2,5 μήνες με τις εκλογές παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι αν γίνουν τώρα οι εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και μετά να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο από αυτό το Μνημόνιο που ψηφίζουμε τώρα».

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου», είπε.



Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει πολλές από τις δικές της προτάσεις ως προτάσεις του Κουαρτέτου υπογραμμίζοντας ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση Σαμαρά τις απέρριψε. Δείτε όλη την ομιλία του εδώ



Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, ευθείες προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε για πρώτη φορά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ τα υπουργικά έδρανα λίγο αφού ανέβηκε στο βήμα άδειασαν. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο σήμερα τον πρωθυπουργό, ήταν μία από τις χαρακτηριστικές της ατάκες. 

«Με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η Πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του πιο παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου» συμπλήρωσε η  Πρόεδρος της Βουλής επισημοποιώντας με τον πιο σαφή τρόπο την πλήρη διάσταση με την κυβέρνηση.
 
Παράλληλα η κυρία Κωνσταντοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη στάση της απέναντι στο πόρισμα της επιτροπής Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε να του καταθέσουμε εναλλακτικές. Έχει περάσει από τότε ένας μήνας και είπα ότι υπάρχουν αυτές οι εναλλακτικές με την επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους. Όμως δεν έχει γίνει προμετωπίδα της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα χαιρετίζεται από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου. Διαβάστε αναλυτικά



Θεοδωράκης: Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τα ψέματά σας κύριε Τσίπρα


«Η χώρα παραμένει εκτός ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Ίσως είναι η μόνη ημέρα που πρέπει να μιλήσουμε για το ψέμα στην πολιτική».

Με τις παραπάνω δηλώσεις ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μετά τα ψέματα από Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ήρθαν τα δικά σας ψέματα κύριε Τσίπρα και η ιδεολογική σας ανοησία περί Μνημονιακών και Αντιμνημονιακών και οι μηχανισμοί σας αντί να βρίσκουν λύσεις κατασκεύαζαν ψέματα για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ μονομερή διαγραφή του χρέους, 13η σύνταξη, κατώτατος μισθός κτλ», συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για πέντε χρόνια λέγατε ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι γερμανοτσολιάδες και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε κυρία Μέρκελ και ο Ολαντρέου ο φίλος Ολάντ, συνέχισε την κριτική του κατά του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης

«Τώρα εσείς είστε γερμανοτσολιάδες; Όχι, είστε οι πολιτικάντηδες που λέτε ψέματα για να πάρετε την εξουσία» συμπλήρωσε.

«Τώρα κύριε Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρότεινε ως λύση για τα ψέματα των πολιτικών την αλήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν πάει μπροστά η παιδία και αυτό σημαίνει "όχι άλλο Μπαλτά". Η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με νέο εκλογικό νόμο, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, δραστική μείωση του μπόνους των 50 ευρώ. Να υπάρξουν περικοπές σε κόμματα με μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, να χτυπηθούν συμφέροντα. 

Έκανε λόγο για τραγικά και τραγελαφικά αποτελέσματα. «Η πατρίδα θέλει αναγέννηση και εσείς είστε επί της διαδικασίας κύριε Τσίπρα» ανέφερε και χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή την τελευταία προσπάθεια να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. «Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν σας εμπιστεύομαστε αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο και αυτή είναι η δική μας αμηχανία» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης και εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη φορά ο λαός να ταυτιστεί με την αλήθεια και όχι με το ψέμα. Ολόκληρη η ομιλία εδώ

Γεννηματά: «Ειδικός φόρος Τσίπρα» οι απώλειες για συνταξιούχους και μισθωτούς

«Το τρίτο Μνημόνιο δεν προέκυψε ως θεομηνία ούτε ως νομοτέλεια αλλά ως αποτέλεσμα των αδέξιων κυβερνητικών χειρισμών», ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά.



«Το copyright ανήκει σε εσάς κύριε Τσίπρα και κύριε Καμμένε», συνέχισε, ενώ μιλώντας για το «περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» υποστήριξε ότι «τοποθετείται στο αρχείο της ιστορίας στο ίδιο ράφι λαικισμού με τα Ζάππεια».

Ανέφερε πως τη συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν την τήρησε η ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε: κ. Τσίπρα αποτύχατε. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Καμμένος: Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων


Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων, είπε ο κ. Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του στη Βουλή, προκαλώντας την ειρωνεία και τα χειροκροτήματα από πλευράς των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Δήλωσε δε ότι «όταν έρθει η διαγραφή του χρέους το Νοέμβριο να δω πού θα πάτε να κρυφτείτε». 



Σχετικά με τη συμφωνία έκανε λόγο για «σκληρή» διαπραγμάτευση  και υποστήριξε ότι εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν. «Φτάσαμε σε σημείο να απευθυνθούμε σε Ανατολή και σε Δύση.  Η λύση δεν ήταν ταμπού, αν υπήρχε λύση θα τη στηρίζαμε, αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε», είπε και πρόσθεσε ότι «την έξοδο από το ευρώ την είχε ο Σόιμπλε, η κυρία Μέρκελ». Διαβάστε όλες τις δηλώσεις Καμμένου εδώ

Λαφαζάνης: Ντρέπομαι και λυπάμαι για την κυβέρνηση

Τον δικό του δρόμο χαράζει πλέον ξεκάθαρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που παίρνοντας το λόγο για πρώτη φορά στις 5:30 το πρωί της Παρασκευής επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν πρέπει να πω λυπάμαι ή ντρέπομαι» και αμέσως μετά «υπάρχει εναλλακτική, δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο».



Αφορμή για την παρέμβαση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας στην συζήτηση στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο ήταν οι νομοθετικές αλλαγές που είχε ανακοινώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάδρας. Μεταξύ των όσων είπε ο κύριος Μάρδας ήταν και η αλλαγή του τίτλου της τροπολογίας για το ασφαλιστικό, κάτι που είχε προτείνει νωρίτερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος και που θεωρήθηκε ότι υιοθέτησε η κυβέρνηση. 

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κύριος Λαφαζάνης κατέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα: «Σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι, άλλαξε το όνομα και το έκανε συνταγματικό! Έτσι γίνεται κύριε Μάρδα; Πήρατε το τρικ του κυρίου Βενιζέλου και νομίζετε ότι σας δίνει λύση; Είναι ντροπή, είναι συνταγματική εκτροπή», τόνισε. Δείτε όλες τις δηλώσεις του



Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πάρει αυτό που χλεύαζε τον Νοέμβριο του '12

«Ψηφίζουμε όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που η τρόικα έλεγε ότι δεν έχουμε νομοθετήσει επί πέντε χρόνια και τα φέρνετε τώρα για να ψηφιστούν σε μια νύχτα», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το τρίτο μνημόνιο. 

Εν συνεχεία, επιτέθηκε στις επιλογές που έγιναν λέγοντας ότι ο λογαριασμός για την χώρα είναι τεράστιος.

Αναφορικά με το χρέος τόνισε ότι πρακτικά η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει αυτό που είχε εξασφαλιστεί ήδη από το Νοέμβριο του 2012 και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χλεύασε. Δεν υπάρχουν νέα αναπτυξιακά κονδύλια, είναι τα ήδη δεδομένα από ΚΑΠ και ΕΣΠΑ, υποστήριξε.

Ο κύριος Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητεί να προστεθεί στο σχέδιο νόμου, εδάφιο, που να θέτει όρια στην παρεχόμενη εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών και να προβλέπει την υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης της Βουλής ώστε αυτή να κρίνει αν πρέπει να επιληφθεί νομοθετικά.

Κουτσούμπας: Η νέα συμφωνία βαθαίνει τη φτώχεια του λαού


Η κυβέρνηση είναι άξια συνεχιστής των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε στην Ολομέλεια της Βουλές ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και επεσήμανε ότι κανένα από τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων δεν καταργήθηκε, έστω μερικώς.

«Τα μέτρα του μνημονίου Τσίπρα αποτελειώνουν όσα άρχισαν τα μνημόνια των προηγούμενων», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κουτσούμπας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συναναστρέφεται με το μεγάλο κεφάλαιο, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρατήρησε κατά την ομιλία του για το τρίτο Μνημόνιο.

Η νέα συμφωνία βαθαίνει τη φτώχεια του λαού, τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στις κοινωνικές ομάδες που πλήττει το τρίτο μνημόνιο. Η χρεοκοπία μεγαλώνει από την αύξηση των έμμεσων φόρων, πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες, από την πρώτη ημέρα είχαμε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό πως η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάλπικη, ανέφερε ακόμα ο γγ του κομμουνιστικού κόμματος.


Βαρουφάκης: «Αρκεί ένα νεύμα του πρωθυπουργού για να παραδώσω την έδρα μου»

Έχω δεχθεί ακραίες επιθέσεις τελευταία από αυτή την αίθουσα, έχω κατηγορηθεί ακόμα και για εσχάτη προδοσία, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έθεσε την έδρα του στα χέρια του πρωθυπουργού, προκειμένου να μη χάσει η κυβέρνηση, όπως είπε, τη δεδηλωμένη.

Και σημείωσε: «Ακόμη και σήμερα είπαν ότι είχα δόλο για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

«Γνωρίζω  ότι δεν ήταν προοπτικές επιθέσεις, αλλά ήταν στη βάση ότι η κυβέρνηση μας δημιούργησε πολλές εσωτερικές συγκρούσεις και στην αντιπολίτευση», τόνισε ο πρώην η υπουργός, ο μάλιστα έκανε λόγο για επιθέσεις προκειμένου να… πληγεί η μεγάλη επιτυχία αυτή της κυβέρνησης και να δώσει την αξιοπρέπεια στον Έλληνα πολίτη.  

«Υπάρχει ένα θεσμικό ζήτημα.  Όσον αφορά τη στήριξη τη δίνω στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά έχω την αδυναμία  να στηρίξω  μία συμφωνία που δεν αντέχει το φως», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ανακοίνωσε δε ότι «είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για τον πρωθυπουργό είναι να μου ζητήσει να παραδώσω την έδρα για να μην υπάρχει θέμα δεδηλωμένης», αυτό είναι η Αριστερά.  

Άναψαν τα αίματα ανάμεσα σε Τσακαλώτο-Μεϊμαράκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι «φωτιά» στη συνεδρίαση έβαλε η αναφορά του Ευκλέιδη Τσακαλώτου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία γι' αυτό δεν τους ενδιέφερε το 5ευρω στα νοσοκομία. 

Η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μειμαράκη ήταν άμεση.

«Να είστε πιο σεμνός εδώ μέσα, η πρόκληση δεν μπορεί να συνεχιστεί αν θέλετε. Αν θέλετε και να μας προκαλέσετε και να το ψηφίσετε, δεν γίνονται και τα δύο. Θα είστε πιο σεμνός. Αν μας προκαλέσετε θα απαντήσουμε καταλλήλως», είπε ο πρόεδρος τη ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών για μερικά δευτερόλεπτα απεχώρησε από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε αμέσως μετά και στην παρέμβασή του αναφέρθηκε εντενώς στις διαφορές των δύο συμφωνιών, όπως έγιναν γνωστές από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημερες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης